Σκοπός του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου είναι η παρουσίαση και η διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των λαογραφικών στοιχείων, με έντονο τον χαρακτήρα των επτανήσων από τις αρχές του 15ου αιώνα μέχρι και τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Το μουσείο είναι χωρισμένο σε 4 θεματικές ενότητες οι οποίες είναι οι εξής: το αστικό τμήμα, το αγροτικό τμήμα, η εκκλησιαστική τέχνη και το σχέδιο πόλης.

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μελετά και προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ’ όλες τις εκφάνσεις τους (ενδυμασία, οικιακή οικονομία, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, λαϊκή τέχνη, αναψυχή κλπ.), αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή των Κεφαλονιτών. Τέλος, αναφέρεται στην προσεισμική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, τις καταστροφές του σεισμού του 1953 και την ανοικοδόμηση, ενώ αποδίδει φόρο τιμής σε επιφανείς προσωπικότητες, Κεφαλονίτες και μη, που σφράγισαν με τη δράση τους την τοπική ιστορία.

Το μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης η οποία υπάρχει στο νησί από το 1924 με το άνοιγμα της διαθήκης του Μαρίνου Κοργιαλένειου. Παρόλα αυτά, το μουσείο  ιδρύθηκε από την Ελένη Μ. Κοσμετάτου το 1962 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1966 με την συνεισφορά του Ευάγγελου Μπασιά.

Το Κοργιαλένειο Μουσείο διοικείται από το Κοργιαλένειο Δημοτικό Συμβούλιο (μαζί με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη). Εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού και επιχορηγείται τακτικά από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι 09:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. από Δευτέρα έως Σάββατο και η τιμή για ένα άτομο είναι 3 ευρώ, 2 ευρώ για ομαδική ξενάγηση 20 ατόμων ή παραπάνω και δωρεάν για φοιτητές και παιδιά.

©Odysseus Culture

Υπηρεσιακή Μονάδα:


Ηλία Ζερβού 12, Τ.Κ. 28100, Αργοστόλι (Νομός Κεφαλληνίας)

Τηλέφωνο: +30 26710 28835
Φαξ: +30 26710 22583
Email: corgmuse@hol.gr

elΕλληνικά