Εφαρμογή του Web 2.0 στη βιομηχανία τουρισμού χιονιού: Ανάλυση της διαδικτυακής παρουσίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου στα χιονοδρομικά κέντρα

Person skiing – Pexels

Εισαγωγή

Στην αναζήτηση με φίλτρο την λέξη κλειδί e-commerce και tourism, βρήκα το άρθρο με τίτλο «Implementation of Web 2.0 in the snow tourism industry: Analysis of the online presence and e-commence of ski resorts» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Spanish Journal of Marketing – ESIC» που έχει Citescore 9.1 (https://www.scopus.com/sourceid/21100855756).

Αναλυτικότερα παρακάτω:

 

Α. Ο τίτλος του άρθρου

«Implementation of Web 2.0 in the snow tourism industry: Analysis of the online presence and e-commence of ski resorts».

Και στα ελληνικά:

«Εφαρμογή του Web 2.0 στη βιομηχανία τουρισμού χιονιού: Ανάλυση της διαδικτυακής παρουσίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου στα χιονοδρομικά κέντρα».

 

Β. Ενεργός σύνδεσμος που να οδηγεί στο άρθρο

Ενεργό Link άρθρου:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444969516300373?via%3Dihub

Ενεργό Link περιοδικού:

https://www.scopus.com/sourceid/21100855756

 

Γ. Το citescore του περιοδικού και η λέξη κλειδί που χρησιμοποιήθηκε στην αναζήτηση του

Το περιοδικό είναι το: Spanish Journal of Marketing – ESIC και το Citescore είναι: 9.1. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο της αναζήτησης ήταν e-commerce και tourism, ενώ προστέθηκε επιπλέον περιορισμός μέσω φίλτρων για τον εντοπισμό άρθρων που σχετίζονται με τις παρακάτω λέξεις κλειδιά: Electronic Commerce, E-commerce, Tourism E-commerce, E-commerce Adoption, E-commerce Development, E-commerce Systems, Web Content Analysis και Commerce. Χαρακτηριστικά τα βλέπουμε στις εικόνες 1, 2, 3 και 4.

Citescore άρθρου: 9.1

Εικόνα 1 Αναζήτηση άρθρου βάσει τίτλου

 

Περιορισμός αναζήτησης άρθρων με βάση λέξεις-κλειδιά

Εικόνα 2 Περιορισμός άρθρων με βάση λέξεις-κλειδιά

 

Επιλογή άρθρου από Spanish Journal of Marketing - ESIC

Εικόνα 3 Εύρεση άρθρου

 

Citescore περιοδικού

Εικόνα 4 Citescore περιοδικού

 

Δ.1. Τι προσπαθεί να βρει το άρθρο

Το άρθρο εξετάζει 52 χιονοδρομικά κέντρα στην Ισπανία και Ανδόρρα και αξιολογεί κατά πόσο οι ιστοσελίδες τους εφαρμόζουν τις πρακτικές τεχνολογιών του Web 2.0, διευκολύνοντας το κοινό-στόχο στην εύρεση των απαραίτητων πληροφοριών και πραγματοποίηση κρατήσεων. Το άρθρο εξετάζει και αξιολογεί κατά πόσο τα εν λόγω χιονοδρομικά κέντρα χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες και συγκρίνει 31 ιστοσελίδες χιονοδρομικών κέντρων αλπικού σκι (Alpine ski resorts type) με 21 ιστοσελίδες χιονοδρομικών κέντρων βόρειου τύπου σκι (Nordic ski resorts type). Τέλος, το άρθρο αξιολογεί τον βαθμό χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) των εν λόγω χιονοδρομικών ιστοσελίδων και προτείνει βελτιώσεις στην online παρουσία τους. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2015.

 

Δ.2. Μεθοδολογία έρευνας του άρθρου

Σύμφωνα με τους Law, Qi και Buhalis (2010), οι συνηθέστεροι μέθοδοι έρευνας στην αξιολόγηση ιστοσελίδων είναι:

  • Η μέθοδος καταγραφής, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη checklist ανά χαρακτηριστικό εξέτασης.
  • Η αυτοματοποιημένη μέθοδος, η οποία προϋποθέτει την χρήση συστημάτων λογισμικού.
  • Η μέθοδος αριθμητικού υπολογισμού, η οποία χρησιμοποιεί μαθηματικές συναρτήσεις βάσει δοσμένων παραμέτρων.
  • Η μέθοδος ανατροφοδότησης από τους χρήστες, η οποία αξιολογεί την ικανοποίηση ή την αντίληψη των χρηστών.
  • Συνδυασμός των ανωτέρω.

