Η εξάπλωση της πανδημίας, έφερε την δυνατότητα ανάπτυξης του συστήματος υγείας.
Η πανδημία που εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα, τον Μάρτιο 2020 κλόνισε το σύστημα υγείας. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στα νοσοκομεία, τα οποία δε διέθεταν το απαραίτητο προσωπικό, καθώς δεν είχαν προετοιμαστεί για συναφείς καταστάσεις.
Ακολουθεί Βίντεο από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο μας παραχώρησε φοιτητής της Ιατρικής έπειτα από συνεννόηση μαζί του, καθώς δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο νοσοκομείο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης.
Η πανδημία του covid-19, ήταν μία δύσκολη χρονική περίοδος για όλους τους ανθρώπους. Αυτοί όμως που ήλθαν κατ’ αρχήν αντιμέτωποι με τον ιό, ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της ξαφνικής αυτής μάχης προσφέροντας όλες τις δυνατές υπηρεσίες για να αναχαιτίσουν την πορεία του άγνωστου εχθρού.
Η Ελλάδα δε διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε ικανοποιητικό αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, ούτε και το κατάλληλο σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό. Πάρα ταύτα, αξίζει να αναγνωρισθεί πως καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσφερθούν οι υπηρεσίες όλων όσοι συγκροτούν το σύστημα υγείας στα θύματα του ιού. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με μετρήσεις, υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με 557 λειτουργικές κλίνες, με την πανδημία αυξήθηκαν σε 775.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/afieromata/story/1594818/o-aoratos-exthros-i-pagkosmia-amuna-kai-oi-epiptoseis-stin-oikonomia
Καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να λειτουργήσουν νέες εντατικές, να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού και να καταφθάσουν παραγγελίες με εξοπλισμό, ο οποίος λόγω της απρόσμενης κατάστασης παρουσίασε μεγάλες ελλείψεις. Παράλληλα,
πραγματοποιήθηκαν δωρεές για τα νοσοκομεία,οι οποίες φρόντιζαν να καλύψουν
και την ατομική υγεία των ιατρών και νοσηλευτών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια οι δωρεές αφορούσαν σε 250.000 ειδικές μάσκες FPP2, ολόσωμες στολές Tyvec, 200.000 ποδονάρια, γυαλιά και ασπίδες, για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού και τη μέγιστη δυνατή προστασία των ανθρώπων που προσφέρουν σε όλους αδιακρίτως τις υπηρεσίες τους. Η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του ιού, χωρίς ένα ισχυρό σύστημα υγείας, θα καθίστατο ανέφικτη.
Ο εθελοντισμός καθίσταται αναγκαίος για μία ακόμα φορά. Το Σύστημα Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας, με τη συνδρομή των οποίων η θεραπεία των ασθενών θα αποβεί αποτελεσματικότερη. Τονίζει, μάλιστα, πως είναι ευπρόσδεκτη και η βοήθεια από όσους δε διαθέτουν ειδίκευση ή σχετικές γνώσεις.
Το νοσοκομείο με το οποίο καταφέραμε να έλθουμε σε επαφή και να αναπτύξουμε μια επικοινωνία είναι το Νοσοκομείο Πατρών. Το ανθρώπινο δυναμικό του, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του, ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην παράκλησή μας. Περιγράφοντας και μεταδίδοντας τις εμπειρίες τους όλο αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, καθώς και τα μέτρα που έλαβαν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της αναπάντεχης κρίσης.
Ηχογράφηση από φοιτητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Συνέντευξη από τον φοιτητή Αναστάσιο Νίκα
Η ιατρική περίθαλψη και το σύστημα υγείας που διαθέτουμε ως χώρα, κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες και πρωτότυπες συνθήκες και να νικήσει τον απρόβλεπτο εχθρό. Η προσπάθεια που κατέβαλαν είναι ασφαλώς αξιέπαινη.