Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους συμμετέχοντες φοιτητές των Τμημάτων του Αργοστολίου.
Ο κύκλος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διοργάνωσε εκδρομή με προορισμό τους Μυκηναϊκούς τάφους των Μαζαρακάτων και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή, 19 Μαΐου.
Η εκδρομή είχε ως κύριο στόχο να συνδυάσει την διαδραστική εκπαίδευση των φοιτητών και τη γνωριμία με τον τόπο που σπουδάζουν. Οι φοιτητές δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους στο Αργοστόλι και να επισκεφθούν δύο πολύ ενδιαφέροντες χώρους και μάλιστα με μηδενικό κόστος, αφού όλο το κόστος των μεταφορικών από και προς το χώρο του πανεπιστημίου είχε καλυφθεί πλήρως από χορηγίες.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο λέκτορας εφαρμογών και κοινωνιολόγος, Κώστας Αντ. Πετράκης και διοργανωτές όλα τα μέλη του κύκλου των φοιτητών του Τμήματος. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής οι συμμετέχοντες είχαν οδηγούς, απεσταλμένους αρχαιολόγους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας που ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στους χώρους και τους πληροφόρησαν εκτενώς σχετικά με τα ιστορικά μνημεία.
Οι μυκηναϊκοί τάφοι των Μαζαρακάτων είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου που τα ερείπια του μαρτυρούν την εποχή μυκηναϊκού πολιτισμού που άκμαζε σε αυτή την περιοχή. Το νεκροταφείο, λόγω του ότι βρέθηκε άθικτο είναι μεγάλης σημασίας. Πολλές αναφορές γίνονταν στα βιβλία του Ομήρου για τα κεφαλονίτικα νεκροταφεία που μετά από αυτό που ήρθε στο φως, μάλλον επιβεβαιώθηκαν.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προκάλεσαν κάποιες μεγάλες οπές στο έδαφος οι οποίες είναι άγνωστο έως σήμερα γιατί να υπάρχουν εκεί. Πιθανολογείται ότι είναι μεταγενέστερες των τάφων καθώς βρίσκονται σε σημεία που δεν θα ήταν λειτουργικό να υπάρχουν. Το κύριο ενδεχόμενο είναι οι οπές να χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος. Τις οπές αυτές τις συναντάμε μόνο σε μυκηναϊκά νεκροταφεία στην Κεφαλονιά και πουθενά αλλού.
Το κάστρο του Αγ. Γεωργίου στα Μαζαρακάτα, χτίστηκε τον 12ο μ.Χ. αιώνα από Βυζαντινούς Αυτοκράτορες ως η πρωτεύουσα του νησιού. Από το κάστρο πέρασαν οι Ενετοί. Πήρε το όνομά του από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου πριν την οχύρωσή του.
Οι φοιτητές θαύμασαν τα εξωτερικά τείχη, εκκλησίες και διάφορα κτήρια της εποχής του κάστρου, αλλά και ό,τι έχει απομείνει από μια γέφυρα γαλλικής κατασκευής, στο εσωτερικό του.
Στη συνέχεια οι φοιτητές κατευθύνθηκαν ελεύθεροι στους χώρους του κάστρου και ήπιαν καφέ ή έφαγαν σνακ σε κοντινές καφετέριες με απίστευτη θέα. Η αρχαιογνωστική εκδρομή αυτή άφησε σε όλους του συμμετέχοντες χαρούμενες αναμνήσεις και μια αξέχαστη, ξεχωριστή εμπειρία.
Η εκδρομή αυτή γίνεται μετά την επιτυχία της προηγούμενης πεζοπορικής εκδρομής αρχαιογνωσίας στην Αρχαία Κράνη. Φαίνεται πως τέτοιες εκδρομές κινούν το ενδιαφέρον των φοιτητών και όχι μόνο, γεμίζουν τους φοιτητές με γνώσεις έξω από το στενό πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που έχουν επιλέξει.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Κύκλος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας σχεδιάζει την πραγματοποίηση της επόμενης εκδρομής αρχαιογνωσίας του, τον ερχόμενο Οκτώβριο με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η εκδρομή θα αποτελέσει ευκαιρία για τους νεοεισακτέους φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα το μέρος που σπουδάζουν αλλά και να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις με μεγαλύτερους φοιτητές όσον αφορά τη σχολή και προβληματισμούς για το μέλλον τους στο νησί.