Πρόκειται για ένα γεμιστό αρνί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο των νοικοκυρών στα χωριά της Ρόδου.
Γεμάτη υπερηφάνεια, θα σας ταξιδέψω στον τόπο μου τα Δωδεκάνησα στο νησί της Ρόδου…πιο συγκεκριμένα στο χωριό που μεγάλωσα την Σάλακο. Θα γευτώ για άλλη μια χρονιά ένα από τα παλαιότερα και παραδοσιακά φαγητά, τον Λαμπριώτη της γιαγιάς.
Η παράδοση λέει πως οι νοικοκυρές του χωριού ετοίμαζαν τον Λαμπριώτη από το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου και τον άφηναν να σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο, ο ξυλόφορνος είναι χαρακτηριστικός σε κάθε αυλή σπιτιού του χωριού, τον Λαμπριώτη τον βγάζουν την επόμενη ημέρα δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε κάθε οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται για ένα απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων και μυρωδικών που δύσκολα κάποιος μπορεί να ξεχάσει. Ο «Λαμπριώτης» ή αλλιώς «Καπαμάς» είναι στην ουσία η πλάτη του αρνιού, το κουφάρι όπως μου περιγράφει η γιαγιά το οποίο είναι γεμιστό με διάφορα μυρωδικά και γλυκάδια όπως νεφρά και καρδία. Η συνταγή αλλάζει από χωριό σε χωριό εγώ επέλεξα να μοιραστώ την συνταγή της δικιάς μου γιαγιάς.
ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αρνί (πλάτη)
- Λάδι
- Κρεμμύδι
- Γλυκάδια
- Μαϊντανό
- Ντομάτα
- Ρύζι
- Νεφρά , καρδία
- Αλάτι, πιπέρι
Και κάπως έτσι όλα είναι έτοιμα για να μπεί ο Λαμπριώτης στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του σπιτιού.
Στο παραπάνω βίντεο απεικονίζετε ένας απο τους παλαιότερους και παραδοσιακούς ξυλόφουρνους του χωριού.
Θα ολοκληρώσω το άρθρο μου με μια τηλεφωνική συνέντευξη απο την Χρυσάνθη Αδελφουλάκου για τον Λαμπριώτη.