Η διαδικασία παρασκευής και η ιστορία του καφέ

Ο καφές είναι μια από τις  αγαπημένες  συνήθειες πολλών ανθρώπων. Ίσως από τις πιο απολαυστικές στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας .Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.Ένα ρόφημα που μας λέει «καλημέρα» το πρωί , μας κρατάει συντροφιά στην δουλειά και βρίσκεται δίπλα μας στις περισσότερες συζητήσεις.

Ο καφές κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή του καφεόδεντρου. Έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. (Πηγη1 )

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο.Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.(βιβλιογραφία 1)

Η εξάπλωση του καφέ σε όλο τον κόσμο.

Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που όχι μόνο καλλιέργησαν καφεόδεντρα αλλά και άρχισαν να εμπορεύονται καφέ. Από τον 15ο αιώνα συστηματική καλλιέργεια καφέ υπήρχε στην Υεμένη της Αραβίας και από το 16ο αιώνα ήταν γνωστός στην Περσία, Αίγυπτο, Συρία και Τουρκία.Η δημοτικότητα του ήταν τέτοια στους Μουσουλμάνους, πολύ πιθανόν, λόγω του ότι απαγορευόταν από το κοράνι η κατανάλωση αλκοόλ. Ο καφές για τους Άραβες θεωρήθηκε « το κρασί του Θεού ».Δεν πίνανε καφέ μόνο στα σπίτια αλλά και σε δημόσιους χώρους ανάλογους των σημερινών καφενείων.Οι Βενετοί έμποροι ήταν αυτοί που για πρώτη φορά έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη.Οι Ιταλοί σήμερα θεωρούνται παγκόσμια ως οι « ειδήμονες » του καφέ Espresso(Πηγή 2 )

Εμείς βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά και επισκεφτήκαμε μια καφετέρια της πόλης όπου και συλλέξαμε πληροφορίες από τον barista του μαγαζιού σχετικά με τα είδη του καφέ, την ημερήσια κατανάλωση του και τον τρόπο παρασκευής καφέ εσπρέσσο.

ΕΙΔΗ ΚΑΦΕ

  • Φραπές
  • Ελληνικός καφές
  • Στιγμιαίος καφές
  • Καφές εσπρέσο ( λούνγο,νορμάλε,στρέττο,μακκιάτο,φρέντο)
  • Καφές καπουτσίνο (λάττε,κάραμελ)
  • Καφές φίλτρου

 

 

 

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ESPRESSO

Αρχικά ξεκινάμε με την άλεση κόκκων καφέ ποικιλίας espresso, στη συνέχεια τοποθετούμε τον αλεσμένο πλέον καφέ από τον μύλο στο κλείστρο, έπειτα ασκούμε πίεση με ένα πατητήρι για να συμπιεστεί ο καφές και στη συνέχεια τοποθετούμε το κλείστρο στην μηχανή καφέ. Ύστερα, δίνουμε εντολή με το ήδη ρυθμισμένο κουμπί ανάλογα με τι είδους καφέ θέλουμε να παρασκευάσουμε. Αφού έχουμε δώσει ήδη την εντολή τοποθετούμε κάτω από το κλείστρο ένα δοχείο όπου θα εκχυλίσει η δόση του καφέ espresso. Μεταφέρουμε την δόση του καφέ σε ένα σέικερ,αφού έχουμε ήδη βάλει πάγο, ζάχαρη αν χρειαστεί, τα αναδεύουμε στον αναδευτήρα. Και τέλος προσθέτουμε πάγο για το φρέντο εσπρέσσο και αφρόγαλα για το φρέντο καπουτσίνο.

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε την παρασκευή καφέδων όπως το φρέντο εσπρεσσό και το φρέντο καπουτσίνο.

 

Η παρακάτω εικόνα μας επεξηγεί την ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης καφέ αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών ανάμεσα στο φρέντο εσπρέσσο και στο φρέντο καπουτσίνο, πάντα αναφερόμενοι στις πληροφορίες που αποσπάσαμε από τον barista στην συγκεκριμένη καφετέρια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον barista Andy Rrokaj για τις πληροφορίες που μου παρείχε και θα ολοκληρώσω το άρθρο μου με μια συνέντευξη του.

 

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Allen, Stewart Lee (1999). The Devil’s Cup: Coffee, the Driving Force in History. Soho: Random House.