Διαβήτης… Η σαρωτική ασθένεια που πλήττει όλη την υφήλιο (ήχος,βίντεο,εικόνες)

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2020/05/20200528_152531-1050x591.jpg

Μια διεθνής μάστιγα που δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο και σε ηλικία.

Ο διαβήτης αποτελεί ασθένεια όπου το πάγκρεας αδυνατεί  να παράξει την απαιτούμενη ινσουλίνη που χρειάζεται το σώμα. Διαχωρίζεται στον διαβήτη τύπου 1, στον διαβήτη τύπου 2 , σε ενδιάμεσους καθώς και στους δευτερεύοντες.

Στον διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και  το πάγκρεας δεν λειτουργεί καθόλου με αποτέλεσμα την υποχρεωτική χορήγηση ινσουλίνης. Μερικά πολύ εμφανή συμπτώματα αυτού του τύπου είναι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους ή και αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 2 συναντάται σε ασθενείς άνω των τριάντα ετών και συνοδεύεται από παχυσαρκία. Τα συμπτώματα του ποικίλουν με τα κυριότερα να είναι αυξημένη δίψα και όρεξη, ξερό στόμα, πολυουρία, κούραση, ναυτία και διαταραχές της όρασης. Συναντάται επίσης και ο διαβήτης κύησης σε περιπτώσεις επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και δεν είναι μόνιμος. Τέλος, έπειτα από έρευνες έχει ανιχνευθεί και ένας ενδιάμεσος τύπος διαβήτη που ονομάζεται MODY και τα συμπτώματα και η θεραπεία του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς αποτελεί σύζευξη των δυο βασικών τύπων.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι διαφορετικοί ανάλογα με τον τύπο που υπάρχει στο κάθε άτομο. Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 γίνεται με την βοήθεια ενέσεων ινσουλίνης είτε με την αντλία όπου προσφέρεται συνεχής ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό. Ενώ ο τύπο 1 είναι μόνιμος, ο τύπο 2 μπορεί να θεραπευτεί μέσω κατάλληλης διατροφής σύμφωνα με το άτομο και με τακτική άσκηση , Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις όπου το άτομο πάσχει και από άλλα παθολογικά ευρήματα η θεραπεία γίνεται με πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα αλλά και σε ακραίες περιπτώσεις με μία ένεση. Όσο αφορά τον διαβήτη Κύησης η αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν οι εγκυμονούσες είναι να προσέχουν τι καταναλώνουν ώστε να μην τους αυξάνεται ο γλυκεμικός δείκτης τους το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στο βρέφος αλλά και στην ίδια. Στον τύπο MODY όπως προαναφέραμε η θεραπεία του ποικίλλει  ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς. Ασχέτως από τον τύπο διαβήτη που μπορεί να έχει κάποιος είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διακύμανση των τιμών του σακχάρου.

 

Ίσως ο πιο σημαντικός  τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε ασθένειας και στην περίπτωση μας, του διαβήτη, είναι αδιαμφισβήτητα η ψυχολογία αλλά και η οπτική που έχει το άτομο. Αν ένας πάσχων από διαβήτη δεν αποδεχτεί και δεν αγκαλιάσει το “πρόβλημα ” του εγκαίρως τότε οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην υγειά του είναι δραματικές. Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις οξείες που διαδραματίζονται κυρίως στα πρώιμα στάδια της ρύθμισης του ζαχάρου και είναι η υπεργλυκεμίες, οι υπογλυκαιμίες και το διαβητικό κώμα. Στις χρόνιες από την άλλη οι οποίες βλάπτουν τα αγγεία, την όραση, την καρδιά, τα νεφρά και τα νεύρα.

 

Ακολουθεί μία συνέντευξη που πήρα από μια κοπέλα που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η οποία μας μίλησε για την διάγνωση, την θεραπεία αλλά και για την δύσκολη περίοδο που πέρασε. Επιπλέον, μας διηγήθηκε μια εμπειρία που την ταρακούνησε τόσο που της άλλαξε την οπτική της πάνω στον διαβήτη.