Το άρθρο με τίτλο The Value of Web Data Scraping: An Application to TripAdvisor (Η Αξία της Συλλογής Δεδομένων από τον Ιστό: Μια Εφαρμογή στο TripAdvisor) δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Big Data and Cognitive Computing, το οποίο έχει cite score 7.1 για το έτος 2023. Ο ενεργός σύνδεσμος του άρθρου είναι εδώ: https://www.mdpi.com/2504-2289/7/3/121 και η αντίστοιχη καταχώριση στο Scopus είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85171513669&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&sot=b&sdt=b&s=TITLE-ABS-KEY%28The+Value+of+Web+Data+Scraping%3A+An+Application+to+TripAdvisor%29&sessionSearchId=02218aa30352ab1c9546e3174748f33b. Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση του άρθρου ήταν το e-commerce.
Ο Σκοπός του Άρθρου
Το άρθρο εξετάζει τις δυνατότητες της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο ως μεθοδολογικό εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στον τομέα του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της βιομηχανίας μετά την πανδημία COVID-19 το 2022. Οι συγγραφείς Gianluca Barbera, Luiz Araujo και Silvia Fernandes στοχεύουν να εξερευνήσουν πώς η δομημένη εξαγωγή και η ανάλυση δημοσίως διαθέσιμων διαδικτυακών δεδομένων, ιδιαίτερα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε αποδεικτικά στοιχεία εντός του τουριστικού τομέα και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Ο κύριος στόχος είναι η κατανόηση των αλλαγών στη συμπεριφορά, τις προτιμήσεις και την αλληλεπίδραση των τουριστών, όπως αποτυπώνονται στο περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες και τα στατιστικά αλληλεπίδρασης στις ψηφιακές πλατφόρμες. Αναλύοντας την παρουσία και τη δραστηριότητα του TripAdvisor σε διάφορα κανάλια κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Pinterest και το TikTok, οι συγγραφείς επιδιώκουν να εντοπίσουν ποιες πλατφόρμες είναι οι πιο αποτελεσματικές για να προσεγγίσουν, να αλληλεπιδράσουν και να επηρεάσουν τους πιθανούς τουρίστες. Το άρθρο προσπαθεί να διευκρινίσει ποιοι τύποι περιεχομένου κερδίζουν τη μεγαλύτερη προβολή και αλληλεπίδραση, και ποιες πλατφόρμες συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην αλληλεπίδραση των χρηστών. Στο σχήμα 5 του άρθρου παρουσιάζονται συγκριτικά δεδομένα που διευκρινίζουν την απόδοση των πλατφορμών και την αποτελεσματικότητα του περιεχομένου, παρέχοντας έτσι την εμπειρική βάση για τις αξιώσεις του άρθρου σχετικά με τη στρατηγική περιεχομένου.
Σχήμα 5: Αριθμός αναρτήσεων και αλληλεπιδράσεις με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του TripAdvisor.
Εκτός από την ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και της απόδοσης των πλατφορμών, το άρθρο αποσκοπεί στην εκτίμηση της πρακτικής αξίας των εργαλείων εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο για επαγγελματίες του τουρισμού που δεν διαθέτουν προχωρημένες τεχνικές ή προγραμματιστικές δεξιότητες. Ένα κεντρικό παράδειγμα που εξετάζεται είναι το εργαλείο Fanpage Karma, το οποίο παρουσιάζεται ως μια φιλική προς τον χρήστη, προσβάσιμη λύση για μη προγραμματιστές που χρειάζονται αναλύσεις κοινωνικών μέσων για συγκριτική αξιολόγηση και στρατηγικό προγραμματισμό. Οι συγγραφείς επιδιώκουν να διαπιστώσουν εάν τέτοια εργαλεία μπορούν να επιτρέψουν στους επαγγελματίες του τουρισμού να αξιολογούν ανεξάρτητα την απόδοση των κοινωνικών τους μέσων και να εντοπίζουν αναδυόμενες τάσεις της αγοράς.
