Τίτλος: Μια εικονική περιήγηση για την προώθηση του τουρισμού της πόλης του Μπάρι
Τριανταφύλλου Βασιλική
Δ. 1. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στο γεγονός πώς η εικονική πραγματικότητα (VR), με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το VR360, και τα οικονομικά μέσα όπως το Google Cardboard, μπορεί να βοηθήσει στην προβολή του πολιτιστικού αλλά και πολιτισμικού τουρισμού στο Μπάρι της Ιταλίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εικονική περιήγηση, που παρουσιάζει την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης.
Δ. 2. Η μεθοδολογία που ακολουθεί το άρθρο βασίζεται πάνω στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής VR360 για smartphone, χρησιμοποιώντας το Unity και το Google Cardboard. Επιπλέον στην εφαρμογή ενσωματώνονται πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών, τρισδιάστατα μοντέλα (3D) , ήχοι και βίντεο, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία για τον χρήστη. Επιπρόσθετα, εφαρμόζονται στοιχεία παιχνιδιού (gaming) μέσω ενός άλλου παιχνιδιού το οποίο έχει ως βασικό θέμα τα καρτ-ποστάλ. Αναμφίβολα αυτό κερδίζει το ενδιαφέρον του χρήστη. Επίσης, σημαντικό είναι να τονιστεί πως η εμπειρία αξιολογείται μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώνουν 30 άτομα διαφορετικών ηλικιών, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε τεχνολογίες VR.
Δ. 3. Αν και στο άρθρο δεν παρατίθενται απευθείας ερευνητικά ερωτήματα, το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει δηλώσεις που αφορούσαν την αξιολόγηση ως προς την εμπειρία χρήστη βάσει παραγόντων, όπως:
- Η Ευκολία χρήσης : Αν είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσει ο χρήστης στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της όλης εμπειρίας.
-
Η Εμπλοκή (Engagement) : Πόσο δηλαδή, εμπλέκεται ο χρήστης συναισθηματικά με την συνολική εμπειρία. Η καταλυτική εμπλοκή του.
- Η Οπτική απεικόνιση : Η οπτική απεικόνιση των σκηνικών μέσω του VR.
-
Η Εμβάθυνση : H αίσθηση της ζωντάνιας και της παραστατικότητας μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Ουσιαστικά πόσο αληθινό το αισθάνθηκε ο ίδιος ο χρήστης μέσα στο εικονικό περιβάλλον.
-
Την Αίσθηση παρουσίας : Αν όντως τελικά αισθάνθηκε ότι επισκέφτηκε το Μπάρι.
-
Η Ικανοποίηση : Οι αντιδράσεις του μετά τη συνολική εμπειρία, αν του άρεσε κλπ.
Δ. 4. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, οι χρήστες δήλωσαν ότι ένιωσαν στο έπακρο την όλη συμμετοχή τους στην συνολική εμπειρία, ότι ήταν ικανοποιημένοι και ότι τους φάνηκε ενδιαφέρον η όλη κατάσταση. Βέβαια τη μεγαλύτερη θετική εντύπωση την άφησε η καλή ποιότητα των εικόνων, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αν όχι ζωντανή, ρεαλιστική το λιγότερο. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το πιο χαμηλό σκορ δόθηκε στη δυσκολία κατανόησης, αφού κάποιοι χρειάστηκαν λίγο χρόνο παραπάνω για να καταλάβουν πώς λειτουργεί η εφαρμογή. Για αυτό το λόγο η ανάλυση έδειξε αποτελεσματικά ότι οι παράγοντες, “ευκολία χρήσης”, “εμπλοκή” και “ικανοποίηση” σχετίζονται θετικά μεταξύ τους.
Δ. 5. Συμπληρωματικά αυτή η εφαρμογή αποδείχθηκε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό εργαλείο για την προώθηση του πολιτισμού. Ιδιαίτερα η οπτική ποιότητα και η αίσθηση παρουσίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θετική εμπειρία των χρηστών. Για την ακρίβεια, το Google Cardboard, ως φθηνή και προσβάσιμη λύση, επιτρέπει τη χρήση της εφαρμογής από το ευρύτερο κοινό. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης , και πιο συγκεκριμένα στην ευκολία εκμάθησης της λειτουργίας της. Συλλήβδην, το έργο αυτό, έχει δυνατότητες επέκτασης με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται χάρης αυτού διάφοροι τρόποι αξιοποίησης του.
Ε. Προσωπικά το άρθρο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον γιατί δείχνει πώς η τεχνολογία, και ειδικά η εικονική πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας μιας πόλης όπως το Μπάρι. Μάλιστα είναι ωραίο που χρησιμοποίησαν το Google Cardboard ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας χωρίς να χρειάζεται ακριβές συσκευές. Αναμφίβολα αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και μου τράβηξε πιο πολύ τη προσοχή ήταν το παιχνίδι με τις καρτ-ποστάλ, καθώς είναι δημιουργικό, το βρήκα αρκετά καινοτόμο και βοηθά παράλληλα το χρήστη να καταλάβει πώς άλλαξε η πόλη με τα χρόνια, μιας και το “πριν’ και το “μετά” μιας πόλης , είναι εξαιρετικά σπάνιο να το δεις, πόσο μάλλον να το βιώσεις. Ως προς τη πράξη, μια τέτοια διαδραστική εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως, για διαφορετικούς λόγους όπως και χώρους, παραδείγματος χάρη σε τουριστικά γραφεία ή ακόμα και σε μουσεία. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επισημάνω ότι η όλη εφαρμογή του θα ήταν τέλεια να εφαρμοστεί και για άλλες πόλεις/χώρες, και γιατί όχι και στην Ελλάδα.
There are no comments
Add yours