Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957 μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953.

Μετά τους σεισμούς του 2014 οι φθορές που δημιουργήθηκαν στο μουσείο έκαναν τον χώρο του μουσείου μη επισκέψιμο.

Διεύθυνση του μουσείου: Λεωφ.Γεωρ.Βεργωτή, Αργοστόλι 28 100

Αρχιτέκτονας: Πάτροκλος Καραντινός


( Το μουσείο δεν είναι σε λειτουργία)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου πριν από τον σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟΑ).

©archaiologia.gr

Εκθέματα

Αίθουσα 1

Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται πυριτολιθικά εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου, που βρέθηκαν σε αφθονία στη περιοχή της Σάμης, το Φισκάρδο και την Σκάλα, διάφορα αντικείμενα των νεολιθικών χρόνων, που βρέθηκαν κατά καιρούς στο νησί – το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη σπηλιά της “Δράκαινας” στον Πόρο. Παρουσιάζονται, ακόμη, αντιπροσωπευτικά πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, κυρίως από τους κιβωτιόσχημους τάφους των Κοκκολάτων, αλλά και πολύτιμη μικροτεχνία και κεραμική από τους λακκοειδείς και τους δύο θολωτούς τάφους στα Κοκκολάτα, που ανήκουν στην τελευταία μυκηναϊκή περίοδο (Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2 – ΙΙΙ Γ, 1390/70 – 1060/40 π.Χ.).


Αίθουσα 2

Η σημαντικότερη περίοδος για την Κεφαλονιά είναι η μυκηναϊκή, στην οποία έχει αφιερωθεί ολόκληρη η 2η αίθουσα. Σε εννέα προθήκες παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικότερα αντικείμενα από την ογκώδη, σε σχέση με την έκταση του νησιού, μυκηναϊκή συλλογή του Μουσείου, που καταδεικνύουν όλες τις εκφάνσεις αυτού του πολιτισμού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τάφους.


Αίθουσα 3

Τα εκθέματα της αίθουσας 3 σχετίζονται με την Κεφαλληνιακή τετράπολη του 5ου αιώνα π.Χ., που αποτελούσαν τέσσερις πόλεις-κράτη, η Πάλη, η Κράνη, οι Πρόννοι και η Σάμη. Εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή της Παλικής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν υδρία του 8ου αιώνα π.Χ. και μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου Σιληνού και πλαστικό αγγείο σε μορφή κεφαλής δούλου, ρωμαικών χρόνων. Παρουσιάζονται, ακόμη, αντικείμενα από το πλούσιο ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Φισκάρδο, από το νεκροταφείο των Κοκκολάτων και των Μεταξάτων, από τις περιοχές της Κράνης και των Πρόννων, και από το λατρευτικό σπήλαιο των Διακάτων, από τη Σάμη και την ευρύτερη περιοχή της, για την οποία γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία με αφορμή τις ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα που διεξάγονται εκεί.

©odysseus.culture.gr

 Υπηρεσιακή Μονάδα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας

Γ. Βεργωτή, Τ.Κ. 28100, Αργοστόλι (Νομός Κεφαλληνίας)

Τηλέφωνο: +30 26710 28300
Email: efakef@culture.gr

elΕλληνικά