Ο ευρύτερος στόχος είναι να αξιολογηθούν τα προσβάσιμα εργαλεία εξαγωγής δεδομένων ώστε να μπορούν να δημοκρατικοποιήσουν τη στρατηγική που βασίζεται σε δεδομένα, καθιστώντας εφικτό για ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων να ασχοληθούν με σύνθετα δεδομένα με έναν διαχειρίσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Ο Πίνακας 2 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της έρευνας, καθώς παρέχει συγκριτική αξιολόγηση διαφορετικών εργαλείων εξαγωγής δεδομένων και δείχνει πώς η επιλογή εργαλείου μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους διαφορετικούς στόχους και τις δυνατότητες των τουριστικών οργανισμών. Το άρθρο περιλαμβάνει παραδείγματα από την περιοχή της Αλγκάρβε για να δείξει πώς διαφορετικές οντότητες με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους μπορεί να ωφεληθούν από διάφορους τύπους λύσεων εξαγωγής δεδομένων.
Πίνακας 2: Τα 9 καλύτερα εργαλεία WDS
Πέρα από τα άμεσα ευρήματα του 2022, το άρθρο αποσκοπεί στην εξερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και μελλοντικών δυνατοτήτων της ενσωμάτωσης της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο με προηγμένες αναλυτικές μεθόδους, όπως ο γνωστικός υπολογισμός και η ανάλυση συναισθημάτων. Οι συγγραφείς ενδιαφέρονται για το πώς αυτές οι τεχνικές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σύνθετες κατανοήσεις των αντιλήψεων και των συμπεριφορών των τουριστών. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα πρόβλεψης τάσεων, ανίχνευσης συναισθηματικών αντιδράσεων και υποστήριξης της ανάπτυξης πιο ευέλικτων και ανθεκτικών στρατηγικών στον τομέα του τουρισμού.
Μεθοδολογία Έρευνας
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό το άρθρο βασίζεται στη χρήση της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο ως κεντρική τεχνική συλλογής δεδομένων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα το εργαλείο εξαγωγής δεδομένων Fanpage Karma για να συλλέξουν δεδομένα από τις δημοσίως προσβάσιμες σελίδες κοινωνικών μέσων του TripAdvisor. Η διαδικασία συλλογής δεδομένων επικεντρώθηκε στην ανάλυση ποσοτικών δεικτών από τους λογαριασμούς του TripAdvisor στο Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest και TikTok κατά τη διάρκεια του 2022. Οι εξαγόμενοι δείκτες περιλαμβάνουν τον δείκτη απόδοσης της σελίδας, τον αριθμό των φίλων, το ποσοστό αύξησης των ακολούθων, το επίπεδο αλληλεπίδρασης με τις αναρτήσεις και τον αριθμό των αναρτήσεων ανά ημέρα. Αυτές οι μεταβλητές παρουσιάζονται λεπτομερώς στον Πίνακα 1.
Πίνακας 1: Απόδοση των κοινωνικών σελίδων του Tripadvisor. Περίοδος: 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022.
Εκτός από τη συλλογή αυτών των δεικτών, η μεθοδολογία περιλαμβάνει μια συγκριτική ανάλυση των διαφορετικών πλατφορμών κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιεί το TripAdvisor. Οι ερευνητές σύγκριναν τις τιμές των εξαγόμενων δεικτών για να καθορίσουν ποιες πλατφόρμες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αλληλεπίδρασης χρηστών και ανάπτυξης κοινού κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Αυτή η σύγκριση επέτρεψε την αναγνώριση της σχετικής αποτελεσματικότητας κάθε πλατφόρμας όσον αφορά την απόδοση και την εμβέλεια.