 

Στην παρούσα εργασία αξιοποιήθηκε η πρώτη μέθοδος, δηλαδή η μέθοδος καταγραφής. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιηθήκαν τα 2 παρακάτω μοντέλα αξιολόγησης:

Μοντέλο 1: Ανάλυση περιεχομένου ιστοσελίδων βασισμένη σε τέσσερις διαστάσεις:

  • Διάσταση Πληροφοριών, η οποία αφορά την διαθεσιμότητα βασικών πληροφοριών σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο, όπως για παράδειγμα η τοποθεσία/διεύθυνση, οι δυνατότητες πρόσβασης, το ωράριο λειτουργίας, η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, οι εικόνες του χιονοδρομικού, νέα και ειδήσεις για το κέντρο, πληροφορίες για την παροχή υπηρεσιών, ο τιμοκατάλογος υπηρεσιών/διανυκτέρευσης κ.α.
  • Διάσταση Επικοινωνίας, η οποία αφορά την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω κοινωνικών δικτύων ή φόρουμ, μέσω φόρμας επικοινωνίας, μέσω συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQs), η δυνατότητα εισόδου σε λογαριασμό πελάτη/χρήστη, η διασύνδεση με πλατφόρμες τρίτων, η πολυγλωσσικότητα κ.α.
  • Διάσταση Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία αφορά την δυνατότητα διαδικτυακών κρατήσεων και πληρωμών.
  • Διάσταση Πρόσθετων Χαρακτηριστικών, η οποία αφορά την χρήση διασφαλίσεων, όπως η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ.

 

Μοντέλο 2: Η ανάλυση περιεχομένου ιστοσελίδων βασισμένη στο μοντέλο eMICA, προσαρμοσμένη στην βιομηχανία των χιονοδρομικών κέντρων:

  • Φάση Προώθησης (1η φάση), η οποία εξετάζει εάν μια επιχείρηση διαθέτει στην ιστοσελίδα της βασικές πληροφορίες, όπως στην περίπτωση ενός χιονοδρομικού κέντρου είναι η τοποθεσία/διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, οι δυνατότητες πρόσβασης, το ωράριο λειτουργίας, η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες κ.α.
  • Φάση Παροχής Πληροφοριών και Υπηρεσιών (2η φάση), η οποία εξετάζει εάν μια επιχείρηση διαθέτει στην ιστοσελίδα της δυναμικό περιεχόμενο, όπως στην περίπτωση ενός χιονοδρομικού κέντρου κατάλογο προϊόντων/υπηρεσιών, φόρμες επικοινωνίας, ερωτηματολόγια, συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (FAQs), εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, chat, newsletter, παρουσία στα social mediaκ.α.
  • Φάση Επεξεργασίας Συναλλαγών (3η φάση), η οποία εξετάζει εάν μια επιχείρηση διαθέτει στην ιστοσελίδα τηςεμπορικές λειτουργικότητες, όπως για παράδειγμα online κρατήσεις/αγορές, κρυπτογράφηση συναλλαγών, παρακολούθηση κατάστασης παραγγελιών κ.α.

Το ανωτέρω μοντέλο βασίζεται σε τρεις φάσεις, με κάθε φάση να διαθέτει τις δικές της μεταβλητές επίτευξης. Μέσα από το μοντέλο eMICA αποτυπώνεται η εξέλιξη και τα επίπεδα πολυπλοκότητας που προσθέτει μια μικρομεσαία επιχειρήση με ηλεκτρονική παρουσία, η οποία ξεκινάει από μια απλή στατική ιστοσελίδα και καταλήγει εν καιρώ σε έναν δυναμικό ιστότοπο με πολύπλοκες λειτουργικότητες και αυξημένο επίπεδο διαδραστικότητας που διευκολύνει το κοινό της (Burgess, Sargent, Cooper, & Cerpa, 2005).

 

Δ.3. Τα ερωτήματα που θέτει το άρθρο

Το άρθρο επιδιώκει να απαντήσει στα εξής βασικά ερωτήματα:

  • Κατά πόσο οι ιστοσελίδες των χιονοδρομικών κέντρων αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του διαδικτύου και των τεχνολογιών Web 2.0.
  • Ποιες λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρουν αυτές οι ιστοσελίδες;
  • Ποιο είναι το επίπεδο επικοινωνίας και τα επίπεδα διαδραστικότητας που προσφέρουν αυτές οι ιστοσελίδες στους χρήστες τους;
  • Ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, ώστε τα χιονοδρομικά κέντρα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την online παρουσία τους;

 

Δ.4. Αποτελέσματα έρευνας

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρόν άρθρο, καταλήγει στα εξής:

  • Τα χιονοδρομικά κέντρα τύπου αλπικού σκι (Alpine ski resorts type) βρέθηκαν καλύτερα προετοιμασμένα ψηφιακά από ότι τα χιονοδρομικά κέντρα τύπου βόρειου σκι (Nordic ski resorts type), αλλά παρόλαυτα και τα δυο έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
  • Οι περισσότερες ιστοσελίδες παρέχουν βασικές πληροφορίες για τα κέντρα και δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες online επικοινωνίας (πχ newsletter, chat, FAQs)και ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Οι δυνατότητες διαδραστικότητας (interactive features) είναι περιορισμένες. Λίγα κέντρα χρησιμοποιούν εργαλεία όπως διαδραστικούς χάρτρες, blogs, forums, live chat ή αξιολογήσεις πελατών.
  • Οι ιστοσελίδες διαθέτουν περιεχόμενο σε 1-2 γλώσσες, παρόλο που το 59,2% του κοινού τους προέρχεται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία (IET, 2015).
  • Ο βαθμός ενσωμάτωσης των τεχνολογιών Web 2.0 και των social media είναι χαμηλός.
  • Μόλις το 49% των ιστοσελιδών που εξετάστηκαν επέτρεπαν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως η αγορά εισιτηρίων ή οι κρατήσεις καταλυμάτων.
  • Από την ανάλυση περιεχομένου βασισμένη στο μοντέλο eMICA προέκυψε πως μόνο το 15,1% των ιστοσελίδων ικανοποιούν την 3η φάση του μοντέλου, ενώ οι περισσότερες (60,4%) ικανοποιούν μόλις την 2η φάση αυτού.

