Απο τον καμβά, στην οθόνη του υπολογιστή

tablet

Πως μια παραδοσιακή τέχνη εφαρμόζει την σύγχρονη τεχνολογία

Το ψηφιακό σχέδιο είναι η εξέλιξη του αναλογικού σχεδίου. Ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αμερική με σκοπό την αναγνώριση γραφικών χαρακτήρων σε Η/Υ μέσω της χρήσης ψηφιακής ταμπλέτας[1]. Σκοπός του είναι η ψηφιοποίηση του σχεδίου.

[1] https://kswedbergblog.wordpress.com/2017/02/05/a-history-of-graphics-tablets/

Το σχέδιο χρησιμοποιείται από την αρχή της ανθρωπότητας, και αποδεικνύεται απο τις τοιχογραφίες των σπηλαίων που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Σχέδια και έργα τέχνης που βρίσκονται σε ναούς, ανάκτορα, δάπεδα κτηρίων και τοιχογραφίες μαρτυρούν σκηνές της καθημερινότητας του κάθε πολιτισμού μέσω της τέχνης. Με κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη υπήρχε και μια αλλαγή στον τρόπο με τον οπόιο ο άνθρωπος εξέφραζε τον εαυτό του και τις ανάγκες του μέσω της τέχνης του σχεδίου. Απο σπηλιές, σε τοίχους αρχαίων ναών, πλέον στον 21ο αιώνα, με την κυριαρχία της ψηφιακής εποχής ο άνθρωπος έχει μεταφέρει την τέχνη του και την δημιουργία της στον ψηφιακό κόσμο χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη των μοντέρνων υπολογιστών. Κάποιος μπορεί πλέον να δημιουργήσει ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας μόνο το σωστό πρόγραμμα και το ποντίκι του υπολογιστή του.

παραδοσιακό σχέδιο

παραδείγματα παραδοσιακόυ σχεδίου

Όμως δεν πρέπει κάποιος να ακυρώσει την δυσκολία της δημιουργίας ενός σχεδίου λόγω της μετακίνησης του στον ψηφιακό κόσμο. Κάποιος που ξέρει να σχεδιάζει χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί με το λογισμικό και τα εξαρτήματα που χρειάζονται για το ψηφιακό σχέδιο, όπως, αντίστοιχα, κάποιος που γνωρίζει ψηφιακό σχέδιο θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους περιορισμούς που έχει το αναλογικό σχέδιο.

Ποιοί, όμως, είναι οι τρόποι με τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει ψηφιακά σχέδια; Αρχικά χρειάζονται τα κατάλληλα εξαρτήματα που μπορεί να είναι, όπως αναφέραμε, ενα απλό ποντίκι, εώς και κάτι πιο εξειδικευμένο, όπως μία ταμπλέτα σχεδίου η οποία συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB, και μετά απο μία απλή εγκατάσταση λογισμικών προγραμμάτων οδήγησης είναι έτοιμη για χρήση.

-Αθανασία Γαβριηλίδου, Εικαστικός

Επίσης σημαντικά είναι τα προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν μαζί με αυτά τα εξαρτήματα. Δεν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μόνο με το πινέλο, χωρίς τον καμβά του, αυτό ισχύει και στον ψηφιακό κόσμο, όπου κάποιος δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.Υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να παράξει ψηφιακό σχέδιο. Αρχικά είναι το MS Paint, το πρόγραμμα σχεδίασης που συνοδεύεται με οποιαδήποτε μοντέρνα έκδοση των Windows. Προσφέρει βασικά εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος που ασχολείται ερασιτεχνικά, αλλα δεν πρέπει να θεωρηθεί σοβαρό εργαλείο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά.

Υπάρχουν όμως και προγράμματα που έχουν πιο ειδικευμένη χρήση στον χώρο του ψηφιακού σχεδίου, προγράμματα όπως το Clipstudio που ειδικεύεται στην δημιουργία κόμικ ή το Paint tool SAI που εφαρμόζεται απολύτως στην ζωγραφική και στην δημιουργία σχεδίων επαγγελματικού επιπέδου.

Το ψηφιακό σχέδιο δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστής και αντικαταστάτης του αναλογικού σχεδίου αλλά σκοπός είναι η συνύπαρξη των δύο μέσων, με το κάθε ένα να έχει τις δικιές του απαιτήσεις, θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά αλλα και διαφορετικές χρήσεις. Ορθότερο, λοιπόν, θα ήταν να θεωρούσαμε το ψηφιακό σχέδιο ως έναν εντελώς διαφορετικό είδος τέχνης απο το παραδοσιακό σχέδιο.