Οι ερευνητές επίσης σύγκριναν τα εργαλεία εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο, τοποθετώντας το Fanpage Karma μέσα σε ένα ευρύτερο σύνολο διαθέσιμων επιλογών. Ο σκοπός αυτής της σύγκρισης είναι να παρέχει το πλαίσιο για την επιλογή του Fanpage Karma και να συζητήσει τις επιπτώσεις της επιλογής εργαλείου για τις πρακτικές τουριστικής συμβουλευτικής. Μέσω αυτής της συγκριτικής προσέγγισης, το άρθρο περιγράφει τις πρακτικές παραμέτρους που εμπλέκονται στην επιλογή ενός κατάλληλου εργαλείου εξαγωγής δεδομένων για μη τεχνικούς χρήστες στον τομέα του τουρισμού.
Ερευνητικά Ερωτήματα της Έρευνας
Το άρθρο πλαισιώνει την έρευνα του γύρω από αρκετές βασικές ερωτήσεις που αποσκοπούν στην κατανόηση του ρόλου και της δυναμικής της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο στον τομέα του τουρισμού. Κυρίως, η μελέτη επιδιώκει να απαντήσει στο πώς η εξαγωγή δεδομένων από το διαδίκτυο μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά για την ανάλυση δεδομένων από τα κοινωνικά μέσα τουριστικών πλατφορμών, όπως το TripAdvisor, προκειμένου να εντοπιστούν σημαντικές τάσεις και συμπεράσματα. Αυτή η υπερκείμενη ερώτηση διακλαδίζεται σε πιο συγκεκριμένους τομείς έρευνας. Μία κεντρική ερώτηση είναι ποιοι είναι οι βασικοί δείκτες απόδοσης και οι μετρήσεις αλληλεπίδρασης που μπορούν να εξαχθούν από τα κοινωνικά μέσα του TripAdvisor χρησιμοποιώντας τεχνικές εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο. Οι ερευνητές αποσκοπούν στον εντοπισμό των δεδομένων που είναι πιο συναφή για την κατανόηση της απόδοσης των κοινωνικών μέσων της πλατφόρμας και της αλληλεπίδρασης των χρηστών.
Επιπλέον, το άρθρο θέτει το ερώτημα ποιες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι πιο αποτελεσματικές για την αλληλεπίδραση με το τουριστικό κοινό, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα που εξάγονται από την παρουσία του TripAdvisor σε διάφορα κανάλια. Αυτό περιλαμβάνει τη σύγκριση δεικτών, όπως η αύξηση των ακολούθων και η αλληλεπίδραση με τις αναρτήσεις μεταξύ Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest και TikTok, προκειμένου να κατανοηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πλατφόρμας σε αυτό το πλαίσιο. Μια άλλη σημαντική ερώτηση που καθοδηγεί την έρευνα είναι πώς οι διαφορετικοί τύποι περιεχομένου, όπως σύνδεσμοι, εικόνες και βίντεο, επιτυγχάνουν σε όρους αλληλεπίδρασης χρηστών σε αυτές τις τουριστικού προσανατολισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αυτό αποσκοπεί στον εντοπισμό στρατηγικών περιεχομένου που είναι πιο πιθανό να αντηχήσουν με την διαδικτυακή κοινότητα των ταξιδιωτών.
Πέρα από την άμεση ανάλυση της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων του TripAdvisor, το άρθρο εξετάζει επίσης ευρύτερα ερωτήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο στην τουριστική συμβουλευτική. Αυτό περιλαμβάνει το ερώτημα πώς τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξαγωγή δεδομένων από το διαδίκτυο μπορούν να ενημερώσουν στρατηγικές αποφάσεις και να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η μελέτη αναπάντεχα θέτει το ερώτημα ποιοι είναι οι παράγοντες και οι συνέπειες της επιλογής διαφόρων εργαλείων εξαγωγής δεδομένων, με βάση τους συγκεκριμένους στόχους και τις ανάγκες των τουριστικών οργανισμών. Αυτές οι ερωτήσεις καθοδηγούν συλλογικά την έρευνα που παρουσιάζεται στο άρθρο, καθοδηγώντας τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και τη συζήτηση των ευρημάτων.
