Το μείζον πρόβλημα της στέγασης που απασχολεί τους Ιόνιους φοιτητές.

εικόνα 2

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Αργοστόλι, πλησίον με τις σχολές.

 

Σάλος έχει δημιουργηθεί σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα για την φοιτητική στέγαση.

Ένα αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν καθημερινά θα λέγαμε οι φοιτητές των Ιόνιων Νήσων είναι η εύρεση σπιτιών. Το κώλυμα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση και απογοήτευση στο πρόσωπο των φοιτητών.

Τα τελευταία τρία χρόνια το ζήτημα της εύρεσης σπιτιού έχει αυξηθεί δραματικά στην Κεφαλονιά. Χιλιάδες φοιτητές έχοντας τα κατάλληλα εφόδια και θέληση ψάχνουν καθημερινά να βρουν ένα σπίτι να μείνουν εφόσον έχουν έρθει στο νησί για να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την ζωή τους όπως το έχει ονειρευτεί ο καθένας τους ξεχωριστά. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που έστω και με δυσκολία βρήκαν μια στέγη για να μείνουν όμως και εκείνοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι περισσότεροι ενοικιαστές τους εκμεταλλεύονται και τους νοικιάζουν ένα δωμάτιο 25-30 τμ στο ποσό των 300€ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την τιμή το νερό και το ρεύμα. Δεν συμμερίζονται τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα που ίσως να βιώνει η πλειοψηφία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο πρόσωπο τους η απογοήτευση επειδή νιώθουν ότι η κοινωνία τους θεωρεί αδύναμους και αυτό τους εξοργίζει.

 

Η κατάσταση φαίνεται να είναι δυσάρεστη μετά την εμφάνιση και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb για τους φοιτητές. Το πρόβλημα διογκώθηκε διότι μέσω αυτής της πλατφόρμας τα περισσότερα σπίτια δίνονται για 9 μήνες και μετά νοικιάζονται σε τουρίστες για την καλοκαιρινή περίοδο. Ένας φοιτητής έχει την δυνατότητα να νοικιάσει ένα σπίτι από τον Οκτώβρη που αρχίζει η Ακαδημαϊκή χρονιά μέχρι τέλος Ιουνίου που τελειώνει το εαρινό εξάμηνο. Εκτός από το να ξενοικιάζουν κάθε 9 μήνες το σπίτι που έμεναν και να μεταφέρουν συνεχώς τα πράγματα τους δεν εγγύται το γεγονός ότι θα τους δοθεί ξανά η ευκαιρία να το νοικιάζουν πάλι. Αυτή η διαδικασία κουράζει τα νέα παιδιά και τους δημιουργεί την αίσθηση της ανασφάλειας διότι νιώθουν ότι οι σπουδές τους θα μείνουν πίσω. Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα υπάρχουν και τα εργαστηριακά που χρειάζεται υποχρεωτικά η παρουσία των φοιτητών για να ανταπεξέλθουν στην Ακαδημαϊκή χρονιά. Για αυτό λοιπόν είναι μεγάλο πρόβλημα το να μην έχουν ολοχρονική διαμονή για να ολοκληρώσουν το φοιτητικό τους πρόγραμμα σπουδών.

 

Την άσχημη πραγματικότητα της εύρεσης σπιτιών βιώνουν και οι φοιτητές στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα ως το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου φιλοξενεί 3.000 φοιτητές που παρακολουθούν ενεργά το πρόγραμμα σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Το μειονέκτημα όμως του νησιού είναι ότι οι φοιτητές είναι πολλοί και τα ολοχρονικά σπίτια για ενοικίαση λίγα. Αν και υπάρχει μια φοιτητική εστία στο νησί ελάχιστους φοιτητές φιλοξενεί.

 

Όποιον φοιτητή και να ρωτήσουμε κανένας τους δεν θα το πίστευε ότι δεν θα έβρισκε μια στέγη για να μείνει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν και αυτό πρέπει να το σεβαστεί η κοινωνία και να τους βοηθήσει να πετύχουν και να απολαύσουν τις σπουδές τους.