Η επιστροφή στην επαρχία (pics,video, ηχητικό)

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2020/06/received_2670113273232437-1050x550.jpeg

 

Η θέα της παραλίας

Η επάνοδος των φοιτητών στο τόπο καταγωγής τους και οι συνήθειες που άλλαξαν.

Γύρισαν οι φοιτητές της χώρας στο κύριο τόπο κατοικίας και καταγωγής τους μετά τις 11 Μαρτίου λόγω αναστολής της εκπαίδευσης, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

 

 Στην επαρχία επέστρεψαν πολλοί φοιτητές της χώρας μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων για 14 ημέρες και έμειναν εκεί κατά την περίοδο της καραντίνας και της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 22 Μαρτίου. 

 Στην αρχή, οι περισσότεροι φοιτητές πίστευαν ότι η αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης θα είχε διάρκεια δεκατεσσάρων ημερών, όπως ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου, και γύρισαν στα πατρικά τους με απολύτως τα απαραίτητα. Τα σχέδια των φοιτητών (έξοδοι σε καφετέριες, κλαμπ κλπ) που δεν είχαν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης σύντομα διαλύθηκαν με τον ερχομό της καραντίνας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας με άγνωστη μέρα εξόδου. Τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι άθλησης έκλεισαν και η κατάσταση έμοιαζε με πολεμική περίοδο χωρίς όμως όπλα, με εχθρό όλων μας τον Covid-19. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έγινε το router του internet. 

 Στην επαρχία, η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη λόγω των λίγων κατοίκων και της άπλετης φύσης που υπάρχει. Η επιστροφή στην επαρχία, αρχικά, ήταν ωραία· αρκετοί φοιτητές ανακάλυπταν μέρη που δεν είχαν ξανά επισκεφθεί, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και <<κρυμμένοι θησαυροί>>. Τα ξενύχτια στην αυλή παρέα με τα βιβλία που βρισκόντουσαν στο ράφι και περίμεναν υπομονετικά την ώρα που θα τα ανοίξει κάποιος ήταν πολλά όπως και οι σειρές, ταινίες τις βροχερές μέρες -και όχι μόνο- του Μάρτη- Απρίλη- Μάη,

Ακολουθεί video από παραλία στην επαρχία που ήταν κατάλληλη για βόλτες στην καραντίνα χωρίς να γίνεται συνωστισμός. 

 

  Η φύση της επαρχίας έδωσε την δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν μια επανεκκίνηση στον εαυτό τους, να μάθουν ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν-αναζητούν στην ζωή τους. Η φύση έδωσε την δυνατότητα στους φοιτητές να την επισκεφθούν, να την μάθουν και να την θαυμάσουν, να πάρουν δύναμη μέσω εκείνης, να γίνουν πιο δυνατοί και να πιστέψουν ότι μπορούν να καταφέρουν ό,τι βάλουν στο νου τους. Το άγχος και η κατάθλιψη που επικρατούσε στην πόλη σε σύγκριση με αυτό της επαρχίας ήταν σε μεγάλο ποσοστό αυξημένο.

 Η επιστροφή στην επαρχία μαζί με τα διαδικτυακά μαθήματα, που έφερε ο Covid-19,μέσω εφαρμογών όπως το skype, webex, zoom ήταν δύσκολη καθώς από την μοναξιά που είχε συνηθίσει ο φοιτητής μεταβιβάστηκε απότομα στην συμβίωση και υπήρξαν πολλά διαφορετικά προγράμματα που θα έπρεπε να συμβαδίσουν στον ίδιο χώρο. Πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν προβλήματα με την σύνδεση, με την συνεννόηση και λίγοι εκείνοι που δεν είχαν μέσω για να συνδεθούν.

Ακολουθεί ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη με την 20χρονη φοιτήτρια Νάσια Μπουλούκου που γύρισε στην επαρχία.

Η καραντίνα στην επαρχία ήταν διασκεδαστική· έδωσε την δυνατότητα στους φοιτητές να ασχοληθούν με τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν τις αξίες της ζωής και να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο. Έμαθαν πως η ευτυχία κρύβεται στα μικρά καθημερινά πράγματα που έχασαν κατά την περίοδο αυτή.