Ευρήματα της Έρευνας
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο αποκάλυψαν αρκετές βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των κοινωνικών μέσων του TripAdvisor το 2022. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Instagram αναδείχθηκε ως το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για το TripAdvisor με βάση τον δείκτη απόδοσης σελίδας, υποδεικνύοντας έναν ισχυρό συνδυασμό αλληλεπίδρασης ακολούθων και ανάπτυξης σελίδας. Αντίθετα, ενώ το TikTok παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης ακολούθων, αυτό σημειώθηκε με την παρατήρηση ότι το TripAdvisor είχε μόλις πρόσφατα καθιερώσει την παρουσία του στην πλατφόρμα. Όσον αφορά την αλληλεπίδραση των χρηστών με το περιεχόμενο, η ανάλυση έδειξε ότι οι αναρτήσεις βίντεο συγκέντρωσαν τα υψηλότερα επίπεδα αλληλεπίδρασης σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα του TripAdvisor, ενώ οι στατικές εικόνες είχαν τη χαμηλότερη αλληλεπίδραση.
Ακόμα περισσότερα ευρήματα ανέδειξαν την απόδοση άλλων πλατφορμών. Το Twitter, παρά το γεγονός ότι είχε τη μεγαλύτερη συχνότητα αναρτήσεων ανά ημέρα, παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης χρηστών. Αυτό υπέδειξε ότι η κύρια λειτουργία του για το TripAdvisor μπορεί να επικεντρώνεται περισσότερο στην εξυπηρέτηση πελατών και τη διάδοση πληροφοριών παρά στην αύξηση της αλληλεπίδρασης. Η σύγκριση των διαφόρων μορφών περιεχομένου αποκάλυψε επίσης ότι μορφές όπως τα reels, τα καρουζέλ, οι ενημερώσεις κατάστασης και οι αναρτήσεις με συνδέσμους είχαν γενικά χαμηλότερους δείκτες αλληλεπίδρασης σε σύγκριση με τα βίντεο. Αυτά τα αποτελέσματα παρείχαν συλλογικά μια εικόνα του πώς το TripAdvisor επιδρούσε σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων κατά το έτος αποκατάστασης μετά την πανδημία και ποιες στρατηγικές περιεχομένου φάνηκαν να είναι πιο αποτελεσματικές στην προσέλκυση της προσοχής των χρηστών.
Σε ό,τι αφορά το εργαλείο εξαγωγής δεδομένων Fanpage Karma, τα ευρήματα του άρθρου υπογράμμισαν τη φιλικότητά τους προς τον χρήστη και την ικανότητά τους να παρέχει ένα εύρος σχετικών μετρήσεων για την ανάλυση κοινωνικών μέσων χωρίς να απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού. Η συζήτηση γύρω από τη σύγκριση με άλλα εργαλεία εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο ανέδειξε περαιτέρω ότι η βέλτιστη επιλογή εργαλείου εξαρτάται από τους συγκεκριμένους αναλυτικούς στόχους και τις τεχνικές δυνατότητες του χρήστη ή της οργάνωσης.
Συμπεράσματα της Έρευνας
Το άρθρο καθορίζει ότι η εξαγωγή δεδομένων από το διαδίκτυο συνιστά μια μεθοδολογικά σωστή και αποδοτική προσέγγιση για την απόκτηση αξιοποιήσιμων πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργική δυναμική των διαδικτυακών πλατφορμών, με ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανία του τουρισμού. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εργαλείων εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο στην ταχεία εξαγωγή και συγκριτική ανάλυση δεδομένων που αφορούν στη δραστηριότητα των ανταγωνιστών και τις σχετικές τάσεις της αγοράς. Βασισμένο στην εξέταση της παρουσίας του TripAdvisor στα κοινωνικά μέσα, το άρθρο υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα των πλατφορμών κοινωνικών μέσων διαφέρει σημαντικά όσον αφορά την αλληλεπίδραση των χρηστών και την επέκταση του κοινού. Αυτό οδηγεί στη σύσταση ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές ειδικές για κάθε πλατφόρμα, οι οποίες να ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα συμπεριφορών και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά κάθε καναλιού.
