Η ανακάλυψη του καπνού, το ταξίδι του στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της οικονομίας και της εργασίας και η κρίση μετά την απαγόρευση του.
Ο καπνός έχει Αμερικάνικη καταγωγή, ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε στην Νότια Αμερική από τους ινδιάνους πολίτες. Ύστερα έγινε γνωστός και στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του 17ο αιώνα περίπου ο καπνός έγινε γνωστός στην Ελλάδα. Αξιοποιήθηκε στις περιοχές της Ξάνθης, της Μακεδονίας, στο Αγρίνιο και Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.
Ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας αμέσως υποδέχθηκε τον καπνό και έγινε το πιο βασικό και διαδεδομένο επάγγελμα της περιοχής. Το Αγρίνιο εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος, αλλά και σε διεθνή επίπεδο. Η άριστη ποιότητα του εκλεκτού τσεμπελιού και των μυρωδάτων, ανέδειξαν και ανέβασαν σε ζήτηση και πωλήσεις την Αιτωλοακαρνανία. Όλοι οι αγρότες και οι καπνοπαραγωγικές οικογένειες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται οικονομικά αλλά και εργασιακά. Ήταν μια σκληρή και κουραστική δουλειά που απαιτούσε πολύ φροντίδα, κόπο και χρόνο.Το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών δούλευαν και ζούσαν αξιοπρεπώς.
Στη διάδοση και τις μεγάλες πωλήσεις του καπνού σε εσωτερικό και εξωτερικό συνέβαλαν με το άριστο μάρκετινγκ, οι κύριες επιτυχημένες και σωστά οργανωμένες καπνοβιομηχανίες των γνωστών οικογενειών Παπαστράτου, Παπαπέτρου, Ηλίου και Καρέλια, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του Αγρινίου.
Η διάλυση της καπνοπαραγωγής ξεκίνησε την χρονολογία του 2005 περίπου. Όταν η Ευρωπαική Ένωση σε συνεργασία με την Ελλάδα αποφάσισαν τον τερματισμό της καπνοκαλλιέργιας. Δυστυχώς το προιόν του καπνού υπέστει εκβιομηχάνιση και αλλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων δημιουργόντας τον λεγόμενο καπνό Βιρτζίνια, με κίνδυνο της σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ύστερα ξεκίνησαν να επιδοτούνται όλοι οι αγρότες ανεξεραίτου αν καλλιεργούσαν ή όχι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλήψουν οι περισσότεροι τη σκληρή δουλειά και να στραφούν στη ξεκούραση και την καλή ζωή, εφόσον το εισόδημα θα υπήρχε σε μεγάλο βαθμό χώρις να εργάζονται. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά αυτούς που συνέχισαν να εργάζονται συστηματικά, καθώς μετράει το μεγαλύτερο ποσοστό και όχι το ενεργό δυναμικό. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε να μετράει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου επένδυσαν πάνω στον κλάδο του καπνού.
Μετά την απαγόρευση του καπνού η τοπική κοινωνία αναστατώθηκε. Οι αγρότες και οι καπνοπαραγωγικές οικογένειες ξαφνικά μπήκαν στη λίστα της ανεργίας. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην σήμερον ανεργία του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πλέον το Αγρίνιο έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Τα εργοστάσια εγκαταλείφθηκαν και έχουν σχεδόν καταρρεύσει, οι παραγωγές των αγροτών είναι μικρές με αρκετά έξοδα και λιγοστά κέρδη. Οι νεαρές ηλικίες δύσκολα καταφέρνουν να βρουν ένα επάγγελμα αντάξιο των ικανοτήτων τους και των γνώσεων τους. Λόγο της κρίσης κάποιοι από τους παλιούς καπνοπαραγωγούς αναγκάζονται να προβούν στην παρανομία, φυτεύοντας και πουλώντας λαθραίο καπνό,έχοντας υπόψιν τους πως είναι πιθανό να συλληφθούν, ακόμη και να πληρώσουν ένα υψηλό πρόστιμο.
Η άποψη μου είναι πως, οι καπνοκαλλιέργειες έφεραν μεγάλη ανάπτυξη στην οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε ψηλά στη λίστα της ζήτησης. Οι άνθρωποι την τότε εποχή ήταν δυναμικοί, δούλευαν σκληρά, ζούσαν με αξιοπρέπεια και ο κάθε ένας είχε τη δική του κερδοφόρα ενασχόληση. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα. Κατά την διακοπή του επαγγέλματος η οικονομία έπεσε πολύ και οι νέες γενιές αποδυναμώθηκαν. Ο πλούτος της γης μένει ανεκμετάλλευτος και οι νέοι εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση. Το κράτος δεν αποκατέστησε το προϊόν του καπνού με κάποιο άλλο.