Ένα από τα πιο ιστορικά μουσεία της Στερεάς Ελλάδας
Στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη, όπου έγιναν ερωτήσεις για την ιστορία του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που τρέχουν σήμερα.
Αρχαιολόγος του Μουσείου Θήβας μίλησε σε φοιτητή του Τμήματος Ψηφιακών Μεσων και Επικοινωνίας, ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Πρώτα από όλα επεσήμανε το γεγονός, ότι το καινούριο μουσείο της πόλης – τρίτο κατά σειρά- βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Το πρώτο μουσείο δημιουργήθηκε το 1903 και εγκαινιάστηκε από τον πιο σημαντικό αρχαιολόγο της Ελλάδας, τον Αντώνη Κεραμόπουλο. Το δεύτερο μουσείο εγκαινιάστηκε το 1962 με 1964 από τον κ.Θρεψιάδη. Στις 8 Ιουνίου 2016 άνοιξε τις πόρτες του -εκ νέου- το τρίτο μουσείο, τονίζοντας πως δεν έχει κλείσει ένα χρόνο από τότε που άνοιξε. Ακόμη, τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου καθυστέρησε γύρω στα 6 με 7 χρόνια εξαιτίας της εμφάνισης ευρημάτων. Αυτά τα ευρήματα βρίσκονταν στη βόρεια πλευρά του μουσείου.
Χρονολογικές ενότητες αρχαίων εκθεμάτων μουσείου Θήβας
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα ευρήματα του Μουσείου Θήβας χωρίζονται σε αρκετές χρονολογικές εποχές. Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ευρήματα ανά εποχή. Η 1η κατηγορία αρχαίων ευρημάτων κατατάσσεται στη Νεολιθική Εποχή, η οποία χρνολογείται από το 6000 π.Χ. ως το 5000 π.Χ. Όσοι επισκεφτούν το μουσείο, θα αντικρύσουν στον αύλειο χώρο μεσαιωνικό πύργο του 1280 μ.Χ. , με ειδικές δομές από την αρχαία πόλη της Θήβας. Ο συγκεκριμένος μεσαιωνικός πύργος φτιάχτηκε από τον καταλανό ιππότη ΣεΝτομέρ. Η αμέσως επόμενη χρονολογική εποχή συνεχίζεται από την Πρωτοελλαδική Εποχή, ειδικότερα από το 1800 π.Χ. έως το 1600 π.Χ. Οι πρωτοελλαδικοί τάφοι του 1600 π.Χ. , Οι τάφοι της Μεσοελλαδικής Εποχής και το βόρειο τείχος της Μυκηναϊκής Ακροπόλεως της Καδμείας του 1300 π.Χ. εκτείθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Ακόμη, το Μουσείο Θήβας στεγάζει ευρήματα της περιόδου ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους το 1834.
Σημαντικές καινοτομίες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας
“Είναι μουσείο, που προσωπική μου άποψη και νομίζω όλων των επισκεπτών στους 8 μήνες, από τα καλύτερα στην Ελλάδα.”
Ο αρχαιολόγος του μουσείου Θήβας εξέφρασε θετική γνώμη για τη λειτουργία του. Δηλαδή υποστήριξε ότι το Μουσείο Θήβας είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, διότι διαθέτει καινοτόμες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες δεν χρειάζονται τη βοήθεια ξεναγού για να ενημερωθούν για την σπουδαιότητα των ευρημάτων του Μουσείου. Μπορούν να ξεναγηθούν χάρη στις νέες ψηφιακές εφαρμογές και ειδικές κάμερες ενσωματωμένες σε νέες τηλεοράσεις.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Το μουσείο Θήβας συνεργάζεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ονομάζεται: “ΓΡΑΨΕ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ”. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να γράψει το όνομα του σε διαφορετικές γραφές, όπως λόγου χάρη στη Γραμμική Β. Επίσης, ο αρχαιολόγος του μουσείου ανέφερε ότι η κ.Παπαδάκη είναι υπεύθυνη για ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου. Άλλα τρέχοντα προγράμματα είναι το Καβείριο και οι Ταναγραίες, τα οποία τρέχουν αυτή την χρονική στιγμή.
Πηγές: Δεν υπάρχουν