Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Αιγίου

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2020/06/20200507_195759-1050x788.jpg

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού

Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου-Εξωτερικά Ιατρεία

Η Παναγιώτα Σαίτη, νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, μας περιγράφει για την κατάσταση που επικρατεί και για το πώς αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές τα πιθανά κρούσματα. Τα όσα αναφέρει είναι σημαντικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού που έχει έρθει και στην Ελλάδα έχει αναστατώσει τα νοσοκομεία της χώρας μας. Γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό, καθώς και όλα τα άλλα περιστατικά που φθάνουν στο νοσοκομείο. Προς το παρόν στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου τηρούνται αυστηρά τα μέτρα εισόδου και εξόδου καθώς οι ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού εξετάζονται εκτός νοσοκομείου. Όπως αναφέρει η νοσηλεύτρια στην συνέντευξη, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Όμως, όταν πηγαίνουν ασθενείς με πιθανά συμπτώματα της ασθένειας covid-19 τον υποδέχονται και τον μεταφέρουν σε ειδικό δωμάτιο μόνωσης, σε κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου , ώστε να μην έρχονται σε επαφή, εντός κτηρίου, με νοσηλευόμενους και προσωπικό. Στην συνέχεια ο γιατρός εξοπλισμένος με ειδική στολή και μάσκα εξετάζει το περιστατικό, παίρνει δείγμα, το στέλνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και αναμένουν το αποτέλεσμα. Αν το τεστ βγει θετικό, ο ασθενής μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην έσχατη κατάσταση που οι ειδικές κλίνες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών γεμίσουν, τονίζει η νοσηλεύτρια, αναγκαστικά οι ασθενείς του Covid-19 θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Αιγίου και θα νοσηλευτούν στην Παθολογική Κλινική σε ειδικό θάλαμο.

Τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που λαμβάνει το προσωπικό είναι ειδικές στολές και μάσκες. Μάλιστα δεν υπάρχει κάποια έλλειψη στο προσωπικό καθώς έχουν γίνει επικουρικές προσλήψεις και σε τραυματιοφορείς και σε νοσηλευτές. Εκεί που έχει παρατηρηθεί σοβαρή έλλειψη είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς δεν διαθέτουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραμονή του ασθενούς στην ανάνηψη και η μεταφορά του σε άλλη διαθέσιμη μονάδα εντατικής θεραπείας οποιουδήποτε κοντινού νοσοκομείου. Ακόμη, η νοσηλεύτρια επισημαίνει ότι, επειδή το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας ( Αιγίου) δεν είναι αναφοράς παρατηρείται έλλειψη και στον εξοπλισμό των γιατρών και των νοσηλευτών ( μάσκες, ειδικές στολές, γάντια). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να προμηθεύσουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους (ασθενείς συνοδούς) που εισέρχονται στο νοσοκομείο  και να χρησιμοποιούν τα μέτρα ασφαλείας μόνο το προσωπικό και οι ασθενείς που πιθανόν νοσούν.

Αντιλαμβανόμενη αυτήν την κρίσιμη κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τις κρίσιμες στιγμές που διανύουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την Δημόσια Υγεία και να περιθάλψουν τους νοσούντες διακινδυνεύοντας την υγεία τους θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου για το ανεκτίμητο έργο που επιτελούν. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κ.Παναγιώτα Σαίτη, την νοσηλεύτρια της συνέντευξης, που μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τον κορωνοϊό.

 

 

Το ασθενοφόρο έξω από το Νοσοκομείο Αιγίου

 

Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου-Εξωτερικά Ιατρεία

 

Η είσοδος μέσα στο νοσοκομείο Αιγίου

 

Ειδικός θάλαμος-κοντέινερ που μεταφέρονται τα ύποπτα κρούσματα