Τραπεζανλίδου Ευγενία
Η απώλεια ενός παιδιού είναι ένα εξαιρετικά τραυματικό γεγονός για τους γονείς καθώς επηρεάζει την ψυχολογική, σωματική, κοινωνική και πνευματική τους υγεία. Οι γονείς που πενθούν παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα και εισαγωγές σε ψυχιατρικές και ιατρικές κλινικές, ενώ συχνά εμφανίζουν παρατεταμένο πένθος, κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες.
Σκοπός και Μεθοδολογία έρευνας
Η συγκεκριμένη μελέτη εγκρίθηκε από τη Σουηδική Αρχή Ηθικής με σκοπό να εξετάσει τις εμπειρίες γονέων που πενθούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αυτοβοήθειας My Grief, εστιάζοντας στη χρησιμότητα, την ικανοποίηση και τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου τρεις μήνες μετά την παρέμβαση σε μια ομάδα στο πλαίσιο μιας τυχαίας ελεγχόμενης μελέτης. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ηλικίας 47 περίπου ετών. Από τους 972 γονείς που εντοπίστηκαν μέσω του Σουηδικού Μητρώου Παιδικού Καρκίνου, οι 151 γονείς (16 %) εγγράφηκαν στη μελέτη. Το 69% των γονέων ανέφερε ότι η εφαρμογή τους βοήθησε να αισθανθούν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για το πένθος τους ενώ το 66 % των γονέων βρήκε την εφαρμογή χρήσιμη στην παρακολούθηση και παρατήρηση του πένθους τους με την πάροδο του χρόνου.
Ερωτήματα που τέθηκαν και Αποτελέσματα
Οι γονείς ανέφεραν ότι η εφαρμογή My Grief τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα το παρατεταμένο πένθος και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του πένθους τους με την πάροδο του χρόνου. Βρήκαν την εφαρμογή εύκολη στη χρήση και περίπου οι μισοί τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Σχεδόν όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι με την εφαρμογή και θα την πρότειναν σε άλλους γονείς που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις. Μόνο δύο ανέφεραν ότι βρήκαν δύσκολη την κατανόηση της εφαρμογής ή ότι ένιωσαν πως η εφαρμογή παρείχε πολλές πληροφορίες. Συγκεκριμένα όταν έγινε έρευνα για τις ενότητες που εκτιμούν περισσότερο, σχεδόν όλες αναφέρθηκαν χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Η ενότητα «Μάθετε» ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες για ανάγνωση, δηλώνοντας: “Πολύ καλό να διαβάζετε για τη θλίψη και πώς μπορεί να βιωθεί και να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου”. Η ενότητα «Αυτοπαρακολούθηση της έντασης του πένθους» αύξησε την επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων, ενώ παρά την υψηλή αξιολόγηση της, μερικοί ανέφεραν ότι ήταν δύσκολο να αξιολογήσουν τα συναισθήματά τους. Για την ενότητα «ασκήσεις» δήλωσαν πως: “Οι ασκήσεις με βοηθούν να μειώσω το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα”.
Συμπεράσματα
Η έρευνα απέδειξε τα θετικά της αποτελέσματα από τα πρώτα κιόλας ευρήματα, σχετικά με το κοινωνικό πλήθος που απευθυνόταν. Από τα ευρήματα φαίνεται πως η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να ενσωματωθεί στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλα συστήματα υποστήριξης. Παρέχει ουσιαστικά μια βάση για περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του πιθανού αντικτύπου της χρήσης εφαρμογών στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Αυτό ενδυναμώνει την πεποίθηση στην αποτελεσματικότητα και την αξία της ψηφιακής υγείας σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Προσωπική άποψη
Κατά την άποψη μου, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα και ταυτόχρονα χρήσιμη, αφού απευθύνεται σε γονείς που έχουν στερηθεί κάποιο παιδί και βιώνουν έναν ιδιαίτερο πόνο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο και να βοηθήσει τους γονείς να ορθοποδήσουν, έρχεται για να αποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μέσω μιας εφαρμογής, είναι ικανή να προκαλέσει ερεθίσματα αυτοβοήθειας.