Κεφαλονιά| Τι σπίτι του Εγκέλαδου τραβάει σαν μαγνήτης τους τουρίστες

H μεγάλη σεισμική δραστηριότητα της Κεφαλονιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για τον τουρισμό.

Ζούμε σε μία χώρα, όπου ο τουρισμός είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας, αφού αν όχι τόσο η Αθήνα, τα νησιά μας “τρέφονται” από αυτόν. Δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό ο Έλληνας συνεπάγεται με το φιλόξενος και η διασκέδαση με την Ελλάδα. Τόσο οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όσο και τα απειροελάχιστα -σε σύγκριση με άλλες χώρες- φυσικά φαινόμενα που έχουμε, κάνουν ακόμα πιο δεδομένο τον προορισμό για τους τουρίστες.Αν και όπως είναι φυσικό, οι τουρίστες είναι συνηθισμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς έχουν μεγαλώσει σε χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες σε ποικιλόμορφα φαινόμενα, τόσο καιρικά όσο και φυσικά.

Ανά διαστήματα ή έπειτα από κάποιο συμβάν, στο μυαλό μας υπάρχει η εντύπωση ότι τα σεισμικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά ή ακόμα και στο κέντρο (όχι τόσο έντονα), αποτελούν πρόβλημα για τον τουρισμό. Πράγμα που τρομάζει το λαό, αφού όπως προείπαμε είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας. Κάτι τέτοιο όμως, αποδεδειγμένα δεν ισχύει.

Για παράδειγμα το νησί της Κεφαλλονιάς ή αλλιώς Κεφαλληνία, θεωρείτο από τα πιο σεισμογενή νησιά και καθόλου άδικα. Από το 1900 έως και αρκετά πρόσφατα, έχουν σημειωθεί αρκετοί καταστροφικοί σεισμοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν “γκρεμίσει” σε κάποιο βαθμό το νησί. Οι κάτοικοι ζουν πάντα με έναν κρυφό φόβο, ότι ο σεισμός θα ξαναχτυπήσει και οτιδήποτε έχουν φτιάξει, θα πρέπει να το ξανακάνουν από την αρχή, αφού γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο επόμενος σεισμός δεν έχει πολλές πιθανότητες να είναι μικρός.

Πέρα όμως από αυτά, η όλη ομορφιά του νησιού, σε κάνει να ξεχνάς αμέσως το κάθε “μικρό” ελάττωμά της. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Τα αξιοθέατα και μόνο, είναι η μισή αρχοντιά της. Το “Σπήλαιο Δρογκαράτης”, το “Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης”, το “Κάστρο του Αγίου Γεωργίου”, η παραλία και το λιμάνι του Αργοστολίου κ.ο.κ, είναι όλα ένα και ένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά του τουρισμού της Κεφαλλονιάς, η σεζόν ξεκίνησε από πολύ πιο νωρίς συγκριτικά με άλλες χρονιές, αφού ήδη από τα τέλη Μαρτίου σημειώθηκαν οι πρώτοι επισκέπτες. Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο αριθμός των επισκεπτών τον Απρίλιο του 18′ αναγράφεται στο 83% πιο υψηλά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Νομίζω τα λόγια είναι περιττά, από την στιγμή που υπάρχουν και χειροπιαστά τεκμήρια στο προσκήνιο. Γεγονός που με βγάζει και εμένα από την δύσκολη θέση, σαν κάτοικος που είμαι να σας πείσω για το πόσο ωραία επρόκειτο να περάσετε αν ο καλοκαιρινός (και όχι μόνο) προορισμός σας, είναι το νησί μας, αφού σαν κάτοικός του, δεν θα μπορούσα να εστιάσω στα αρνητικά του μπροστά στα τόσα πλεονεκτήματα.

Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω για άλλη μία και τελευταία φορά, το μήνυμα που εγώ ο ίδιος ήθελα να περάσω στους αναγνώστες και στάθηκε αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο. Η ομορφιά είναι κάτι το έμφυτο και όχι το τεχνητό. Θα ήταν αμαρτία αν εμείς, οι κάτοικοι του νησιού μας, θεωρούσαμε ότι οι οποιοιδήποτε σεισμοί μπορούν να χαλάσουν αυτήν την ομορφιά, αλλά ακόμα πιο μεγάλη αμαρτία θα ήταν αν κάτι τέτοιο το περνάγαμε και στους τουρίστες οι οποίοι κάθε άλλο παρά σπασμένα σοκάκια βλέπουν. Το όμορφο δεν σημαίνει αψεγάδιαστο. Όμορφο είναι κάτι το οποίο συμπορεύεται μαζί με τις ατέλειες. Η Ελλάδα μας είναι τόσο όμορφη, που ήταν, είναι και θα είναι ένα “αξιοθέατο” για τους άλλους λαούς!