Φοιτητές από πανεπιστήμιο της Αμερικής πρωτοτυπούν με graffiti σε τοίχο στο Αργοστόλι .
Από τη περασμένη Δευτέρα, καθηγητής μαζί με φοιτητές από πανεπιστήμιο της Αμερικής κατασκευάζουν graffiti στον περιφερειακό του Αργοστολίου. Βασικό θέμα είναι η αρχιτεκτονική της Κεφαλλονιάς .
Ο καθηγητής Craig Dongoski επισκέπτεται το νησί της Κεφαλλονιάς αρκετές φορές το χρόνο και θεωρεί πηγή έμπνευσης τις ομορφιές του νησιού όπως τον ήλιο, τις ακτές, τον αέρα, το πράσινο του βουνού , την ηρεμία και τη γαλήνη . Ως εκ τούτου, αποφάσισε μαζί με τους φοιτητές του πανεπιστημίου Georgia State University της Atlanta USA Department BFA να φιλοτεχνήσουν σε έναν από τους τοίχους του περιφερειακού ένα μεγάλο graffiti. Το έργο έχει εμπνευστεί με χρώματα από την Ελλάδα και απεικονίζει την αρχιτεκτονική της Κεφαλλονιάς από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας . Στο σημείο αυτό οφείλουμε να θυμίσουμε ότι παρόμοια έργα έχουν φτιαχτεί σε τοίχο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Graffiti
To graffiti απεικονίζει κείμενα, συνθήματα ή ζωγραφική κυρίως σε επιφάνειες που βρίσκονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους (τρένα, λεωφορεία, τοίχους κ.α). Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 70 στην Νέα Υόρκη. Σε μια από τις πρώτες μελέτες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο graffiti, ο Richard Lachmann, ξεκινάει το κείμενο του δηλώνοντας ξεκάθαρα, ότι ‘’το graffiti πάνω στη δημόσια περιουσία είναι παράνομο’’. Στην Ελλάδα θεωρείται επίσης παράνομο γιατί δεν πραγματοποιείται με τιs προϋποθέσεις του νόμου. Παρόλα αυτά, οι απόψεις διίστανται καθώς μια μερίδα ανθρώπων το θεωρεί τέχνη ενώ άλλοι υποκουλτούρα.
Graffiti Αργοστόλι
Η πρώτη φωτογραφία του graffiti που πραγματοποιείται στη Λεωφόρο Κεφαλλήνων ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια (αριστερά) και καταλήγει στο σήμερα (δεξιά), δείχνοντάς μας την επτανησιακή αρχιτεκτονική στο πέρασμα των αιώνων. Στα αρχαία χρόνια, πιο συγκεκριμένα στην κλασσική περίοδο οι αρχαίοι ήθελαν να προβάλλουν τη δύναμη της πόλης τους με την ανάδειξη των δημόσιων κτηρίων τους, κυρίως ναών.
Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η αρχιτεκτονική στη ρωμαϊκή εποχή (αριστερά) όπου συναντάμε περίτεχνα κτήρια και επαύλεις με περιστύλια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εποχής είναι ότι ο Ρωμαίος πολίτης ήθελε να επιδείξει τον πλούτο του.
Στα βυζαντινά χρόνια (δεξιά) η αρχιτεκτονική επικεντρώνεται σε χριστιανικές εκκλησίες με χαρακτηριστικά όπως ο τρούλος και τα ημικυκλικά παράθυρα .
Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει την αρχιτεκτονική των Ενετών οι οποίοι για να προστατέψουν τη πόλη τους ενίσχυαν τα φρούρια με ισχυρά τείχη . Στο άνω μέρος είχαν πολεμίστρες, ενώ οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούσαν σκαλωσιές.
Συνεχίζοντας την πορεία μας στο πέρασμα των χρόνων φτάνουμε στο σεισμό του 1953 . Ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός για τη Κεφαλλονιά. Ισοπεδώθηκαν εκατοντάδες κτήρια επτανησιακού στιλ κυρίως στο Αργοστόλι. Το παρακάτω graffiti απεικονίζει τις ζημιές που υπέστη το λιθόστρωτο .
Στο κέντρο του τοίχου έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος ήλιος ο οποίος συμβολίζει την αναγέννηση και τη τεχνολογική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς .
Στη τελευταία ‘’εικόνα’’ του graffiti συναντάμε το νέο Αργοστόλι , αναγεννημένο, με καινούρια κτήρια στο ίδιο επτανησιακό στιλ .
Το graffiti χρηματοδοτείται από τον κ.Γεράσιμο Πετράτο (ιδιοκτήτης οικοπέδου-τοίχου) και θα είναι ολοκληρωμένο τη Τρίτη 4/6/19 .