Μία Ελληνίδα δασκάλα στη Μέση Ανατολή

IMG_20190530_191049_881

Οι γνωστοί φοίνικες του Κουβέιτ

Κουβέιτ: ένας μεταναστευτικός παράδεισος

Το Κουβέιτ είναι και αυτή μια χώρα που πολλοί  Έλληνες έχουν βρει έδαφος για παραγωγικότητα και δημιουργία.  Η Πηνελόπη,  είναι μία από αυτούς, και μοιράζεται  τις εμπειρίες της κατά την  παραμονής της εκεί.

Η απόφαση να μεταναστεύσει σε αυτή την χώρα είναι,  όπως μας αναφέρει και η ίδια, επειδή η δουλειά της ως αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής  έπρεπε  να αλλάζει  κάθε χρόνο σχολείο που μπορεί να ήταν  στο άλλο άκρο της Ελλάδας.   Η ταλαιπωρία και η αλλαγή περιβάλλοντος ήταν κάποια από τα πράγματα  που δυσκολεύουν κάθε άνθρωπο. Έτσι και η Πηνελόπη πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το όνειρό της και να κάνει το μεγάλο βήμα στην ζωή της. Έψαξε σχεδόν παντού για την δουλειά των ονείρων της και έπεσε πάνω σε μία διαδικτυακή αγγελία που θα της άλλαζε την ζωή της για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο Κουβέιτ βρισκόταν μία θέση προπονήτριας κολύμβησης  σε ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα γυμναστήρια του κόσμου. Η ευκαιρία αυτή ήταν ακριβώς για εκείνη. Πήρε το ρίσκο και ακολούθησε το όνειρό της. Το Κουβέιτ την περίμενε.

Ο ενθουσιασμός ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον φόβο που θα ένιωθε κανείς όταν πηγαίνει  στην μέση ανατολή. Με θετική ενέργεια και αποφασιστικότητα, η  Πηνελόπη κατέβηκε στο Κουβέιτ και αυτό που αντίκρισε ήταν πραγματικά μοναδικό.

Η εξωτική αύρα που την κατέκλυσε την έκανε να μαγευτεί από το μέρος. Οι φοίνικες, οι ουρανοξύστες, η θάλασσα ακόμα και η έρημος που φαίνονταν από μακριά δημιουργούσαν ένα παζλ  αξιοθέατων που πραγματικά δεν θα μπορούσε κανείς να δει άλλο τέτοιο μέρος στην γη.

 

Όμως έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η εγκατάστασή της πλέον έπρεπε να γίνει και αμέσως να ενσωματωθεί στην νέα της δουλεία. Το γυμναστήριο που της προσέφερε δουλειά της έδινε επίσης και στέγαση όπως σε όλο το προσωπικό του γυμναστηρίου, καθώς έτσι λειτουργεί κάθε  ιδιωτική επιχείρηση  στο Κουβέιτ.

Η συγκατοίκηση ήταν άλλο ένα ρίσκο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει. Τα περισσότερα σπίτια στην Πόλη του Κουβέιτ είναι σαν Hostel  δηλαδή μέσα σε ένα διαμέρισμα κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μπάνιο παρόλα αυτά η κουζίνα και το καθιστικό είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Στο κομμάτι της δουλειάς ήταν η πιο εύκολη ενσωμάτωση από οποιαδήποτε άλλη δουλειά που είχε πάει ποτέ. Όλοι είναι φιλικοί, πρόσχαροι, ευγενικοί, δηλαδή ότι καλύτερο θα ήθελε ένας εργαζόμενος να έχει στην δουλειά του, να δουλεύει σε ένα σωστό και κατάλληλο περιβάλλον εργασίας.

Μετά την πρώτη εγκατάσταση ακολούθησαν φυσικά οι συγκρίσεις: Είναι η Ελλάδα σαν το Κουβέιτ;

Σε σχέση μα την Ελλάδα το Κουβέιτ είναι μία πολύ  μικρή χώρα με 3.000.000 μόνιμους κατοίκους. Όμως το Κουβέιτ είναι μία πολύ πιο πλούσια χώρα η οποία κυβερνάται από τον Εμίρη. Βέβαια οι αντιθέσεις μεταξύ πολύ πλούσιων ανθρώπων και πολύ φτωχών (οι οποίοι είναι λιγότεροι από τους πλούσιους) είναι πολύ μεγάλες δηλαδή υπάρχουν πάρα πολύ πλούσιοι και  άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.  Τέλος ο θεσμός της γυναίκας είναι τελείως διαφορετικός από ότι αυτός της Ελλάδας επειδή το Κουβέιτ βρίσκεται στην Μέση Ανατολή, αραβόφωνοι και μουσουλμάνοι.

Εάν σας δινόταν αυτή η ευκαιρία,  θα το τολμούσατε και εσείς;

 

Πηγή: United Nations – World Urbanization Prospects  

Δεδομένα: download excel 1download excel 2