Η θαλάσσια ζωή της Χελώνας στην Ζάκυνθο

Το νησί της Ζακύνθου το οποίο βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά των Επτανήσων. Αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα καταλύματα για τις χελώνες careta-careta.

Οι θαλάσσιες χελώνες careta-careta συνήθως γεννούν τα αυγά τους στο νότιο τμήμα του νησιού στο Κόλπο Λαγανά.Και για αυτή την συνήθεια της χελώνας να γεννά στο Κόλπο Λαγανά το 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου. Οι διαστάσεις τις χελώνας careta-careta μπορεί και να αγγίξει τα 140 κιλά και 120 εκατοστά μήκος ενώ η πιο μικρή μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά.Παρά το βάρος τους τα μπροστινά και πίσω πτερύγια είναι μεγάλα και εύκαμπτα και δίνει στην χελώνα την δυνατότητα να ελίσσεται στην θάλασσα με άνεση.Όταν οι χελώνες του νερού βγαίνουν στην στεριά είναι αρκετά ευάλωτες διότι δεν έχουν την δυνατότητα να είναι σε εγρήγορση και δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το κέλυφος τους και αυτό τις δυσκολεύει σε θέματα επιβίωσης τους.Επίσης η χελώνα εξερευνά το μέρος που θα γεννήσει τα αυγά της σύμφωνα με την θερμοκρασία της άμμου, την απόσταση της από την άμμο και την ποιότητα της άμμου.Για να γεννήσει τα αυγά της σκάβει με τα πτερύγια της αρκετά βαθιά την άμμο για προστασία των μωρών της. Τα αυγά της κάνουν να εκκολαφθούν περίπου 50 μέρες και γεννά σχεδόν 120 αυγά σε κάθε γέννα της.
Το 1984 το κράτος εισήγαγε νομοθεσία που αφορά την προστασία της χελώνας.Ο σκοπός της νομοθεσίας αυτής ήταν να προστατέψει τις παραλίες που γεννούν οι χελώνες έτσι ώστε να τις επισκέπτονται συχνά. Υπάρχουν 6 παραλίες συνολικά που γεννούν οι χελώνες, οι οποίες είναι: το Μαραθονήσι, ο Ανατολικός Λαγάνας, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, η Δάφνη και ο Γέρακας. Η παρατήρηση των χελωνών όταν επισκέπτονται τις παραλίες αυτές γίνεται από λυόμενους από περιηγητικά σκάφη.
Το γραφείο του Αρχελών βρίσκεται στη Ζάκυνθο με κύριο στόχο του την προωθήσει της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.Κύρια μέριμνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου είναι η φύλαξη και η κληρονομία της θαλάσσιας ζωής της Ζακύνθου. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικοί βιότοποι που βοηθούν και στηρίζουν το έργο του πάρκου.Επίσης υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που βοηθά στην επίτευξη του έργου του πάρκου. Το θαλάσσιο αυτό πάρκο είναι το πρώτο πάρκο τέτοιου είδους που ιδρύθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Η περιοχή αυτή του πάρκου περιλαμβάνει την θαλάσσια έκταση και τις νησίδες του κόλπου του Λαγανά, τις παραλίες οπού γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες και μία παράκτια ζώνη, που περιβάλει αυτές, τον υγροβιότοπο της Λίμνης Κεριού, το Μαραθωνήσι και τις Νήσους Στροφάδες. Η περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου χαρακτηρίζεται ως υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και παράκτια οικοσυστήματα από διάφορα είδη οικοσυστημάτων, Εθνικού αλλά και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν διάφορες “ζώνες” στο Πάρκο όπου κάποια πράγματα είναι μη επιτρεπτά όπως η αγκυροβόληση ,η αλιευτική δραστηριότητα και άλλα πολλά.Οι θαλάσσιες αυτές ζώνες είναι οριοθετημένες με σημαδούρες για να είναι ευδιάκριτες στους χρήστες πλεούμενων μέσων. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να μην υπάρχουν ζώα υπό εξαφάνιση και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά και σε αλλά παρόμοια Πάρκα για να σωθεί αυτό το είδος και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε και να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για αυτά τα ζώα. Ας ελπίσουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλα αυτά τα ζώα που απειλούνται.