 

Δ.5. Τελικά Συμπεράσματα

Η μελέτη του εν λόγω άρθρου έδειξε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες του Web 2.0 και αποτυπώνται ορισμένες προτάσεις για βελτίωση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη διαδραστικών λειτουργιών, όπως διαδραστικούς χάρτες, ψηφιακή ξενάγηση των εγκατάστασεων, προσθήκη forum και live chat.
  • Βελτίωση της παρουσίας στα κοινωνικά δίκτυα και χρήση στρατηγικών digital marketingόπως το Search Engine Optimization (SEO).
  • Πλήρης ενσωμάτωση ηλεκτρονικού εμπορίου, επιτρέποντας την online αγορά εισιτηρίων και υπηρεσιών κρατήσεων.
  • Προσαρμογή των ιστοσελίδων για διεθνείς τουρίστες, με περιεχόμενο σε πολλαπλές γλώσσες.

Συνολικά, τα χιονοδρομικά κέντρα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της διαδικτυακής τους παρουσίας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.

 

Δ.6. Προσωπικές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις σχετικά με την έρευνα

Ακολουθούν μερικές προσωπικές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την έρευνα και να προσφέρουν νέες προοπτικές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2015 και από τότε τόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο, όσο και το ψηφιακό μάρκετινγκ έχουν εξελιχθεί ραγδαία. Θα είχε ενδιαφέρον να επαναληφθεί η έρευνα το 2025, ώστε να εξετάσουμε:

  • Ποιες βελτιώσεις έχουν γίνει στα χιονοδρομικά κέντρα από την τελευταία αξιολόγηση.
  • Αν πλέον έχουν ενσωματώσει τις τεχνολογίες του Web 2.0.
  • Πόσο πιο διαδραστικές είναι οι ιστοσελίδες και αν έχουν βελτιωθεί οι online συναλλαγές, κρατήσεις και πληρωμές.
  • Αν υπάρχει πλέον πιο δυναμική παρουσία στα social media και καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες.
  • Να γίνει σύγκριση με χιονοδρομικά κέντρα άλλων χωρών, όπως αυτά της Ελβετίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας.
  • Εάν η πανδημία του COVID-19 επηρέασε την ψηφιοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων (π.χ. αυξημένες online κρατήσεις, ανέπαφες πληρωμές). Μετά την πανδημία, οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν ακόμα περισσότερο με το ψηφιακό περιβάλλον (Leiva, Gomez, Alves & Vassallo, 2024), επομένως κρίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ ο ψηφιακός μετασχηματισμός τουριστικών κέντρων, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο μια νέα έρευνα να εμπλουτιστεί με μεθόδους που αξιολογούν και την ύπαρξη A.I., όπως:

  • Natural Language Processing (NLP) για την ανάλυση των online κριτικών και σχολίων στα social media και τις πλατφόρμες κρατήσεων.
  • Chatbots και Virtual Assistants για την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Η παρούσα έρευνα έθεσε μια εξαιρετική βάση, όμως υπάρχουν πολλές δυνατότητες βελτίωσης και νέες τεχνολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν στη μεθοδολογία. Μια σύγχρονη μελέτη θα μπορούσε να εξετάσει την ύπαρξη των παραπάνω τεχνολογιών, αποκαλύπτοντας σημαντικά νέα ευρήματα σχετικά με το μέλλον του τουρισμού στο χιόνι.

 

Ε. Αναφορές

  • Η φωτογραφία είναι διαθέσιμη δωρεάν στον σύνδεσμο https://www.pexels.com/
  • Burgess, L., Sargent, J. P., Cooper, J., & Cerpa, N. (2005). A comparative analysis of the use of the Web for destination marketing by regional tourism organisations in Chile and the Asia Pacific. In Collaborative Electronic Commerce Technology and Research. Chile: Universidad de Talca.
  • IET. (2015). Balance del Turismo: ano 2014. Resultados de la actividad turística en Espana. Instituto de Estudios Turísticos. http://www.iet.tourspain.es/ Accessed 15.02.16.
  • Law, R., Qi, S., & Buhalis, D. (2010). Progress in tourism management: A review of website evaluation in tourism research. Tourism Management, 31 (3), 297—313.
  • Leiva, J., Gomez, J., Alves, G., & Vassallo J. (2024). How has COVID-19 changed individuals’ e-commerce and shopping mobility habits? Evidence from Madrid Region. Transportation Research Part A: Policy and Practice, 190(1).


There are no comments

Add yours

wpChatIcon