To Ίδρυμα Υιών Παναγή Φωκά–Κοσμετάτου είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο βρίσκεται στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας, στην οδό Π. Βαλλιάνου 1, πλησίον της κεντρικής πλατείας. Δημιουργήθηκε το 1984 με κληροδότημα των αδελφών Σπυρίδωνος, Κοσμέτου και Νικολάου. Αρχικός σκοπός του Ιδρύματος ήταν η μετατροπή της οικογενειακής οικίας στο Αργοστόλι σε Μουσείο – Πινακοθήκη για την έκθεση των προσωπικών τους συλλογών και, εφόσον επαρκούσαν οι πόροι, η έκδοση ή επανέκδοση μελετών σχετικών με τα Επτάνησα και την Κεφαλονιά. Στη συνέχεια οι σκοποί διευρύνθηκαν προκειμένου το Ίδρυμα να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής και να αποτελέσει ένα δυναμικό και σύγχρονο περιβάλλον μάθησης για τους κατοίκους, και ιδιαίτερα τους νέους και τα παιδιά, της Κεφαλονιάς.

©Ίδρυμα Υιών Παναγή Φωκά–Κοσμετάτου


Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος που αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η λειτουργία των Συλλογών (Μουσείο), του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, του τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης, του τμήματος Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης, η εκδοτική δραστηριότητα, και η αξιοποίηση του Αρχείου. Στο πλαίσιο επέκτασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ανοικτά μαθησιακά περιβάλλοντα, το Ίδρυμα δημιούργησε επίσης, σε αγροτική έκταση ιδιοκτησίας του που βρίσκεται στις παρυφές του Αργοστολίου, εκπαιδευτικό κήπο με φυτά χαρακτηριστικής μεσογειακής βλάστησης. 

Οι Συλλογές του Ιδρύματος Φωκά–Κοσμετάτου αποτελούν ένα μορφωτικό εκθεσιακό χώρο που απευθύνεται σε κάθε Κεφαλονίτη αλλά και σε κάθε επισκέπτη-περιηγητή. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έπιπλα της οικογένειας Φωκά-Κοσμετάτου των αρχών του 20ου αιώνα, λιθογραφίες των Joseph Cartwright («Απόψεις στα Ιόνια Νησιά»), Edward Lear και Henry Cook, λιθογραφίες με παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιονίων Νήσων, δύο σημαίες-κειμήλια (της Επτανήσου Πολιτείας και του Ιονικού Κράτους) και προσωπογραφίες. 

Η συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, μικρό τμήμα της οποίας εκτίθεται, καλύπτει τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που κυκλοφορούσαν στα Επτάνησα καθ’ όλη τη μακρά ιστορία τους. Συγκεκριμένα, η συλλογή νομισμάτων έχει αντιπροσωπευτικά δείγματα από την αθηναϊκή και κορινθιακή δραχμή, τον ρωμαϊκό σόλιδο, το βυζαντινό νόμισμα και υπέρπυρο, το βενετσιάνικο δουκάτο, το αυστριακό τάλιρο κ.α., ενώ τα χαρτονομίσματα της συλλογής είναι καθαρά ελληνικά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν όσα είναι επτανησιακής προέλευσης, από τα «κολονάτα» της Ιονικής Τράπεζας μέχρι και τις «δραχμές» της ιταλικής κατοχής. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Πωλητήριο, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τις εκδόσεις του Ιδρύματος καθώς και διάφορα άλλα είδη. 

Στον υπαίθριο χώρο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει την έκθεση: Ο Σεισμός του 1953.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες κτιρίων και δρόμων, κυρίως από την πόλη του Αργοστολίου, πριν και μετά το σεισμό του 1953, αποκαλύπτοντας έτσι την έκταση της καταστροφής της Κεφαλονιάς.  Η έκθεση συνοδεύεται από προβολή ντοκιμαντέρ.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:30 έως τις 14:00 (τελευταία είσοδος στις 13:30). Το εισιτήριο που εκδίδεται ισχύει για επίσκεψη και στους δύο χώρους. Στους επισκέπτες μπορεί να διατεθεί ηχητική ξενάγηση στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

©IDRUMA FOKA -KOSMETATOU IDRUMA FOKA -KOSMETATOU

Site : https://www.focas-cosmetatos.gr/
Τηλέφωνο:  +30 26710 26595
Email: ipfc@otenet.gr

elΕλληνικά