Τα φυσικά φαινόμενα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα αν αυτά δημιουργούν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον του. Ο σεισμός είναι φλέγον θέμα, αφού κάθε λεπτό που περνάει σημειώνεται και ένας σεισμός σε κάθε γωνιά της Γης.
Ορισμός:
Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. (Πηγή)
Κεφαλονιά και Σεισμοί – Σεισμοί Ιονίου 1953
Η Κεφαλονιά ανήκει στην κατηγορία των σεισμικών περιοχών της Ελλάδας. Ένας από τους μεγαλύτερους και καταστροφικούς σεισμούς της έγινε στις 12 Αυγούστου του 1953. Μια σεισμική ακολουθία, που διήρκεσε από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, κατεδάφισε την πόλη του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Βασιλείου Παπαζάχου “Οι σεισμοί της Ελλάδας”. Ο πρώτος σεισμός έλαβε χώρα στις 9 Αυγούστου 1953, Κυριακή, ώρα 9:41 π.μ και ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Σταυρό της Ιθάκης. Η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου την ίδια χρονιά, ώρα 5:32 μ.μ και μεγέθους 6,8 με επίκεντρο στην Ζάκυνθο, την ίδια μέρα ακολούθησαν 10 ακόμη μετασεισμοί, από τους οποίους οι μεγαλύτεροι είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Την επόμενη μέρα το πρωί στις 12 Αυγούστου ακόμη ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά, ενώ λίγες ώρες αργότερα στις 11:25 π.μ έγινε ο μεγαλύτερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορίας της με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός ισοπέδωσε τις πόλεις (Αργοστόλι, Ληξούρι, Ζάκυνθο), ενώ στην Ζάκυνθο ακολούθησε μια πυρκαγιά που διήρκεσε μέρες. Τέλος, ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε μέσα στην ίδια μέρα. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες, 21 αγνοούμενοι, ενώ οι άστεγοι έφτασαν στους 145.052.
Μεγαλύτεροι Σεισμοί:
Ο μεγαλύτερος σεισμός στον κόσμο είναι ο σεισμός στην Χιλή το 1960 με μέγεθος 9,5 Ρίχτερ. Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν ένα τσουνάμι που έφτασε έως την Χαβάη και την Ιαπωνία. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί.
Καταστροφικός ήταν ο σεισμός στην Ινδονησία το 2004 μεγέθους 9,1 Ρίχτερ. Ακολούθησε τσουνάμι, ενώ 230.000 περίπου άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Στην Ιαπωνία το 2011, σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι σκοτώνοντας 18.000 ζωές. Αποτέλεσμα αυτού του σεισμού ήταν ένα σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Σιδερή που ήταν παρών στον σεισμό της Κεφαλονιάς τον Ιανουάριο του 2014 μεγέθους 6.1 Ρίχτερ:
Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας – Σχολεία:
Σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα από το αν είναι σεισμογενής ή όχι είναι αναγκαίο από μικρή ηλικία οι κάτοικοι να έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού, καθώς και για την διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Κάθε χρόνο, επιβάλλεται να διοργανώνονται ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και σεμινάρια προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για την προστασία τους. Έτσι, οι πολίτες εξασκούνται, αναγνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ακόμα και την στιγμή του κινδύνου είναι προετοιμασμένοι. Ας ενημερωθούμε όλοι για τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας εδώ, γιατί ο σεισμός δεν περιμένει.