Κορονοϊός, Καραντίνα και Τρίτη ηλικία (βίντεο, ηχητικό, φωτογραφίες)

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2020/06/-1-16.jpg

Κορονοϊός, Καραντίνα και Τρίτη ηλικία (βίντεο, ηχητικό, φωτογραφίες)

 

Κορονοϊός

Πηγή:

Κατάθλιψη και ψυχολογικές επιπτώσεις στην Τρίτη ηλικία

Κίνα – Γουχάν 1η Δεκεμβρίου 2019, εμφάνιση πρώτου κρούσματος κορονοϊού COVID-19 παγκοσμίως. Η μετάδοση έγινε από ζώο σε άνθρωπο. Ραγδαία εξάπλωση του ιού, θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων κυρίως ομάδων υψηλού κινδύνου και τρίτης ηλικίας . Ο κορονοϊός έπληξε και τη χώρα μας, ευτυχώς με λιγότερα θύματα.

Πηγή:

Πηγή: 

Με την αναγγελία των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα – 26 Φεβρουαρίου 2020, άρχισε η ανησυχία και ο πανικός καθώς ήταν ήδη γνωστές οι φονικές συνέπειες του ιού, κυρίως για την Τρίτη ηλικία και τις ομάδες υψηλού κινδύνου, από την γείτονα χώρα   Ιταλία,   και από όλο τον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό το διάγραμμα που δείχνει το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει   ηλικίας:

 

Ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με την ηλικία

Πηγή:

Η ζωή  άλλαξε ριζικά. Καθημερινή  συνήθεια η ενημέρωση από τα  Μ.Μ.Ε.  από  διακεκριμένους επιδημιολόγους και το υπουργείο πολιτικής προστασίας, όπου και επιβλήθηκαν μέτρα τα οποία έπρεπε να τηρούνται για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Αν και  για τους νέους  ήταν δύσκολη κατάσταση, το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που μέσα σε δευτερόλεπτα άλλαξε άρδην η ζωή  όπως την ήξεραν. Η επιδημία ανέτρεψε την κανονικότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων, κυριάρχησε ο φόβος της μόλυνσης, του θανάτου, της πιθανής απώλειας και του αποχωρισμού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Έπρεπε να μένουν  στο σπίτι προκειμένου να είναι ασφαλείς, γεγονός που δημιούργησε  κατάθλιψη και επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των ηλικιωμένων.

Η ρουτίνα  άλλαξε. Ήταν απαραίτητο, για να βγουν έξω, να συμπληρώσουν   βεβαίωση μετακίνησης, γεγονός περιορισμού της μέχρι σήμερα ελευθερίας τους. Για την προμήθεια  ειδών πρώτης ανάγκης ή επίσκεψη σε γιατρό, έπρεπε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά,  και  αποστάσεις   από τους άλλους για προστασία. Στην επιστροφή στο σπίτι έπρεπε να τηρούνται οι  κανόνες υγιεινής,  πολύ καλό πλύσιμο χεριών, καθαριότητα ρούχων και απολύμανση των προϊόντων που είχαν προμηθευτεί. Όλο αυτό δημιουργούσε άγχος και ψυχολογική πίεση.

 

Η γιαγιά και ο παππούς μου.

Επιπλέον,  γιαγιάδες και παππούδες ανέκαθεν ήταν πολύ κοντά στα εγγόνια τους, καθώς για να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους γονείς, πολλές φορές παραλάμβαναν τα εγγόνια τους από το σχολείο και τα πρόσεχαν μέχρι την επιστροφή των γονιών τους, περνώντας έτσι αρκετές ώρες τις ημέρας μαζί τους.

Με την εμφάνιση του ιού όλα αυτά έπαψαν να ισχύουν καθώς τα παιδιά δεν έπρεπε να τους επισκεφτούν για λόγω ασφάλειας και έτσι για την τρίτη ηλικία ενισχύθηκε το συναίσθημα της απομόνωσης.

Μεγάλο εμπόδιο για τους ηλικιωμένους αποδείχθηκε η μη γνώση τεχνολογίας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να γίνονται ηλεκτρονικά. Αναγκάζονταν να καταφεύγουν για βοήθεια, ακόμα και για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πράγμα που τους έκανε να νιώθουν ανίκανοι.

Δραματική η κατάσταση για τους ηλικιωμένους χωρίς οικογένεια, που στη δυσκολία επιβίωσης και στη μοναξιά τους, προστέθηκε η πλήρης απομόνωση με μόνη βοήθεια, τα προγράμματα υποστήριξης των Δήμων.

Μεγάλες λοιπόν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού, για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ακόμα μεγαλύτερα όμως τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το αύριο.  Είμαστε έτοιμοι, στο μέλλον, παρά την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη να ανταπεξέλθουμε σε παρόμοιες καταστάσεις; Μήπως όλο αυτό είναι ένα καμπανάκι για το που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας;



There is 1 comment

Add yours
  1. studentmedia.gr

    Η φωτογραφία με λεζάντα “Κορονοϊός” και ο πίνακας είναι από το iefimerida.gr το οποίο στους όρους χρήσης το απαγορεύει “Το σύνολο του περιεχομένου (εικόνες, κείμενα, λογότυπα, κλπ) του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται ρητά η χρήση ή αναδιανομή του περιεχομένου, σε οποιοδήποτε μέσο, εφαρμογή ή συσκευή
    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oroi-xrisis


Comments are closed.