Αστέρης Moen – Disco Ράππερ!

12805739_10206558556066076_7536564927251257987_n

Πολλοί πιστεύουν πως το πρώτο χιπ-χοπ ελληνικό σχήμα ήταν οι FFC. Είναι λάθος. Πρώτος Έλληνας ράπερ είναι ο Αστέρης Moen (Αστέρης Μόραλης), ο οποίος, το 1985, έγραψε στίχους στο τραγούδι Gonna live, κάνοντας το πρώτο ελληνικό ραπ, με τον περίφημο Dj Erebor, στην Chart Company.

Η γένεση του χίπ-χόπ στην Ελλάδα συμβαίνει στις ντισκοτέκ, ως χορευτικό ιδίωμα της ντίσκο music. Ο Αστέρης είναι ο πρώτος που ραππάρει δουλεύοντας ως Dj, από το 1980!

Ραπάρει τότε, δια μικροφώνου, πάνω στην δεύτερη πλευρά των maxi singles, που ήταν χωρίς λόγια.

Είναι ο Έλληνας που κατόρθωσε να βγάλει δίσκο με την θρυλική Yohan Marrey!

Ποια είναι η ιδεολογία του;

 

Συμπυκνώνεται στην φράση: Let’s Go Dancing! O Moen πιστεύει ότι όλα περνούν με τον χορό και πως θυμίζει μονάχα τις καλές εποχές. Είναι και αυτό μια πρόταση. Αλλά αυτή η πρόταση ακούγεται και καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα, όταν ανάμεσα στα «χορευτικά» ακούς και κάποιες σουρεαλιστικές ατάκες του τύπου <<Η εκδίκηση των φτωχών>>

Ο Αστέρης Moen γεννήθηκε (το 1966, από Έλληνες γονείς) και μεγάλωσε στο Westham. Στα 18 του χρόνια μετακόμισε στην Ελλάδα όπου και άρχισε να εργάζεται ως DJ παίζοντας σε μερικά από τα γνωστότερα club στην Αθήνα (Μπιτσουλας, Fiji, Totem). Αγαπημένοι του καλλιτέχνες και βασικοί επηρεασμοί οι Prince, James Brown, Jim Morrison, John Lennon και Elvis Presley.

Το 1986 έγραψε στίχους σε ένα ευρωπαϊκό dance hit, το “Disco Guy” (Sonia Records). Το 1987 έγραψε στίχους και έκανε ραπ στην πρώτη ελληνική ραπ παραγωγή το “Gonna live” (Chart Company). Το 1990, διαμόρφωσε ένα Urban σχήμα, που ονομάστηκε LOOPATIC FEARS και το “Gangsta Squad” κυκλοφόρησε σε βινυλίο Maxi-single στην Sonia Records με Β όψη το «Nostradamus» aka «Light» – ένα πολύ πρωτότυπο μίγμα μουσικής και DJ τεχνικής για εκείνη την εποχή.

 

Η ιστορία του Mc Moen, δυστυχώς, έχει φτάσει στα αυτιά ελάχιστων ακροατών της Ελληνικής χιπ-χοπ σκηνής αφήνοντας τους στο σκοτάδι ξέροντας μονάχα τους FFC σαν πρωτεργάτες της εκστρατείας. Πιθανώς και στο διαδίκτυο να υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για αυτόν και την -σύντομη μεν- καριέρα του.

 

Πως επηρέασε τη σκηνή του τότε Χιπ-Χοπ;

Σαν πρωτεργάτης λοιπόν ο Αστέρης ήθελε να προσελκύσει περισσότερο κοινό και να του συστήσει με την ραπ στην Ελλάδα. Διοργάνωνε φεστιβάλ σε πάρκα της Αθήνας και συναυλίες σε πεζόδρομους όπου υπήρχαν φυλλάδια με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να είχε κάποιος για το τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.

Αργότερα μάζευε ομάδες από πιστιρικάδες κυρίως “εναλλακτικούς” για την εποχή που θα μπορούσε ευκολότερα να καλλιεργήσει την ιδέα του χιπ-χοπ στο μυαλό τους. Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν τον ακολούθησαν πολλοί, γ’αυτό και δεν έμεινε στην ιστορία σαν πρώτος του είδους.

Αυτοί έγιναν γνωστοί από τα ‘μαθήματα’ του Moen

 

Εννοείτε ότι πλέον μιλάμε για τους πασίγνωστους, στους λάτρεις του είδους, FF.C (fortified conseption aka οχυρωμένη αντίληψη). Οι μεν αν και επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Moen δεν του έδωσαν την παραμικρή ευχαριστία και ούτε τον ανέφεραν ποτέ σαν ιθύνων νου. Τα πρώτα τους κομμάτια που ακούστηκαν αμέσως από το κοινό ήταν γραμμένα εν μέρη από τον Αστέρη, αλλά όπως είπαμε καμία αναφορά σε αυτό.

 

Εν κατακλείδι το παρόν άρθρο και οι πληροφορίες που εμπεριέχει μεταβιβάζονται από στόμα σε στόμα ώστε ο Αστέρης, που τόλμησε στη Ελλάδα του τότε να κάνει κάτι τόσο πρωτοπόρο, να ζεί για πάντα! Viva La Moen!

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ!. Το παρόν άρθρο είναι δική μου δημιουργία απο γεγονότα που γνωρίζω λόγω της φανατικής μου ενασχόλησης με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Δέν έχω λινκ και πηγές να παραθέσω ακριβώς γιατί το δημιούργησα ο ίδιος.)



There are 2 comments

Add yours
  1. Ευάγγελος Λάμπρου

    Έχει παρθεί κείμενο χωρίς πηγές με αλλαγμένο το όνομα του ράπερ από http://www.ogdoo.gr/prosopa/afieromata/aris-tomas-o-protos-raper-pou-emfanistike-stin-ellada
    “Πολλοί πιστεύουν πως το πρώτο χιπ-χοπ ελληνικό σχήμα ήταν οι FFC. Είναι λάθος. Πρώτος Έλληνας ράπερ είναι ο Άρης Τόμας (Αριστείδης Θωμάς), ο οποίος, το 1987, έγραψε στίχους στο τραγούδι Deejay’s Life, κάνοντας το πρώτο ελληνικό ραπ, με τον περίφημο Dj Palmer, στην Music Box”.

    “Η γένεση του χιπ-χοπ στην Ελλάδα συμβαίνει στις ντισκοτέκ, ως χορευτικό ιδίωμα της ντίσκο music. Ο Άρης είναι ο πρώτος που ραπάρει δουλεύοντας ως Dj, από το 1985”!

    • Σταύρος Καλαθάκης

      Δεν ήξερα κάτι τέτοια. Είναι άρθρο που έχουμε κάνει φίλος στο παρελθόν και πήρα πηγές(παραγράφους) από εκεί!!! Παρακαλώ να κριθεί το άρθρο σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε.


Comments are closed.