Η μεγάλη αποχώρηση από την ΕΕ

ΒΡΕΧΙΤ

Τον Μάρτιο του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από τον θεσμό της Ε.Ε. σύμφωνα με το δημοψήφισμα του 2016.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή και ως Brexit είναι ένας πολιτικός στόχος κομμάτων, ομάδων και μεμονωμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει από τον θεσμό της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  τον Μάρτιο του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει από τον θεσμό.  Ένα από τα αποτελέσματα χωρίς ακόμα αυτό να έχει επισημοποιηθεί είναι η υποτίμηση του νομίσματος της Μ. Βρετανίας. Το ποσοστό πτώση της Αγγλικής λίρας  αγγίζει έως και το 25 % και αυτό συνεπαγωγικά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, δηλαδή την μείωση του εισοδήματος του κάθε αγγλικού νοικοκυριού που αυτό αυτομάτως σημαίνει, αύξηση του πληθωρισμού.

Γέφυρα Λονδίνου.

Με την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση του νομίσματος η Μεγάλης Βρετάνιας  έγινε προσιτός ταξιδιωτικός προορισμός για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιστρόφως ανάλογα οι Μεγάλοι Βρετανοί μείωσαν τις τουριστικές τους επισκέψεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης δεν έχει γίνει έως τώρα κάποια σημαντική αλλαγή και όπως γνωρίζουμε από τους κυβερνόντες τα δίδακτρα θα παραμείνουν ιδία με τους άγγλους πολίτες. Συνεχίζει να ισχύει το φοιτητικό δάνειο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δηλαδή ο εκάστοτε φοιτητής έχει την δυνατότητα να δανειστεί κάποιο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό από την αγγλική κυβέρνηση με σκοπό την διεκπεραίωση των σπουδών του και για την αποπληρωμή του δάνειου θα πρέπει το εισόδημα του να υπερβαίνει τις 25,000 λίρες το χρόνο.Επιπρόσθετα  όσον αφορά τον θεσμό του Εράσμους η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αποφανθεί για το αν υπάρξουν αλλαγές.

Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του BREXIT στην Μεγάλη Βρετανία είναι η μείωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μάλιστα υπολογίζεται ότι μετά την έξοδο της ο προϋπολογισμός της θα μειωθεί περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Κάθε συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η Μ. Βρετανία με την ΗΠΑ, την Κινά και άλλους εμπορικούς εταίρους θα σταματήσουν να ισχύουν και έτσι από θέση ισχύος θα βρεθεί σε θέση αδυναμίας και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους ορούς. Τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι έντονα και στον αγροτικό τομέα ο όποιος συντηρείται σε μεγάλο μέρος από κοινοτικές επιδοτήσεις και πλέον επειδή δε θα είναι βιώσιμες θα κλείσουν φάρμες και αγροκτήματα.

Κατά την γνώμη μου τα αποτελέσματα του brexit δεν τα γνωρίζει ακόμη ούτε η ιδία η Αγγλία διότι δεν έχει κλείσει την οριστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να πιέσει με δυσμενείς συνθήκες την Μ. Βρετανία ώστε να μην ακολουθούσουν σε έξοδο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποτε η Μ. Βρετανία θα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με άλλες χώρες εφόσον δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμάς σαν Έλληνες μας επηρεάζει αρνητικά καθώς θα υπάρχει πτώση στον τουρισμό από τη Μ. Βρετανία εφόσον οι Άγγλοι τουρίστες δεν θα επισκέπτονται εύκολα τη χωρά μας λόγω οικονομικής λιτότητας και επαυξημένης γραφειοκρατίας, αφού τα σύνορα της Ελλάδας θα είναι πιο κλειστά γι αυτούς που δεν θα ανήκουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση.