Θύμα του Covid-19 και η εστίαση (ηχητίκο,βίντεο,εικόνα)

Απαγόρευση

   Θύμα του Covid-19 και η εστίαση

Περιορισμός θέσεων

Κορονοϊός ·1 στις  3 επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσει ξανά

           Μια πανδημία γνωστή ως Covιd-19 έπληξε το 2020 την ανθρωπότητα σε επίπεδο θνησιμότητας και οικονομίας .Πάνω από 335.538 καταγράφονται τα θύματα ενώ προβλέπεται παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Αποτελώντας σημείο αναφοράς για κλάδους όπως η βιομηχανία και η διασκέδαση,το Πασαλιμάνι καθίσταται το πιο πολυσύχναστο μέρος του Πειραιά.Όσον αφορά την διασκέδαση Πασαρέλα είναι  ο πιο φημισμένος δρόμος, καθώς σε αυτήν φιλοξενούνται πολλές καφετερίες, οικονομία ανθίζει και τα μαγαζιά της Πασαρέλας ευδοκιμούν αφού ο κόσμος δείχνει την προτίμηση του σε αυτά.

Αιφνίδια όμως μια πανδημία που γρήγορα έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις ,γνωστή ως κορονοϊός η Covid-19, έμελλε να κλονίσει τον χώρο της εστίασης. Η παντελής άγνοια και  η έλλειψη ατομικής ευθύνης οδήγησαν αναπάντεχα σε lockdown στις περισσότερες επιχειρήσεις της χωράς μαζική αναστολή λειτουργίας για διάστημα δυο μηνών προκάλεσε σοβαρά οικονομικά  προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους εργαζόμενους.Με τα έξοδα να τρέχουν και από τις δυο πλευρές ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ως αρωγός για επαγγελματίες και υπάλληλους, με οικονομική ενίσχυση μέσω επιδόματος.

          Έπειτα από  αμφίρροπη μάχη με τον θανατηφόρο αυτό ίο, και σοβαρές αλλά ευτυχώς όχι τόσο μεγάλες  συγκριτικά με άλλες χώρες απώλειες η Ελλάδα πορεύει σε σταδιακή άρση μέτρων, ανοίγοντας δειλά τους χώρους εστίασης.Νέα μετρά και καινούργια κανονικότητα επιφυλάσσει η μετά κοροναϊού εποχή τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους καταναλωτές· υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικού  η ύπαρξη αντισηπτικών διαλυμάτων και οι αποστάσεις δυο μέτρων θα αποτελέσουν καθημερινούς κανόνες για όλους. Τακτικοί έλεγχοι από αρμοδίους φορείς θα τελούνται για τυχόν παραβάσεις επιβάλλοντας πρόστιμα η ακόμα και αναστολή λειτουργίας για την εκάστοτε  επιχείρηση.

          Καθώς ο Covid-19 “χτύπησε” κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η και άτομα με υποκείμενα νοσήματα,η νεολαία δεν φαίνεται να πειθαρχεί στους νέους όρους της κυβέρνησης.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό στους χώρους διασκέδασης,κάτι που θα αποβεί μοιραίο τόσο για την δημόσια υγεία.  Στον αντίποδα,οι καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας,έχοντας να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αυτόν φόβο τους για το ιό,ελαττώνουν κατά πολύ την διασκέδαση τους και την επίσκεψη του σε χώρους όπως σε κάποια καφετερία,κάτι που πλήττει σοβαρά τις επιχειρήσεις.

   Που θα οδηγήσει  η αμφίρροπη  στάση και κατά ποσό θα επηρεάσει το μέλλον  των καταστημάτων της εστίασης;

         Είναι αρκετοί οι συχνοί έλεγχοι για να πειθαρχήσουν οι ανυπάκουοι;         

           Στα πλαίσια διαφύλαξης της δημόσιας υγείας μέσω των χώρων μαζικής εστίασης και πέρα από το όριο ατομικής ευθύνης καλό θα ήταν να λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του προσωπικού από ιατρικά μελή , ενώ το κράτος θα βοηθούσε σημαντικά με την  χρηματοδότηση του κλινικού και εργαστηριακού έλεγχου του εργαζομένου.Ενώ η τήρηση των κανόνων προσελκύει  περισσότερους καταναλωτές αφού το γεγονός αυτό εμπνέει αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη- εργαζομένου.

Έως σήμερα 183 θάνατοι έχουν καταγράφει στην χωρά μας από τον ιό ,ενώ 3058 άνθρωποι έχουν προβληθεί από αυτόν. Δυστυχώς,καθημερινά το άγχος,και η αγωνιά  κυριεύουν τους πολίτες τόσο για την διαφύλαξη της δημόσιας αλλά και ατομικής υγείας όσο και της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Ας γίνουν λοιπόν η ορθή διαχείριση της κατάστασης,η ολοκληρωμένη και όχι διαστρεβλωμένη  ενημέρωση,τα όπλα για την επιστροφή  στην  χειραψία,και στην παρέα για τον καθημερινό καφέ!

Λίλα Καραποστόλη,2020, Εστίαση & κορονϊος:Mικρές και έξυπνες κινήσεις-Μεγάλα και άμεσα όφελη. ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Covid-19 ,επιχειρησεις,εστιαση,κορονοϊος