‘’Ναυάγησε’’ το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Ναυάγιο πλοίο “Παναγιώτης”

Παραμένει κλειστή η παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ένα μικρό μέρος της μόνο προσβάσιμο.

Το Σεπτέμβριο του 2018 ένα μοιραίο συμβάν έλαβε χώρα. Στο γνωστό Ναυάγιο της Ζακύνθου καθώς κατέρρευσε  ένα μεγάλο ποσοστό βράχων, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και υλικές φθορές στην παραλία.

Ναυάγιο από ψηλά

Το Ναυάγιο και η ιστορία του χάνεται από το πέρας του χρόνου. Από ένα τυχαίο συμβάν με ένα μεγάλο καράβι όπου ναυάγησε και έτσι δημιουργήθηκε μία από τις πιο διαδεδομένες-δημοφιλής και πιο όμορφες παραλίες. Πόλος έλξης το Ναυάγιο για τους τουρίστες παγκοσμίως αλλά και για τους Έλληνες τουρίστες. Το αξιοζήλευτο αυτό αξιοθέατο είναι ο κύριος λόγος επισκεψιμότητας. Τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά, η χρυσαφένια αμμουδιά και το μεγάλο καράβι στη μέση της παραλίας δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο.

 

Το Ναυάγιο συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στον τομέα του τουρισμού. Έφερε ανάπτυξη και κερδοφορία στο νησί της Ζακύνθου. Η επισκεψιμότητα στη παραλία ξεπερνάει τα ποσοστά από κάθε άλλο αξιοθέατο στο νησί. Είναι ένας από τους κυριότερους λόγους όπου, οι τουρίστες επισκέπτονται το μέρος.

Δυστυχώς σήμερα αυτή η πανέμορφη και ιστορική παραλία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.Ύστερα από την ξαφνική και μεγάλη πτώση βράχων κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Λίγο έλειψε να υπάρξουν θύματα, καθώς υπήρχαν άνθρωποι στην παραλία την ώρα του μοιραίου δυστυχήματος. Μεγάλο πλήγμα έφερε αυτή η απώλεια στο νησί. Η αποκατάσταση της παραλίας και της φθοράς που υπέστη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και δεν προβλέπεται για το καλοκαίρι του 2019. Η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία είναι απαγορευμένη σε ορισμένα σημεία, πράγμα που δυσαρεστεί τους υποψήφιους τουρίστες ακόμα και τους ντόπιους.

Απόφαση

Ύστερα από μελέτες και ειδικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Παράλληλα το Λιμενικό Σώμα Ζακύνθου απέκλεισε και απαγόρευσε την πρόσβαση αλλά όχι εξολοκλήρου. Έχει περιοριστεί το δέσιμο των πλοίων κοντά στην παραλία και έχει ακόμα περιορίσει τις αφίξεις των πλωτών και των επιβατών στην παραλία, ώστε να μην δημιουργείτε συνωστισμός στην γύρω περιοχή. Η πρόσβαση θα είναι επιτρεπόμενη μόνο σε δύο τμήματα. Η παραλία θα χωρίζεται σε προσβάσιμα και μη προσβάσιμα τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα είναι με πολύ ελάχιστο κίνδυνο αλλά θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτό. Το δεύτερο τμήμα θα είναι με μικρό κίνδυνο αλλά θα υπάρχει έλεγχος από τους Λιμενικούς. Το τρίτο τμήμα είναι με πολύ μεγάλο κίνδυνο και δεν θα μπορεί να το επισκεφτεί κανείς. Απαγορεύεται το πλήθος να πλησιάζει τα βράχια και να ανεβαίνει ή να πλησιάζει αρκετά κοντά στο πλοίο.

Κατά την άποψη μου η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που δημιουργεί θλίψη σε όλους. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στον τομέα του τουρισμού, καθώς η απώλεια θα είναι μεγάλη. Το ποσοστό των τουριστών θα μειωθεί κατά πολύ γι’ αυτό τον λόγο. Πολλοί τουρίστες επέλεξαν διαφορετικό προορισμό, διότι δε θα καταφέρουν να επισκεφθούν την παραλία. Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν δυνατή η αντικατάσταση της φθοράς. Θεωρώ πως θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε το κοινό να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον για την Ζάκυνθο και να ξανά αυξήσει το ποσοστό των τουριστών αλλά και των Ελλήνων τουριστών.