Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πανεπιστημίου

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηνών κύριος Κώστας Μπακογιάννης, το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αλλάξει τελείως πρόσωπο, με ευρείες πεζοδρομήσεις στο Σύνταγμα, την Πανεπιστημίου, στην Βασιλίσσης Όλγας, στην Ερμού, στην Αιόλου και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης. Το έργο ονομάζεται “ Ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος “ και σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και το κέντρο της πόλης να μοιάζει με τις αντίστοιχες μεγάλες πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

 

Όλοι ξέρουμε ότι η Αθήνα, δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους της, το πράσινο και τους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους της. Είναι μια πόλη μάλλον ασφυκτική, με στενούς δρόμους, φασαρία και κίνηση, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το έργο αυτό, υπόσχεται να τα αλλάξει όλα αυτά και να μετατρέψει την πόλη στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε κάτι πολύ καλύτερο. Επιπλέον, όλες οι ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και οι παγκόσμιας εμβέλειας χώροι της θα συνδέονται, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

 

Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον μέσα στο 2020, δίνοντας στους Αθηναίους, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας 50.000m2 ελεύθερου δημόσιου χώρου, δημιουργώντας έτσι μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ευρώπη.

 

Ο νέος ποδηλατόδρομος

Στην κατασκευή του έργου, προστίθεται και ένας νέος ποδηλατόδρομος, στην οδό Πανεπιστημίου. Στις περιοχές της Πλάκας, οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Ερμού και γενικά το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, θα απαγορεύεται η διέλευση Ι.Χ. Επιπλέον θα προστεθούν νέες λεωφορειολωρίδες μήκους 1,9 χλμ, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ. Η αυξημένη επίσης χρήση των μέσω μαζικής μεταφοράς, όχι μόνο θα μειώσει την κίνηση και την ηχορύπανση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά θα συμβάλει και στην μείωση του νέφους της Αθήνας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ομόνοια

Η Ομόνοια δεν μένει έξω από το σχέδιο, καθώς θα αποτελέσει μέρος του Μεγάλου Περιπάτου, που σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάπλαση της, έχει την δυνατότητα να γίνει μία από τις ωραιότερες πλατείες του κέντρου της πόλης.

 

 

 

 

Βασιλλίσης Όλγας

Το Ζάππειο επρόκειτο να ενοποιηθεί με τον ναό Ολυμπίου Διός, η Διονυσίου Αεροπαγίτου συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και το λόφο του Αρδηττού, ενώ παράλληλα διατηρείται η γραμμή του τραμ. Η πεζοδρόμηση της Βασιλλίσης Όλγας θα δημιουργήσει περίπου 10.500m2 νέου Δημόσιου χώρου.

 

Πλάκα

Η Πλάκα που συνδέεται με το Μοναστηράκι και την Διονυσίου Αεροπαγίτου, θα γί ει ελεύθερη από Ι.Χ με εξαίρεση οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας, οχήματα τροφοδοσίας και απορριμματοφόρα.

 

Σκοπός

Η Αθήνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον πλανήτη, η πόλη που γέννησε την Δημοκρατία και που η ιστορία της μας εμπνέει ακόμα και σήμερα. Έχει μερικά από τα ομορφότερα μέρη και αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η πόλη μοιάζει σαν ένα λουλούδι που έχει αφηθεί στην μοίρα του να μαραθεί. Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι ένα έργο που εγώ καθώς και εκατομμύρια άλλοι που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην πόλη αυτοί περιμέναμε να γίνει. Ένα έργο που και θα βελτιώσει την καθημερινότητα μας, αλλά και που θα αναδείξει την ομορφιά της πόλης που αποκαλούμε σπίτι μας.

Πιλοτική εφαρμογή του έργου

Πανεπιστημίου