Η Κρητική κουζίνα μέσα από την ταβέρνα Αθιβολές

Ταβέρνα “Αθιβολές”

‘Ενας συνδιασμός γεύσεων και φιλολοξενίας που προσελκύει ντόπιους και ξένους.

Βρεθήκαμε σε ένα χωριό της Κρήτης, στο Χρωμοναστήρι μόλις 10 χλμ έξω από το Ρέθυμνο. Η κεντρική  ταβέρνα του χωριού “Αθιβολές” λειτουργεί τα τελευταία 24 χρόνια κρατώντας ζωντανή την κρητική παραδοσιακή κουζίνα.

Η Κρήτη ως γνωστόν αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Τα όμορφα τοπία της, τα ήθη και τα έθιμα, ο πλούσιος πολιτισμός της και η φιλοξενία που προσφέρουν οι άνθρωποι της, προσελκύουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο κόσμο. Εκτός από τους ντόπιους ο τουρισμός της βασίζεται πλέον και σε πολλούς ξένους (Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Σκανδιναβικές χώρες). Μερικά από τα προϊόντα που στηρίζουν την παραγωγή της είναι η ελιά και το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, το κρασί. η ρακή λεγόμενη και ως τσικουδιά και τα γαλακτοκομικά. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση της κρητικής διατροφής, η οποία εντάσσεται στην Μεσογειακή διατροφή και αποτελεί συνώνυμο της υγιεινής διατροφής.

Μέσα από την συνέντευξη που πήραμε από την κ. Αναστασία Αντωνάκη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της ταβέρνας “Αθιβολές” μάθαμε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται κατά κανόνα το νησί όσον αφορά τους ξένους, προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία). Σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις τους δείχνουν προθυμία στο να δοκιμάσουν τα μεζεδάκια και τα παραδοσιακά πιάτα που σερβίρει το μαγαζί, με αποτέλεσμα εκτός από χορτάτοι να φεύγουν και πολύ ευχαριστημένοι από την νοστιμιά των  πιάτων που γεύτηκαν. Μερικά από τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα που σερβίρουν στις Αθιβολές είναι το χοιρινό με τσιγαριστά χόρτα, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, τα ξερά κουκιά, τα αγκιναροκούκια (αγκινάρες με χλωρά κουκιά), το σφουγγάτο με κολοκύθι και ντομάτα, το σφουγγάτο με αγκινάρες και το βραστό πρόβατο με πιλάφι (γαμοπίλαφο). Εκτός όμως από την ποιότητα του φαγητού, για να μείνει ικανοποιημένος ο πελάτης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή εξυπηρέτηση, τα χαμόγελα, ο τρόπος να αισθανθεί οικεία με τον χώρο και τους ανθρώπους γύρο του. Στο τέλος συνηθίζεται να  προσφέρουν κάποιο κέρασμα που συνοδεύεται από γλυκό του κουταλιού και ρακή. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω ικανοποιούν τον πελάτη, ο οποίος φεύγοντας ευχαριστημένος είτε θα ξαναέρθει είτε θα  προτείνει σε κάποιον άλλον να επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος.

Η έννοια της λέξης Αθιβολή προέρχεται από την Κρητική διάλεκτο που σημαίνει “θυμάμαι τα παλιά”. Εξίσου και οι “Αθιβολές”, δηλαδή οι καλές αναμνήσεις. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο συγκεκριμένο μαγαζί επιδιώκουν να αφήσουν στους πελάτες μία καλή ανάμνηση τόσο για την ποιότητα του φαγητού όσο και για την φιλική εξυπηρέτηση απέναντι τους. Άλλωστε η φιλοξενία αποτελεί και χαραχτηριστικό γνώρισμα της Κρητικής κουλτούρας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης μας στην ταβέρνα “Αθιβολές” συναντήσαμε το συνεργείο της εκπομπής “Πας Μαγειρεύοντας” που προβάλλεται στο ΚΡΗΤΗ TV. Θέμα του ρεπορτάζ ήταν το πως καθαρίζεται η αγκινάρα και ο τρόπος μαγειρέματος της. Αποσπάσαμε ένα μικρό βίντεο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Πολλά και πλούσια τα εδέσματα της Κρήτης. Μία παράδοση στο φαγητό, στη μουσική, στα ήθη και τα έθιμα που αξίζει να πάρεις μία γεύση. Τέλος φεύγοντας θα έχεις πάρει μαζί σου αθιβολές που θα κρατάνε ζωντανό αυτό το ταξίδι!

Κεμπάμπ με πικάντικη γεύση που σερβίρεται στις “Αθιβολές”