Προκλήσεις στον τομέα της υγείας; (Βίντεο, ηχητικό, φωτογραφίες)

νοσοκομείο κεφαλονιάς

Πολλά νοσοκομεία προσπάθησαν να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Η είσοδος στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς

Ο αόρατος εχθρός Covid-19 άλλαξε δραματικά τη ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας. Στη μάχη βρέθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ανεξαρτήτου ειδικότητας ενώνοντας τις δυνάμεις τους και τηρώντας τους κανόνες προστασίας και υγιεινής.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” επισήμανε ότι “στόχος είναι να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σε 1.200, πιο συγκεκριμένα σε 12 κρεβάτια ανά 100.000 πολίτες. Σε διάγγελμά του σε καθημερινό δελτίο τύπου ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι “ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία, τις ομάδες ιχνηλάτησης, ακόμα και στην σταδιακή λειτουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας”. Ωστόσο, η διάθεση μονάδων νοσηλείας αλλά και ΜΕΘ για την νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 περιορίζεται στην Αττική, την μεγαλύτερη εστία του κορονοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι για να καλυφθούν οι απαιτούμενες ανάγκες των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ, θα προβεί σε άμεση πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών του τομέα της υγείας, με συμβάσεις διετούς διάρκειας. Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιπες 500 λοιπού επικουρικού προσωπικού (πληρώματα ασθενοφόρων, διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές). Ακόμη, με τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή έχουν ενεργοποιηθεί κατεπείγουσες διαδικασίες για προμήθεια υλικού, όπως μόνιτορ, αναπνευστήρες, κλίνες κ.α., καθώς πολλά από αυτά δεν είχαν τον προαπαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να ανταπεξέλθουν. Έτσι, τα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια, μπλούζες και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του ιού.

Οι προσλήψεις στην Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας προβλέπει 38 ιατρούς, 399 νοσηλευτές  και λοιπό προσωπικό. Συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά, σε επικοινωνία με νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, κ. Αριάδνη Θωμάτου, αναφέρει ότι είναι μόνη της ολόκληρο το οκτάωρο της βάρδιας και αυτό την κάνει να φοβάται περισσότερο. Η μεγάλη ευθύνη και η αποκλειστική φροντίδα σε κλινήρεις ασθενείς είναι εργώδης και πολλές φορές ο αριθμός αυτών των ασθενών ξεπερνάει τους δύο, δεδομένου ότι το τμήμα έχει εννιά κρεβάτια. Επιπλέον, επισημαίνει σε συγκεκριμένο περιστατικό της βάρδιας της, ένιωσε φόβο και άγχος, καθώς ο ασθενής την παρακαλούσε να τον βοηθήσει γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Δεν έφυγε από κοντά του, του προσέφερε την απαραίτητη βοήθεια μέχρι να έρθουν οι εξειδικευμένοι γιατροί.

Προσθέτοντας μιλάει για τις ελλείψεις του προσωπικού στο νοσοκομείο αφήνοντας αιχμές, ότι κανένας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει εν όψη του κορονοϊού. Το νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε πρόσφατα, χωρίς κλινική εμπειρία αδυνατεί να βοηθήσει στις βάρδιες. Χρειάζεται τουλάχιστον τρίμηνη εκπαίδευση για να θεωρηθεί εξειδικευμένο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες στον εργασιακό τους χώρο γιατροί και νοσηλευτές με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την περίθαλψη των ασθενών, με ασφάλεια και σχολαστικότητα τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η δεκαετής κρίση στην Ελλάδα άφησε μεγάλα κενά στα νοσοκομεία, ενώ η πανδημία έφερε τα προβλήματα στα ΜΜΕ ώστε να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον χώρο της υγείας, ύστερα από έρευνα του Deep Knowledge Group, είναι στην 34η θέση της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες οι οποίες έχουν διαχειριστεί την πανδημία.