Ο σκοπός συνδυασμού των χωρικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, στη θεραπεία ασθενών με άγχος και κατάθλιψη.

Ο σκοπός αυτού του επιστημονικού άρθρου είναι, να διερευνήσει τη δυνατότητα συνδυασμού της χωρικής πληροφορικής (spatial computing) και τις τεχνητής νοημοσύνης (AI) , για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αναφερόμενη ειδικά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Μέσα, αναφέρονται παραδείγματα όπως, καταστάσεις κατά τη περίοδο του COVID-19, αλλά και οικονομικά προβλήματα, που θα αντιμετώπιζε ο μέσος άνθρωπος τα τελευταία χρόνια, και προφανώς θα τον επηρέασαν ψυχικά. Μας εξηγεί δηλαδή το πώς αυτές οι τεχνολογίες, μπορούν να βελτιώσουν τη ψυχική περίθαλψη, καθιστώντας τη διαθέσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό. Η έρευνα αναγνωρίζει ότι η ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός τομέας της δημόσιας υγείας, όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας ενδέχεται να μην είναι επαρκείς σε όλους. Με βάση αυτή την ανάγκη, εξετάζεται η χρήση προηγμένων τεχνολογιών, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

O spatial computing (και η εικονική πραγματικότητα), προσφέρει εργαλεία που επιτρέπουν την ανάλυση και τη διαχείριση δεδομένων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει διάφορες προβλέψεις με βάση τα δεδομένα των χρηστών. Συνδυάζοντας αυτές τις τεχνολογίες, μπορεί να δημιουργηθούν καινοτόμες λύσεις, που να παρέχουν συνεχή και μεγάλη υποστήριξη στους ασθενείς. Η ανάπτυξη του συστήματος περιλαμβάνει επαναληπτικές δοκιμές με θεραπεία, και κλινικά σενάρια ρόλων, που οδηγούν στη συνεχή βελτίωση της ψυχοθεραπευτικής  επικοινωνίας. Παράδειγμα είναι, μερικές συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούν στους ασθενείς, μειώνοντας το κοινωνικό τους άγχος, και κάνοντάς τους να νιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον που βρίσκονται.

Το άρθρο παρουσιάζει μία σειρά από μελέτες και εφαρμογές, οι οποίες δείχνουν πως ο συνδυασμός αυτός, μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στους  ψυχολογικούς τομείς. Οι ασθενείς μπορούν να αλληλοεπιδρούν στον τρισδιάστατο χώρο που βρίσκονται με εικονικά περιβάλλοντα, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες τους, και ταυτόχρονα οι ειδικοί παρατηρούν την πρόοδό τους. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έρχονται σε επαφή με ένα ρομπότ, που αντιπροσωπεύει τον θεραπευτή. Ο ψηφιακός θεραπευτής προσπαθεί να εισάγει νέες τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (Cognitive Behavioral Therapy) ,όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση του προβλήματος, και να μπαίνουν στη θέση του ασθενή. Αν και υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, και ασάφειες σε πολλές θεραπείες, οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν την εικονική πραγματικότητα, έναν όσο το δυνατόν καλύτερο κόσμο προς τους ασθενείς.

Εν κατακλείδι, το άρθρο στοχεύει να εξετάσει, αν ο συνδυασμός αυτών των δύο ισχυρών τεχνολογιών καταφέρει να αποτελέσει έναν καινοτόμο τρόπο στην επίλυση των ψυχικών προβλημάτων των ασθενών. Το πόσο αποτελεσματική θα υπάρξει αυτή η εφαρμογή, βήμα-βήμα, για την καλύτερη θεραπεία.

Προσωπικά θεωρώ πως η συνύπαρξη αυτών των δύο τεχνολογιών θα φέρει στο μέλλον θετικά αποτελέσματα, αρκεί τα μέσα να μην χρησιμοποιηθούν ανορθόδοξα προς τους ευθραύστους ασθενείς. Αν και αναφερόμαστε στο ψυχικό κομμάτι, όπου ένα ρομπότ δεν μπορεί να έρθει στη θέση του ασθενή, πιστεύω πως με την εικονική πραγματικότητα, και την εξέλιξη του χρόνου, ερχόμενος ο ασθενής σε επαφή με κάτι νέο και ευγενικό προς αυτόν, θα έχει θετικά αποτελέσματα στη ψυχική του υγεία.

 

Link του άρθρου: Feasibility of combining spatial computing and AI for mental health support in anxiety and depression