Το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο Φισκάρδου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ναυταθλητικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Φισκάρδου (ΝΠΕΦ – FNEC), του Ιδρύματος Ερευνών Ιονίου Πελάγους (ISRC), των τοπικών αρχών και εθελοντών.

Η συλλογή του μουσείου είναι πλούσια σε θέμα περιεχομένου, αφού  τα άτομα που το έχουν επιμεληθεί φρόντισαν να γίνει καταγραφή  της θαλάσσιας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού συμπεριλαμβάνοντας τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, τα Σπήλαια της Μελισσάνης και της  Δρογκαράτης και τον υδροβιότοπο του Ληξουρίου. Παράλληλα στο περιεχόμενο του μουσείου γίνεται και μια ιστορική αναδρομή για την περιοχή με την χρήση φωτογραφιών. Οι συλλογές του μουσείου είναι χωρισμένες και ταξινομημένες σε θεματικές ενότητες συνοδευόμενες από άφθονο υλικό που έχουν επιμεληθεί άτομα του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού συλλόγου αλλά και Ευρωπαίοι εθελοντές.

Μπαίνοντας κανείς στο μουσείο αντικρίζει μία ψηλοτάβανη αίθουσα και τις θεματικές ενότητες του μουσείου. Όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, στην αρχή της έκθεσης υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το νησί, τις φυσικές ομορφιές του– Εθνικό Δρυμό Αίνου, τα Σπήλαια της Μελισσάνης και της  Δρογκαράτης και τον υδροβιότοπο του Ληξουρίου–,την θαλάσσια ζωή και την μόλυνση που την απειλεί. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό του μουσείου βλέπουμε εικόνες από το νεκροταφείο της περιοχής το οποίο ήταν υπό λειτουργία από τον 2Ο μ.Χ μέχρι και τον 4Ο μ.Χ και ήταν δομημένο σε πολλούς διαφορετικούς χώρους, όπου ο καθένας από αυτούς άνηκε σε διαφορετική οικογένεια – οικογενειακοί τάφοι–  , εδώ να σημειωθεί ότι η ανασκαφή έχει αρχίσει από το 1992 και από τότε μέχρι και σήμερα  στους τάφους έχουν βρεθεί πολλά κειμήλια όπως αγγεία και γυάλινα αντικείμενα.

Οι ενότητες του μουσείου είναι χωρισμένες στις εξής κατηγορίες:

1) Ανάγλυφη μακέτα του νησιού με τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού

2) Οικολογία

3) Η διαδικασία της απολίθωσης

4) Κομμάτια από συντρίμμια Βρετανικού αεροσκάφους Bristol Beaufighter το οποίο είχε χτυπηθεί από Γερμανικό πολυβολείο στο Φισκάρδο κατά το 1943 με 1944, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την άρνηση των στρατιωτών της Μεραρχίας Άκουι  να παραδοθούν στα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

5) Αρχαιολογικά ευρήματα όπως υδρίες – κεραμικά αρχαιοελληνικά αγγεία με ωοειδές σώμα και στρογγυλό στόμιο. Το όνομα τους προέρχεται από την λέξη ‘’ Υδρία’’- ύδωρ – νερό.

6) Καρχαρίες της Μεσογείου

7) Ασπόνδυλα της περιοχής : κοχύλια, σφουγγάρια, αστερίες, αχινοί

8) Pinna nobilis ( Πίννα η Ευγενής ) : είδος μεσογειακής αχιβάδας όπου το κέλυφος της μπορεί να φτάσει τα 120cm

9) Posidonia oceania (πλαγκτόν και ποσειδωνία ) το οποίο είναι είδος φυκιού το οποίο όχι μόνο είναι τροφή για του μικροοργανισμούς αλλά χρησιμοποιείται από αυτούς  ως καταφύγιο και μέρος αναπαραγωγής

10) Φώκια Monachus – Monachus

11)Χελώνα Caretta – Caretta

12) Φάλαινα

13) Πτηνά

14) Έντομα

15) Ερπετά

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο για τις καθημερινές είναι 10:00 π.μ. με 17:00 μ.μ.

©greece.terrabook

Διεύθυνση: Φισκάρδο, Κεφαλονιά

Τηλέφωνο: 26740 41081
Email:  –

elΕλληνικά