Επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Τριφυλίας.

Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Τριφυλίας.

Το τμήμα διαθέτει δύο ειδών ειδικότητες,τις Τουριστικές Μονάδες-επιχειρήσεις  φιλοξενίας και της Μαγειρικής τέχνης.

 

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) βρίσκεται στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, κοντά στην είσοδο της πόλης. Τα θεωρητικά  μαθήματα και των δύο ειδικοτήτων γίνονται στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Ενιαίου Λυκείου Φιλιατρών. Λόγω του ότι το κτήριο λειτουργεί τις πρωινές ώρες ως σχολείο, όλα τα μαθήματα του Ι.Ε.Κ. πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες και  όσον αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα της μαγειρικής λαμβάνουν μέρος στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ).Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι συνολικά πέντε εξάμηνα, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

 

Είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε την κύρια αίθουσα όπου γίνονται οι θεωρίες των μαθημάτων και των δύο ειδικοτήτων.Γι ’αυτόν τον χώρο δεν έχουμε να περιγράψουμε κάτι ιδιαίτερο.Αντίθετα, η κουζίνα στην οποία γίνεται το μάθημα εργαστηρίου της μαγειρικής, όπως βλέπουμε και παρακάτω στην εικόνα,φαίνεται να είναι αρκετά ευρύχωρη με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να εξασκηθεί ένας μαθητευόμενος.

Ο χώρος όπου πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα μαγειρικής.

Για την ειδικότητα του Τεχνικού  Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef), οι  απόφοιτοι της ειδικότητας αυτής έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν καθήκοντα όπως την σωστή προετοιμασία και διοργάνωση της επαγγελματικής κουζίνας,τη γνώση για τον τεμαχισμό και την απόδοση των κρεάτων και ψαριών στη μαγειρική, τον έλεγχο  ποιότητας των προϊόντων και την δημιουργία, παρουσία και διακόσμηση εδεσμάτων άριστης ποιότητας.Επίσης, γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής και την εφαρμογή τους στους χώρους μαζικής εστίασης, την τήρηση στις αγορανομικές διατάξεις και τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων.

Επιπλέον μέσα στο πρόγραμμα σπουδών, είναι και οι Εκπαιδευτικές Επισκέψεις, όπως στο ξενοδοχείο  HOTEL APOLLON στην Κυπαρισσία, στον «Παλιό Νερόμυλο» στο χωριό Μύλοι της Κυπαρισσίας, στην εταιρία «Stella Mare» στη Μαραθόπολη, στο εστιατόριο “Armyra by Papaioannou” το οποίο βρίσκεται στην Costa Navarino.Μέσα από αυτές τις εκδρομές,οι μαθητευόμενοι μαθαίνουν στην πράξη πως να επεξεργάζονται διάφορα προϊόντα όπως ψάρι,κρέατα,αλεύρι κλπ.Ακόμη, παρακολουθούν τον σωστό τρόπο που θα πρέπει να τοποθετούνται τα πράγματα σε ένα εστιατόριο.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των Ι.Ε.Κ., με τις ικανότητες και τις γνώσεις που έχει συλλέξει αυτά τα εξάμηνα,έχει την δυνατότητα να εργαστεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία να σχετίζεται με το αντικείμενο σπουδών του σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα.

Στο ηχητικό που ακολουθεί, μπορέσαμε να πάρουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες από την κυρία Δήμητρα Αντωνοπούλου, απόφοιτη από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με μεταπτυχιακό στην Επιχειρηματικότητα και Συμβουλευτική του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Η κα Δήμητρα είναι καθηγήτρια οικονομικών στην ειδικότητα των Τεχνικών Τουριστικών Μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Τριφυλίας.Αναφερόμενη σε αυτή την ειδικότητα, οι μαθητές, όπως και στις υπόλοιπες ειδικότητες, μας εξηγεί ότι χρειάζονται να ολοκληρώσουν 4 εξάμηνα θεωριών και 1 πρακτικής άσκησης για να τελειώσουν τις σπουδές τους. Μέσα στα εξάμηνα αυτά, διδάσκονται για τον σωστό τρόπο διαχείρισης ξενοδοχείων όπως επίσης  μαθαίνουν την παρασκευή και πώληση φαγητών και κοκτέιλ στο μπαρ μέσα από επισκέψεις τους σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Μερικοί από αυτούς είναι το Natura Club Hotel & Spa, Electra Hotel & Spa, Costa Navarino.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. είναι να έχει απολυτήριο λυκείου και να κάνει δήλωση συμμετοχής στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα που ενδιαφέρεται.Υπάρχουν πολλά ακόμη Δημόσια Ι.Ε.Κ. σε όλη την Πελοπόννησο, με διάφορες ειδικότητες.

Πηγές:

  1. https://blogs.sch.gr/iektrifyl/files/2017/09/%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%9C%CE%91%CE%93%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9C%CE%91%CE%93%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%91%CE%A3-CHEF.pdf

2. https://blogs.sch.gr/iektrifyl/

3. http://education.gr/lista-dimosia-iek/dimosia-iek-peloponnisou/