Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Συνέντευξη των διευθυντών ιατρών (Βίντεο,ηχητικό,φωτογραφίες)

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Ο κ. Παυλάτος η  κ. Ζαχαράτου εξηγούν το πώς οργανώθηκε το νοσοκομείο Αργοστολίου  για να  αντιμετωπίσει την πανδημία του covid-19.

 

Παρουσιάζουν το σχέδιο ασφαλούς  αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων και τα μέτρα για την διαχείριση και στήριξη ασθενών. Την επαναλειτουργία μιας ανενεργής πτέρυγας εξοπλισμένη με ιατρικά μηχανήματα και τις νέες κατασκευές.

Η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής κλινικής Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Στην συνέντευξή της  μίλησε για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο Αργοστολίου, το οποίο τελεί υπό ιδιότυπο καθεστώς λόγω ύπαρξης δύο Νοσοκομείων στο νησί, το  Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι το οποίο  είναι ημι-κληροδότημα και  απορροφά πόρους και προσωπικό.

Σε ερώτηση για την ετοιμότητα και την οργάνωση του νοσοκομείου μετά την απομάκρυνση των αναπνευστήρων απάντησε:

<<Το νοσοκομείο μας είχε εξοπλισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τεσσάρων κλινών το οποίο δεν μπορούσε να υποστηριχτεί επιστημονικά και εργασιακά.Δυστυχώς το κληροδότημα( Βεργωτή) δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί. Στην Κεφαλονιά υπήρχαν ιατροί για να πάρουν την ειδίκευση, μάλιστα ντόπιοι όπως εγώ.Με την σημερινή κατάσταση δεν μπορώ να είμαι χαρούμενη, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι στα πλαίσια των αναγκών που προέκυψαν και τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν >> πρόσθεσε.

<<Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες με την υποστήριξη της διοίκησης και προπάντων του λαού της Κεφαλονιάς, προσπαθήσαμε να εξοπλίσουμε το Νοσοκομείο.Στοχεύσαμε να  είμαστε υποστηρικτικοί μέσω των δωρεών, εξοπλίσαμε περίπου εννιά κλίνες εντατικής υποστήριξης και όχι εντατικής θεραπείας. Ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και όχι νοσοκομείο αναφοράς σκοπός μας είναι να μετακινήσουμε τα περιστατικά στα νοσοκομεία αναφοράς. Εάν δεν είναι εφικτό, ο δεύτερος σκοπός μας είναι να μην χαθεί κανένας που θα μπορούσε να σωθεί. Έτσι λοιπόν μόνιτορ, αναπνευστήρες, αντλίες εγχύσεις φαρμάκων κλπ. έχουν τοποθετηθεί σε  απομονωμένη πτέρυγα για τους θετικούς ασθενείς>>.

<<Έχοντας την υλικοτεχνική υποδομή βασιζόμαστε και  στην αυτοθυσία του προσωπικού.Πάρα ταύτα πιθανόν, να έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι που θα ανοίξει το νησί. Το φθινόπωρο να έρθει το τρίτο κύμα αλλά θα είμαστε σε ετοιμότητα.Το νησί μας μέχρι τώρα είχε ένα   (διαδραστικός χάρτης)  μόνο θετικό δείγμα. Στη  δική μου πτέρυγα  ο αριθμός των τεστ είναι μικρός και δεν είναι αντιπροσωπευτικός>> συνέχισε η κ. Ζαχαράτου.

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης ….

     

 

  Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς 

Σε σχετική ερώτηση μου για την  ετοιμότητα του νοσοκομείου και τις νέες κατασκευές απάντησε:

<<Επαναλειτουργία μιας ανενεργής πτέρυγας έχοντας εξοπλιστεί με τα απαραίτητα μηχανήματα για την νοσηλεία ασθενών με covid-19. Επίσης υπάρχει μια δεύτερη κλινική σε ετοιμότητα, στην οποία στεγάζεται η χειρουργική κλινική και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Το νοσοκομείο έχει προμηθευτή τα λεγόμενα isobox οικήματα και βρίσκονται στην είσοδο του νοσοκομείου αριστερά και δεξιά για την διαλογή των περιστατικών. Όσοι ασθενείς εισέρχονται στο νοσοκομείο θα πρέπει να εξετάζονται εντός των isobox. Ασθενείς χωρίς ύποπτα συμπτώματα θα προχωρήσουν στα επείγοντα ενώ τα ύποπτα περιστατικά με πυρετό βήχα στο καινούργιο εξεταστήριο covid-19 των επειγόντων περιστατικών, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους χώρους του νοσοκομείου.Το δεύτερο isobox  θα εξυπηρετήσει την εξέταση των ύποπτων περιστατικών της παιδιατρικής. Τα παιδιά με συμπτώματα δεν θα εισέρχονται στο τμήμα παιδιατρικής>>.

Προτρέπει:<<οι ασθενείς να λένε όλο το ιστορικό τους, εάν έχουν ταξιδέψει ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτα κρούσματα ή έχουν οι ίδιοι ύποπτα συμπτώματα. Ούτως ώστε να βοηθηθούν αλλά και να προφυλάξουν τους συμπατριώτες μας και να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, για να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση>>.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξη ….