Πύργος, πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Πήρε το όνομα του συμφώνα με την τοπική παράδοση από έναν πύργο που χτίστηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στο λόφο του Επαρχείου.
Κατά τον 19ο αιώνα, ο Πύργος κατέστη συγκοινωνιακό, εμπορικό, διοικητικό και δικαστηριακό κέντρο λόγο του εμπορίου σταφίδας, της οποίας η συστηματική εξαγωγή ανέβασε αισθητά τόσο το οικονομικό όσο και το πνευματικό επίπεδο της περιοχής. Το θέατρο «Απόλλων», η Δημοτική Αγορά και το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1880, (Έργα του Ερνέστο Τσίλλερ) καθώς και η κυκλοφορία της δεύτερης αρχαιότερης εφημερίδας στην Ελλάδα «Πατρίς», καθρέπτιζαν το υψηλό επίπεδο της πόλης.
Το Επαρχείο είναι ένας λόφος στην άκρη τις κεντρικής πλατειάς του Πύργου. Έχει ένα μικρό δασάκι καθώς και μια παιδική χαρά για μικρά παιδιά στην όποια αυτά μπορούν να παίζουν όσο οι γονείς τους κάθονται στο καφέ «Επαρχείο» ή όταν απολαμβάνουν τη θέα, που ξεκινάει από το νότιο άκρο της πόλης μέχρι και την θάλασσα.
Ο Ιερός ναός του Άγιου Νικόλαου βρίσκετε στην κεντρική πλατεία του Πύργου διπλά στο Επαρχείο. Είναι τύπου τρίκλιτης βασιλικής και είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Κατά το 19ο αιώνα ο ναός βρισκόταν στην θέση που είναι και σήμερα αλλά σε ξύλινη κατασκευή. Μετά από τον έναν σεισμό το 1885 ο ναός καταστράφηκε και η ανακατασκευή του ξεκίνησε τον Μάιο του 1889. Με την βοήθεια του Δήμου Πύργου ο ναός ολοκληρώθηκε το 1904 και εγκαινιάστηκε το 1906 με την παρουσία του τότε Μητροπολίτη Ηλείας Δαμασκηνού. Το 2008 μετά από έναν δυνατό σεισμό ο μητροπολιτικός ναός κρίθηκε ακατάλληλος για χρήση και τα έργα για την επιδιορθώσει του ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα. Βεβαία η ανακατασκευή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα καθώς και άλλους σεισμούς με αποτέλεσμα να ξαναλειτουργήσει επίσημα την άνοιξη του 2018.
Ο Ιερός ναός του Άγιου Χαραλάμπους κατασκευάστηκε από την οικογένεια Βιλαέτη την εποχή της Τουρκοκρατίας. Συμφώνα με τοπική παράδοση ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου σταμάτησε η επιδημία της πανούκλας καθώς η πόλη αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα και σώθηκε από τον Άγιο Χαράλαμπο όποιος πλέον από το 1946 θεωρείται και ο πολιούχος του Πύργου.
Ο Ιερός ναός της Αγίας Κυριακής είναι η παλαιότερη εκκλησία στην πόλη του Πύργου. Ακόμα και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της Γοτθικού ρυθμού και στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του γνωστού Ζακυνθινού Ταμβάκη.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου – Δημοτική Αγορά. Μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Πέτρου Αυγερινού το 1889 αποφασίστηκε η ανέγερση μιας λιθόκτιστης αγοράς. Τον Ιανουάριο του 1890 κάτω από την επιμέλεια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, χτίστηκε το κτήριο της Δημοτικής αγοράς με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, με κολώνες ιωνικού ρυθμού και την ισορροπία μεταξύ κλασσικών τμημάτων, αναγεννησιακών στοιχείων και τοξοστοιχιών. Όλα αυτά κάνουν αυτό το κτίριο ένα από τα πιο όμορφα στην πόλη. Λειτούργησε ως αγορά μέχρι την δεκαετία του 1960. Στις αρχές Ιουλίου του 2009 το κτήριο ξανάνοιξε τις πόρτες του στον κόσμο, αυτήν την φορά σαν αρχαιολογικό μουσείο, το όποιο πλέον δέχεται κόσμο καθημερινά. Στο αίθριο φιλοξενεί σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Άμα ποτέ βρεθείτε κοντά, δώστε κι εσείς μια ευκαιρία στην πόλη του Πύργου, γνωρίστε τους ανθρώπους του, καθώς και τα αξιοθέατα. Σίγουρα θα ενθουσιαστείτε.
Πηγές:
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου- Δημοτική Αγορά
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Ι.Ν. Αγίας Κυριακής
Επαρχείον
Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου
Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Πύργου