Η μακρινή και σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Το Αργστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς από το 1757, το έτος δηλαδή που ιδρύθηκε. Ακόμη, απο το 1600 περίπου άρχισε να οικίζεται η περιοχή κοντά στον Κούταβο και ιδιαίτερα από τη μεριά που σήμερα είναι η περιοχή της Γέφυρας ( Ντε Μποσσέ ). Δημιουργήθηκε μια νέα πόλη με λιμένα , όταν το 1757 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η πρωτεύουσα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου εκεί κοντά στον Κούταβο, όπου υπήρχε ένας οικισμός από ψαράδες, ένα επίνειο του Κάστρου. Από το 1757 και μετά το Αργοστόλι άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά. Όταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Άγγλους, περίπου το 1810, η Κεφαλλονιά όπως και τα άλλα Επτάνησα είχε το δικό της Άγγλο κυβερνήτη. Ένας από αυτούς ήταν ο De Bosset, ο οποίος έκανε πολλά έργα στο Αργοστόλι και ήταν ο δημιουργός της γέφυρας του Αργοστολίου. Το Αργοστόλι, επίσης ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε, αφού είχε δικό της εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρόμιση στα ιστορικά μνημεία του Αργοστολίου.
1. Ο Κήπος του Νάπιερ.
Ο κήπος του Νάπιερ είναι ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Δημιουργήθηκε επί Αγγλοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα, παίρνοντας το όνομα απο τον τοτποτηρητή Κάρολο Τζέιμς Νάπιερ. Στον κήπο μέσα υπάρχει ένα μνημείο, έργο του γύπτη Γ.Μπουνάνου, που στήθηκε το 1927 και είναι αφιερωμένο στούς Κεφαλονίτες πεσόντες των πολέμων της περιόδου 1912-1922.
2. Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθη το 2007 και είναι έργο του Κεφαλονίτη γλύπτη Γεράσιμου (Μεμά) Καλογηράτου. Αποτελείται από ένα ψηλόλιγνο γυναικείο άγαλμα με θλιμμένη όψη, είναι αφιερωμένο στους Κεφαλονίτες αγωνιστές που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Η Εθνική Αντίσταση στην Κεφαλλονιά έχει να επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα εναντίον του κατακτητή. Οι αντάρτες του νησιού ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν πανελλαδικά και με επιχειρήσεις και συντονισμένα σαμποτάζ κατά του εχθρού συνέβαλαν στην διατήρηση και την ανύψωση του φρονήματος του καταπιεσμένου λαού. Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.
3.Μνημείο Πεσόντων Ιταλών.
Το Μνημείο των Πεσόντων Ιταλών, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Aqui που έχασαν τη μάχη από τους Γερμανούς στην προσπάθειά τους να μην παραδοθούν σε αυτούς. Η σφαγή αυτή είχε θύματα περισσότερους από 117 Ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι τουφεκίστηκαν στην Casetta Rosa το Σεπτέμβρη του 1943 (15-26 Σεπτέμβρη). Στο μνημείο υπάρχει ένας λευκός σταυρός και δίπλα από αυτό δύο επιγραφές η μία στα ιταλικά και η άλλη στα ελληνικά όπου αναγράφεται ο λόγος ύπαρξης του μνημείου.
4.Φάρος Αργοστολίου.
Το περίφημο Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κεφαλονιάς. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (1828), από τον J.P.Kennedy, όταν το νησί βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Άγγλου Καρόλου Νάπιερ, και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1829. Πρόκειται για ένα κυκλικό κτίσμα, δωρικού ρυθμού, με είκοσι κολόνες, που στεγάζεται από μικρό πύργο. Ονομάστηκε Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων λόγω της μικρής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων που υπάρχει κοντά σε αυτό.
Το άρθρο δεν έχει αναφορές πηγών από:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AE%CF%80%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%B5%CF%81
“Δημιουργήθηκε επί Αγγλοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα, παίρνοντας το όνομα απο τον τοτποτηρητή Κάρολο Τζέιμς Νάπιερ”.
“Μέσα στον Κήπο υπάρχει μνημείο,έργο του γλύπτη Γ. Μπονάνου, που στήθηκε το 1927 και είναι αφιερωμένο στους Κεφαλονίτες πεσόντες των πολέμων της περιόδου 1912-1922”.