Λαμπρή Χρονιά το 2021 για την Ελευσίνα.

Ελευσίνια Μυστήρια

Είσοδος Ελευσινίων Μυστηρίων

Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης ψηφίστηκε η Ελευσίνα για τη χρονιά 2021. Η Ελευσίνα ήταν υποψήφια μέσα από δεκάδες άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Τη χρονιά 2021 την τιμητική της έχει η πόλη της Αθηνάς και της Περσεφόνης, η πόλη των Μυστηρίων, καθώς μαζί με την  Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το  Νόβι Σαντ της Σερβίας, τιμήθηκαν με τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης.

Ζωγραφισμένο κτήριο στον πεζόδρομο της Ελευσίνας.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1985, ο οποίος ήταν μια καινοτόμα πρόταση από τη Μελίνα Μερκούρη από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο θεσμός αποτέλεσε μια κοινοτική δράση η οποία φάνηκε να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και με τον τρόπο αυτό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη και τους πολίτες της. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να είναι κάτοχος του συγκεκριμένου τίτλου για 4η χρονιά. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που ξεκίνησε αυτόν τον θεσμό το 1985. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1997 σειρά είχε η πόλη της Θεσσαλονίκης και έπειτα το 2006 η Πάτρα.

Παραλία Ελευσίνας.

Ο απώτερος σκοπός του συγκεκριμένου θεσμού είναι η ανάδειξη την πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Ευρώπης και βέβαια η κατανόηση και η προσέγγιση των λαών. Οι χώρες αυτές έχουν μεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες και η κοινοτική αυτή δράση είχε ως στόχο να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι  έχουν κοινά μεταξύ τους, την ιστορία και τις αξίες. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία διαπολιτισμικού διαλόγου. Από τον πρώτο χρόνο που ξεκίνησε η δράση αυτή έχει σημειωθεί αρκετά οφέλη σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν αλλά και στις γειτονικές περιφέρειες τους. Υπήρξε, λοιπόν, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Η Ελευσίνα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για την θέση που κατέκτησε. Είναι μια πόλη με αρκετά μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα. Στην Ελευσίνα τελούνταν, από την αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια κάθε τέσσερα χρόνια. Η τελετή αυτή γίνονταν προς τιμήν την θεάς Αθηνάς και της κόρης της Περσεφόνης. Υπήρχαν δύο είδη μυστηρίων, τα Κατώτερα και τα Ανώτερα. Τα Κατώτερα λάμβαναν χώρα κατά την περίοδο της εαρινής ισημερίας στην πόλη Άγραι, ενώ τα Ανώτερα τελούνταν κατά την περίοδο της  φθινοπωρινής ισημερίας στην πόλη της Ελευσίνας.

 

Πέρα από τη  μεγάλη ιστορική σημασία που κατέχει η Ελευσίνα, υπάρχει ένα ακόμα πράγμα για το οποίο είναι φημισμένη και αυτό δεν είναι άλλο από την βιομηχανία της. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα στον τομέα της βιομηχανίας. Τα πρώτα εργοστάσια που έκαναν την  εμφάνιση τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελευσίνα ήταν τα εξής: Βότρυς, ΧΡΩ. ΠΕΙ., ΤΙΤΑΝ, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Κλωστοϋφαντουργία Βέρμιον, Κρόνος, Ίρις κ.α. Η επιλογή του να ξεκινήσει όλη η βιομηχανία στην συγκεκριμένη τοποθεσία δεν ήταν τυχαία. Η Ελευσίνα είχε αρκετά ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και κατείχε μια πολύ σημαντική θέση στον χάρτη, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Επομένως, λοιπόν, αυτή η πόλη έχει μια τεράστια σημασία από ιστορικής πλευράς αλλά και από οικονομικής, αφού ήταν η πόλη που ξεκίνησε η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της βιομηχανίας.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία.