Φοιτητές μακριά από τον τόπο τους (Ηχητικό)

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2020/06/1-1.jpg

 

Το κτήριο του τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας στο Αργοστόλι

Τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής των φοιτητών εκτός της μόνιμης κατοικίας τους

Οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, νέες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Το ερώτημα που τίθεται αφορά τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν απ’ αυτή την διαδικασία.

Αναλύοντας, αρχικά, τα πλεονεκτήματα των σπουδαστών σε πόλεις εκτός του τόπου που διαμένουν δεν μπορεί να παραληφθεί η σημασία του να ταξιδεύει και να γνωρίζει κανείς νέα μέρη και νέες κουλτούρες. Είναι μεγάλη αλλαγή και πρόκληση για τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε επαρχίες να αναγκάζονται να ενταχθούν στην ροή των μεγάλων πόλεων και το αντίστροφο. Στα νέα μέρη, οι φοιτητές μπαίνουν στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Εφόσον βρίσκονται μακριά από τα κοντινά τους πρόσωπα η ανάγκη να γνωρίσουν νέα μεγαλώνει, παράγοντας που κάνει τους δεσμούς αυτούς ισχυρούς στην πορεία. Από την στιγμή που μένει μόνος του, έχει τον προσωπικό του χώρο για να τον αξιοποιήσει με το δικό του τρόπο αλλά και να τον διαμορφώσει με τα δικά του στοιχεία. Επίσης αν χρειάζεται ηρεμία και χαλάρωση μπορεί να διαφύγει σε αυτόν. Μία από τις θετικότερες επιδράσεις που προσφέρει αυτό το βίωμα είναι ότι οι φοιτητές αποκτούν την εμπειρία να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους. Έρχονται αντιμέτωποι με δημόσιες υπηρεσίες (τράπεζες, Δ.Ε.Η. κ.α.), αλλά και με την οικίας τους την οποία οφείλουν να διατηρούν καθαρή. Τέλος, υποχρεούνται να μάθουν την σωστή διαχείριση των χρημάτων που τους διατίθενται, συνδυάζοντας την αγορά των υλικών αγαθών και την διασκέδαση.

  Η προσαρμογή από τον τόπο διαμονής σε έναν νέο, είναι μια διαδικασία που δεν έχουν όλοι την ικανότητα να πραγματοποιήσουν  εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τις γνωριμίες με άλλα άτομα. Κάποιοι είναι πιο εσωστρεφείς ή ντροπαλοί σαν χαρακτήρες και αυτό στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικοποίηση τους. Ένα ακόμα μειονέκτημα αποτελεί η απομάκρυνση, λόγω απόστασης, από τα πρόσωπα του στενού τους κύκλου. Για ορισμένους ανθρώπους, το να μην συγκατοικούν με κάποιον άλλον μπορεί να τους επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία τους και να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς, φόβου κ.α. Εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν από αυτή την νέα κατάσταση πολλοί δεν γνωρίζουν εκ πείρας τις ακριβείς υποχρεώσεις με τις οποίες πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι όταν φοιτούν, δυσκολεύονται να τις φέρουν εις πέρας. Σε πολλές οικογένειες το βάρος των περισσότερων οικιακών και εξωτερικών υποχρεώσεων ¨έπεφτε¨ στους γονείς, πράγμα το οποίο είναι αντιφατικό για τους φοιτητές οι οποίοι πλέον οφείλουν να φροντίσουν μόνοι τους για τα παραπάνω. Ένα σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμούς, είναι τα έξοδα –με μεγαλύτερο το ενοίκιο– και η σωστή διαχείριση τους. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο για τους φοιτητές σε περιοχές που δεν παρέχονται φοιτητικές εστίες ή είναι περιορισμένες. Για να μπορούν να αντεπεξέλθουν κάποιοι επιλέγουν να εργαστούν, με αποτέλεσμα να μην θέτουν σωστές προτεραιότητες και να μένουν πίσω στις σπουδές τους.

Αριθμός κλινών στις εστίες του Αιγαίου Πανεπιστημίου

Ακολουθεί συνέντευξη από την φοιτήτρια Αικατερίνη Κολιάτση που σπουδάζει εκτός της μόνιμης κατοικίας της, στο Αργοστόλι:

Τα θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούν εύκολα να αντιστραφούν σε αρνητικά για όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτή την νέα κατάσταση. Συνοψίζοντας, οι σπουδές εκτός της μόνιμης κατοικίας φαίνεται να έχουν και θετική και αρνητική πλευρά. Ωστόσο, είναι στην κρίση του κάθε φοιτητή ξεχωριστά να αποδεχτεί τις όποιες αλλαγές στην ζωή του και να πορευθεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης με αυτές.

Πηγή: για το infographic η επίσημη σελίδα του Αιγαίου Πανεπιστημίου