Η Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες και ξακουστή πόλη της Μακεδονίας.
Η λίμνη είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της που σε κάνει να την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Επίσης, διαθέτει αξιόλογη ιστορία και ενδιαφέροντα μουσεία.
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων
Το συγκεκριμένο μουσείο ιδρύθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς. Παρουσιάζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα χωριό φυσικού μεγέθους όπου μπορούμε να δούμε ξεχασμένα επαγγέλματα όπως γανωματής, σιδεράς κτλ. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το μουσείο κάνει κατανοητή την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια.
Σπηλιά του Δράκου
Ανακαλύφθηκε το 1954 και η χαρτογράφηση του σπηλαίου έγινε το 1968. Απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο. Στο εσωτερικό υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με σταλακτικό διάκοσμο. Περιλαμβάνει 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 σήραγγες. Η θερμοκρασία του είναι σταθερή στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοποιημένα έργα στον Ελλαδικό Χώρο. Δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπου, μόνο οστά αρκούδας 10.000 ετών.
Λίμνη Καστοριάς
Το υψόμετρο της είναι 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει 28 τετ. χλμ., λεκάνη απορροής 253 τετ. χλμ. και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος στην Ελλάδα. Έχει βάθος 1,4-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία της είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει περίπου 15 μέρες τον χρόνο. Στα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ χοντρός ο πάγος και μπορούσαν να περνάνε φορτία. Επιπλέον, η λίμνη είναι πλούσια σε ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή της Καστοριάς υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Επίσης, είναι αρκετά πλούσια σε ιχυθοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα της Ελλάδας.
Επίσης, η Καστοριά διαθέτει Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες οι οποίες δεν έχουν χαθεί στον χρόνο. Είναι μία από τις πιο αξιόλογες πόλεις με τα μνημεία που διαθέτει και όλες οι εκκλησίες της είναι διατηρητέες. Χρονολογούνται την περίοδο από τον 10ο αι. μέχρι και τον 19ο αι.
Ραγκουτσάρια (Καστοριανά καρναβάλια)
Τα Καστοριανά καρναβάλια ονομάζονται Ραγκουτσάρια και γιορτάζονται από 6 έως 8 Ιανουαρίου. Αποτελούν αναβίωση των Διονυσιακών τελετών προς τιμή του ερχομού της άνοιξης. Στα καρναβάλια συμμετέχουν όλοι οι Καστοριανοί αλλά και ξένοι που βρίσκονται εκείνη τη μέρα στην περιοχή με την συνοδεία από ορχήστρες χάλκινων οργάνων, χορούς, κρασί κτλ.. Παλαιότερα οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε ζώα όπως αγελάδες, τράγους και ελάφια όμως αυτό απαγορεύτηκε κι έτσι καθιερώθηκαν άλλες φορεσιές όπως η αλλαγή φύλου. Την τελευταία μέρα γίνεται παρέλαση από ομάδες ανθρώπων που έχουν ίδιες φορεσιές μεταξύ τους και το βράδυ πραγματοποιείται γλέντι μέχρι πρωίας.
Στον παρακάτω χάρτη έχω προσθέσει κάποια ξενοδοχεία τα οποία είναι κοντά στο κέντρο της πόλης, είναι οικονομικά και θα μείνετε ευχαριστημένοι από την φιλοξενία τους.
Συμπερασματικά, η Καστοριά είναι μία πόλη για όλες τις ηλικίες. Πέρα από την νυχτερινή ζωή που διαθέτει έχει και στοιχεία επιμορφωτικού επιπέδου όπως αναφερθήκαμε. Επιπλέον, η Καστοριά είναι η πόλη της γούνας. Για παράδειγμα, δύο φορές τον χρόνο γίνονται επιδείξεις όπου Έλληνες και ξένοι επισκέπτονται την πόλη και βοηθάνε στην οικονομία της περιοχής. Όποιος επισκεφτεί την Καστοριά θα μείνει ευχαριστημένος από αυτά που μπορεί να πάρει και είναι σίγουρο ότι θα θέλει να την ξανά επισκεφθεί.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία που απεικονίζει τη Σπηλιά του Δράκου δεν σας ανήκει και έχει πάνω υδατογράφημα από άλλο site. Επιπλέον η φωτό παραπληροφορεί καθότι δεν πρόκειται για σπήλαιο στην Καστοριά αλλά για τη σπηλιά του St. Michael στο Γιβραλτάρ όπως απέδωσε η αντίστροφη αναζήτηση στο google.
https://www.google.com/search?tbs=sbi:AMhZZiugbRBVQYqkbVarMDh3GWcs5k0pBYEBo3ssVuy_1e4BPR6e_1H8GEBBtrAgo5lQfYqW_1IWxUbnW5vkZLcl752rLzsgW_1i9TekEpcJz9-cXELOBPT_1QFbeDJ0cwejt64-eXkWLMa2JYhHQRgv9l3Rvsve0xZsRswrqeNpPqRvrevQvUi7QxMPFNO3lJ0vHsLSB5duy-8OHjHmpug3PqHBK51zYlddToeEgOg7-ZOjgSRUgipmeBiQEugZRKPM6EGTufdPSs-rL3nrMcQQQ8k9TFBj0s_1eLEqpPwdB4CyWZr7F-xF6ykjE3cDtai_1pK_18kpJW05S6nLcJ_1roi5KNPJLhYC4o5dMnw&hl=en-GR