Την Πέμπτη, 14 Μαΐου, η πλατεία Ομόνοιας πέρασε από μία ακόμη ανακαίνιση από τον δήμο Αθηνών ύστερα από χρόνια και αυτήν την φορά το πασίγνωστο συντριβάνι επέστρεψε μετά από 28 χρόνια έλλειψης.
Έχοντας γίνει ένα από τα πιο εμπορικά κέντρα της Αθήνας, η πλατεία Ομόνοιας είναι από τις παλαιότερες πλατείες της πρωτεύουσας. Κατασκευάστηκε το 1846 ως πλατεία Ανακτόρων και αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνος και μετά πάλι ως Ομόνοια.
Ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως τα συντριβάνια “τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα.” Έχει σχεδιαστεί με εργονομικό τρόπο έτσι ώστε το νερό που χρησιμοποιείται να είναι μικρής ποσότητας όπως και η κατανάλωση ρεύματος χάρη σε τεχνολογία υψηλής ποιότητας. Το γκαζόν το οποίο περιτριγυρίζει το συντριβάνι, είναι καλυμμένο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία διατηρούν την θερμοκρασία χαμηλή, συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γλυπτό “Ποσειδώνας” του Γιώργου Ζογγολόπουλου επίσης επαναφέρεται μετά από αρκετά χρόνια απουσίας του.
Για τη δημιουργία του έργου συνείσφεραν μεγάλοι δωρητές όπως το Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, οι κατασκευαστές του σιντριβανιού “Fontana Fountains”. Επίσης μέρος πήραν οι “Landco ΕΠΕ”, η “Agrohoum Α.Ε”, η “Kergon ΙΚΕ” και η “Green Code – Γ.Χ. Μπακούλας & ΣΙΑ ΕΕ”. Ο όμιλος “Ελλακτώρ” και η θυγατρική του “Τομή” επέβλεπαν το έργο και τη δημιουργία του καθώς αυτοί ήταν που ανέλαβαν τις οικοδομικές εργασίες. Η επαναλειτουργία του Γλυπτού του Ζογγολόπουλου έγινε χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Ωνάση.
Το έργο είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, τονίζει ο δήμος Αθηνών, αλλά δεν μπήκε σε λειτουργία τότε λόγω της καραντίνας και της έξαρσης του κορονοϊού.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η πλατεία δέχθηκε αλλαγές όπου εγκαταστάθηκαν συστήματα φωτός, φυτεύτηκαν δέντρα και έγινε τοποθέτηση μίας πολύγωνης πλατφόρμας στο κέντρο της.
Μεταξύ του 1925 και του 1930 η πλατεία αναδιαμορφώθηκε λόγω της ίδρυσης του σιδηρόδρομου μεταξύ του Πειραιά και της Αθήνας και μέσα στη δεκαετία του ’50 στον υπόγειο σταθμό κατασκευάστηκαν ταχυδρομεία, διάφορα καταστήματα και τράπεζες. Μετά από διαγωνισμό ο οποίος διεξήχθη από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι νικητές Γιώργος Ζογγολόπουλος και Κωνσταντίνος Μπίτσιος ήταν υπεύθυνοι για τον ανασχεδιασμό της πλατείας όπου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το σιντριβάνι, το οποίο το 1992 γκρεμίστηκε λόγω της δημιουργίας του τότε νέου σταθμού μετρό.
Σε βίντεο που ανέβασε ο δήμαρχος της Αθήνας, παρουσιάζεται η πορεία της κατασκευής της πλατείας.
Ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, δηλώνει πως “η Αθήνα και οι άνθρωποι της ανακτούν το δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού. Η Ομόνοια είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους“.