https://dl.acm.org/doi/10.1109/TVCG.2022.3188940
Ολοκληρωμένος τίτλος : Yπολογίζοντας την αποδοτικότητα του στατικού χάρτη με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στους ψηφιακούς χάρτες.
Ονοματεπώνυμο – Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Τι προσπαθεί να βρει το άρθρο
To άρθρο αναφέρεται γενικότερα στους ψηφιακούς χάρτες και τις χρησιμότητες τους ανάλογα το πώς αυτοί διαμορφώθηκαν και το τι χαρακτηριστικά διαθέτουν. Διευκρινίζει κάποια πράγματα για το κάθε είδος που αναφέρει τόσο για τον απλό χρήστη, όσο και για τον αντίστοιχο UI designer. Επιπλέον δίνει και συμβουλές στους σχεδιαστές αυτούς. Τέλος, κατόπιν σύγκρισης οι μελετητές προσπαθούν να κατασταλάξουν για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός χάρτης.
Η μεθοδολογία έρευνας του άρθρου
Το άρθρο αρχικά αποτελεί μελέτη περίπτωσης των λεγόμενων στατικών χαρτών. Αφορά το κομμάτι του User Interface. Εξετάζουν την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους (αναφέρει συγκεκριμένα είδη), όπως και τι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, και για ποιόν χρήστη ή άνθρωπο προορίζονται οι χάρτες. Με την χρήση παραδειγμάτων όπως διαγράμματα σύγκρισης, αλλά και αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν με χρήστες όσον αφορά τους χάρτες πλέγματος πλακιδίων (όπως αναφέρει στα μέσα του paper). Αξίζει να σημειωθεί πως τέθηκαν και συγκεκριμένες ερωτήσεις ανά εργασία (task) που είχαν να απαντήσουν. Άρα υπήρξε και εδώ η μέθοδος του ερωτηματολογίου για την έρευνα. Όπως και η μέθοδος της δημοσκόπησης.
Τα αποτελέσματα που έχει βρει
Διαφορετικά αποτελέσματα προέκυψαν από κάθε δουλειά που ανατέθηκε στους υπεύθυνους. Κατόπιν λοιπόν ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων μέτρησης. Συνεπώς, για την πρώτη εργασία (task) o χάρτης πλινθοδομής καθώς και ο χλοροπληθής κρίθηκαν αποδοτικότερη. Για την δεύτερη εργασία έπειτα οι αναπαραστάσεις χαρτών με ζώνες ήταν αυτοί που αξιολογήθηκαν πιο θετικά τόσο ποσοτικά (από ποσοστά επιτυχίας) όσο και ποιοτικά (αριθμός ψήφων και θετικών κριτικών). Δεν ήταν το ίδιο όμως σημαντικοί οι χάρτες με ζώνες για την τρίτη δουλειά (task) των σχεδιαστών με αποτέλεσμα αντίστοιχα μοντέλα να μην λάβουν καμιά ψήφο. Επομένως γενικά για αυτήν την εργασία ο μόνος που κρίθηκε αποδοτικός χάρτης ήταν ο χάρτης πλινθοδομής.
Τα ερωτήματα που θέτει
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους χρήστες αρχικά, όπως περιγράφηκαν από τα συγκεκριμένα καθήκοντα (tasks), ήταν καθημερινές ερωτήσεις που συχνά καλούνταν να αποκριθούν όταν πρόκειται για τέτοιου είδους σενάρια. Ώστε αυτά να αναλυθούν και να ερευνηθούν. Συνεπώς όταν οι ερωτήσεις αυτές ορίστηκαν, έδωσαν την δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν που θέλουν να απαντήσουν και να εκτελέσουν την εργασία τους στους χάρτες.
Οι ερωτήσεις των τριών καθηκόντων (tasks) ήταν οι εξής :
1ο Θα μπορούσατε να περιγράψετε το πώς εξελίσσονται τα νέα κρούσματα στην χώρα με την πάροδο του χρόνου (όνομα κάποιας χώρας) ;
2ο Θα μπορούσατε να αναφέρετε πέντε περιπτώσεις κρατών τα οποία να έμειναν σταθερά από άποψη κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ;
3ο Μπορείτε να προσδιορίσετε ποια ήταν η παγκόσμια τάση για την Καταλονία κατά την διάρκεια του έτους ;
Τα συμπεράσματα του
Με βάση ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε η αποδοτικότητα των χαρτών που αναφέρθηκαν στην μελέτη ποικίλει ανάλογα την χρησιμότητά τους. Επιπρόσθετα ο χοροπληθής τύπου χάρτης δεν κρίθηκε καλή επιλογή, λόγω υψηλών ποσοστών σφάλματος που προκαλούνται λόγω μεροληψίας μεγέθους της περιοχής. Με ποσοστό 93,8 %. Επομένως ο πιθανά καταλληλότερος χάρτης κρίθηκε ο χάρτης πλέγματος με λωρίδες, με ποσοστό 90,6 %. Παρόλαυτά όμως η χρήση του δεν συνιστάται διότι οι συμμετέχοντες στα πειράματα τους δεν έδειξαν να τον εμπιστεύονται. Πράγμα το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα πως κανένας χάρτης δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός.
Προσωπική γνώμη
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πράγματα για οποίον δεν γνωρίζει περί χαρτών, για παράδειγμα ως προς τα είδη και τις ονομασίες τους. Σαφέστατα για τα διάφορα είδη πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες βελτιώσεις οπουδήποτε υστερούν ή νέες προσθήκες ανάλογα την περίπτωση. Κάτι που για αυτούς που τους φτιάχνουν θα θέλει προσοχή. Ώστε να αποφευχθούν λάθη ρυθμίσεων, να μην λείπουν λειτουργίες, και να είναι αντιληπτοί οι χάρτες για τον χρήστη για παράδειγμα. Όσον αφορά τους χρήστες όμως, δεν θεωρώ ότι θα πρέπει απαραίτητα να προορίζεται το ανάλογο είδος χάρτη για συγκεκριμένους ανθρώπους. Άλλοι μπορεί να είναι αντιληπτοί για περισσότερο και άλλοι για συγκεκριμένο κόσμο παρόλα αυτά.