Επιπλέον, το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ τα προσβάσιμα εργαλεία εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο παρέχουν πολύτιμους τρόπους εισόδου για χρήστες χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, η ενισχυμένη αναλυτική σε βάθος και οι εξατομικευμένες πληροφορίες μπορούν να επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής πιο προηγμένων μεθόδων προγραμματισμού και μέσω της ενσωμάτωσης γνωστικών τεχνολογιών. Αυτό αντανακλά μια προοπτική προς όλο και πιο σύνθετες και προβλεπτικές εφαρμογές δεδομένων στον τουριστικό τομέα.
Προτάσεις για την Έρευνα
Βασιζόμενη στα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο άρθρο, εντοπίζονται αρκετές παρατηρήσεις και κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα. Ένας πολλά υποσχόμενος τομέας για περαιτέρω μελέτη αφορά την εφαρμογή ενός μακροχρόνιου ερευνητικού σχεδίου που εξετάζει την απόδοση των κοινωνικών μέσων του TripAdvisor και άλλων σημαντικών τουριστικών πλατφορμών σε ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Η διεξαγωγή τέτοιας έρευνας για αρκετά χρόνια θα επέτρεπε μια πιο λεπτομερή και συστηματική ανάλυση των μεταβαλλόμενων τάσεων, των διαρκών επιδράσεων σημαντικών γεγονότων όπως η πανδημία COVID-19 και της σχετικής αποτελεσματικότητας διαφορετικών στρατηγικών κοινωνικών μέσων. Αυτή η προσέγγιση θα διευκόλυνε τη μετάβαση από μια απομονωμένη αποτύπωση δεδομένων που συλλέχθηκαν το 2022 σε μια ευρύτερη αναγνώριση διαρκών προτύπων στη συμπεριφορά των χρηστών και την αλληλεπίδραση με τις πλατφόρμες στον τουριστικό τομέα.
Μια δεύτερη πιθανή κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα έγκειται στην ενσωμάτωση προηγμένης ποιοτικής ανάλυσης για να συμπληρωθούν τα ποσοτικά ευρήματα που παράγονται μέσω της εξαγωγής δεδομένων από το διαδίκτυο. Αν και το άρθρο αναφέρει την ανάλυση συναισθημάτων, περαιτέρω δουλειά θα μπορούσε να επικεντρωθεί περισσότερο στη συστηματική εξέταση του συναισθηματικού τόνου και του θεματικού περιεχομένου των υλικών που δημιουργούνται από τους χρήστες σε πλατφόρμες όπως το TripAdvisor. Η εφαρμογή μεθόδων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας θα επέτρεπε στους ερευνητές να κατατάξουν και να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα που εκφράζονται σε κριτικές, σχόλια και αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα, προσφέροντας έτσι βαθύτερες πληροφορίες σχετικά με την ικανοποίηση των τουριστών, κοινές ανησυχίες και εξελισσόμενες προτιμήσεις που δεν καταγράφονται μόνο μέσω των μετρικών αλληλεπίδρασης.
Λαμβάνοντας υπόψη την έμφαση του άρθρου στην αποτελεσματικότητα του οπτικού περιεχομένου στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με το κοινό, περαιτέρω έρευνα σε βάθος θα μπορούσε να εξετάσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των οπτικών μέσων υψηλής απόδοσης στο πλαίσιο του τουρισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση παραμέτρων όπως η σύνθεση της εικόνας, η διάρκεια και το στυλ των βίντεο, η χρήση στοιχείων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η συγκριτική επίδραση του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες σε σχέση με το περιεχόμενο. Η απόκτηση μιας πιο ακριβούς κατανόησης της αποτελεσματικότητας της οπτικής αφήγησης στο ψηφιακό τουριστικό μάρκετινγκ, θα μπορούσε να προσφέρει πρακτικές γνώσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης περιεχομένου και των στρατηγικών αλληλεπίδρασης με το κοινό.
There are no comments
Add yours