Εικονική περιήγηση για την προώθηση του τουρισμού της πόλης του Μπάρι

Εικονική περιήγηση για την προώθηση του τουρισμού της πόλης του Μπάρι

ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: A Virtual Tour for the Promotion of Tourism of the City of Bari

Δείτε το επιστημονικό άρθρο εδώ

ΚΑΡΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

Τι προσπαθεί να βρει το άρθρο

Το άρθρο αυτό ασχολείται με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας (VR) για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και πιο συγκεκριμένα, την ανάπτυξη μιας εφαρμογής VR360 για την πόλη του Μπάρι στην Ιταλία. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια εικονική περιήγηση που να αφηγείται την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες χαμηλού κόστους όπως τα cardboards. Επιπλέον, το άρθρο εξετάζει την αποτελεσματικότητα αυτών των εικονικών περιηγήσεων ως εργαλείων για την προσέλκυση τουριστών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεθοδολογία της έρευνας

Για την υλοποίηση της εργασίας, δημιουργήθηκε μια VR εφαρμογή με φωτογραφίες 360°, η οποία ήταν προσβάσιμη μέσω Google Cardboard και smartphone. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε, ώστε ο χρήστης να μπορεί να περιηγηθεί εικονικά σε σημαντικά σημεία της πόλης και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον. Μάλιστα, για μεγαλύτερο ενδιαφέρον προστέθηκε και στοιχείο παιχνιδοποίησης, όπου ο χρήστης καλούνταν να μαντέψει τη σωστή ιστορική καρτ ποστάλ για κάθε σημείο. Η εμπειρία αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο βασίστηκε σε προηγούμενη σχετική έρευνα, και δοκιμάστηκε σε 30 χρήστες ηλικίας 7–66 ετών, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε VR. Τα ερωτήματα που τέθηκαν μέσα από το ερωτηματολόγιο, σχετίζονται με: την ευκολία χρήσης της εφαρμογής, το επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών, την εμπλοκή και εμβύθιση στην εμπειρία, την ποιότητα των εικόνων και την αίσθηση παρουσίας, δηλαδή αν ένιωθαν σαν να βρίσκονται πραγματικά στην πόλη.

Ερωτήματα που θέτει το άρθρο

Το άρθρο δεν παρουσιάζει μια λίστα με συγκεκριμένες ερωτήσεις έρευνας με την παραδοσιακή έννοια. Ωστόσο, θέτει έμμεσα τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας πόλης;
  • Ποια είναι η εμπειρία του χρήστη από μια τέτοια εφαρμογή VR360; (π.χ. ικανοποίηση, ευχρηστία, εμβύθιση)
  • Μπορούν οι εικονικές περιηγήσεις να αποτελέσουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης του τουρισμού;
  • Πώς μπορούν οι τεχνολογίες VR να κάνουν την πολιτιστική κληρονομιά πιο προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα;

Δεν παρατίθενται οι ακριβείς ερωτήσεις του ερωτηματολογίου στο άρθρο, αλλά αναφέρεται ότι αξιολογεί διάφορες πτυχές της εμπειρίας του χρήστη, όπως η γενική ικανοποίηση, η χρηστικότητα, η εμπλοκή, η εμβύθιση, η οπτική ποιότητα και η αίσθηση παρουσίας.

Αποτελέσματα του άρθρου

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η οπτική ποιότητα της περιήγησης αξιολογήθηκε πολύ θετικά, οι χρήστες ένιωσαν ικανοποίηση και εμπλοκή, θεωρώντας την εμπειρία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Ακόμη, κάποιοι χρήστες, βρήκαν λίγο δύσκολη την αρχική χρήση της εφαρμογής, κυρίως επειδή δεν ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία VR. Παρόλα αυτά, η συνολική εικόνα ήταν ιδιαίτερα θετική, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της VR τεχνολογίας για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Συμπεράσματα του άρθρου

Η εικονική πραγματικότητα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να προσφέρει καινοτόμες και προσιτές λύσεις για την προβολή πολιτιστικών τόπων. Με εργαλεία χαμηλού κόστους, όπως το Google Cardboard, δίνεται η δυνατότητα σε πολύ περισσότερο κόσμο να βιώσει μια ψηφιακή ξενάγηση, ακόμα και σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί. Επίσης, υπογραμμίζεται η εκπαιδευτική αξία μιας τέτοιας εφαρμογής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από σχολεία ή πανεπιστήμια για τη διδασκαλία ιστορίας και πολιτισμού με πιο βιωματικό τρόπο.

Προσωπική μου άποψη

Βρήκα αυτό το άρθρο πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο. Η χρήση της τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένας τομέας με τεράστιες δυνατότητες. Μου άρεσε ιδιαίτερα ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής VR χαμηλού κόστους. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται φθηνός εξοπλισμός , το κάνει προσβάσιμο σε όλους, ενώ το στοιχείο παιχνιδιού προσθέτει μια διαδραστική και ψυχαγωγική διάσταση. Πιστεύω πως τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την προβολή ιστορικών περιοχών της Ελλάδας, ειδικά σε περιόδους που ο φυσικός τουρισμός δεν είναι εφικτός, όπως είδαμε με την πανδημία. Επίσης, θα ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο και για άτομα με αναπηρίες, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία.

Στην πράξη, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους:

  • Εκπαίδευση: Δημιουργία εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς χώρους ή μουσεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Τουρισμός: Προώθηση τουριστικών προορισμών και παροχή εικονικών ξεναγήσεων πριν από την πραγματική επίσκεψη.
  • Προσβασιμότητα: Δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων που επιτρέπουν σε άτομα με κινητικά προβλήματα να “επισκεφθούν” μέρη που είναι φυσικά απρόσιτα.
  • Πολιτιστική Διατήρηση: Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση πολιτιστικών μνημείων για τη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές.

Πιστεύω ότι η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα πιο καινοτόμες και χρήσιμες εφαρμογές.

 

 



There are no comments

Add yours

wpChatIcon