Η Κεφαλλονίτικη βιβλιοθήκη που αποτελεί σύμβολο πνευματικής εξέλιξης και πηγή έμπνευσης για του κατοίκους του νησιού.
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1924 με δαπάνη που είχε αφήσει στην διαθήκη του, ο ευεργέτης Μαρίνος Κοργαλένιος με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Τέθηκε σε λειτουργία το 1925 και ένα χρόνο μετά ενώθηκε με την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις ζημιές που υπέστει με τους σεισμούς, κυρίως η συλλογή των βιβλίων της, η Κοργιαλένειος κατάφερε να ορθοποδήσει μέσω των εργαζομένων της. Όσα από τα βιβλία της κατάφεραν να διασωθούν, μεταφέρθηκαν σε γιουγκοσλαβικά “τόλ” προκειμένου να διατηρηθούν για λίγο καιρό εκεί.
Το 1964 η Κοργιαλένειος ξαναχτίστηκε στο κτίριο που παραμένει ως έδρα της μέχρι και σήμερα. Η τεράστια συλλογή αποτελείται από βιβλία τα οποία άνηκαν στον ίδιο τον Μαρίνο Κοργιαλένιο, άλλα προέρχονταν από τις προσωπικές συλλογές των οικογενειών Χαροκόπου και Βαλλιάνου ενώ αρκετά άνηκαν και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου με την οποία και συγχωνεύτηκε. Την βιβλιοθήκη εμπλουτίζουν και άλλες συλλογές όπως η Επτανησιακή συλλογή με βιβλία που αναφέρονται αποκλειστικά στα Επτάνησα και λογοτεχνικά βιβλία, η Δανειστική Συλλογή, η Πληροφοριακή συλλογή κυρίως για την αναζήτηση πληροφοριών, η Γενική, η Οπτικοακουστική και συλλογές στις οποίες ανήκουν περιοδικά, παλαίτυπα και χειρόγραφα. Τα δανειζόμενα βιβλία βρίσκονται σε συγκεκριμένες βιβλιοθήκες καθώς τα περισσότερα έχουν μνημειακό χαρακτήρα και πέρα τούτου ο Μαρίνος Κοργιαλένειος είχε σαφή όρο στην διαθήκη του να μην πραγματοποιείται δανεισμός των βιβλίων εκτός της βιβλιοθήκης. Μπαίνοντας κανείς μέσα στην βιβλιοθήκη αντικρίζει μία τεράστια εντυπωσιακή αίθουσα στην οποία τριγύρω της υπάρχουν παντού χιλιάδες βιβλία. Ο κάτω χώρος πέρα από την λειτουργία του ως αναγνωστήριο αξιοποιείται για ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες και εκδηλώσεις. Στο πάνω μέρος της υπάρχει ένα περιμετρικό ξύλινο μπαλκόνι όπου μπορεί κανείς να δει από κοντά τα διασωθέντα βιβλία με την τόσο μεγάλη φήμη και ιστορία. Αναμφίβολα το περιβάλλον της βιβλιοθήκης προσφέρει μία ιδανική εμπειρία μελέτης και ανάγνωσης στους επισκέπτες της, είναι μία πηγή εύρεσης ποικίλων πληροφοριών, γνώσης, έμπνευσης και έρευνας.
Πέρα από την βιβλιοθήκη αυτό που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο το οποίο βρίσκεται δεξιά από την κεντρική είσοδο της Βιβλιοθήκης.
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1962 από την Ελένη Μ. Κοσμετάτου και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με το περιεχόμενο τους σε αστικές, αγροτικές και εκκλησιαστικές. Επίσης στην συλλογή του φιλοξενεί ενδυμασίες, αντικείμενα της λαογραφικής τέχνης, σχέδια που αντικατοπτρίζουν την διαμόρφωση της Πόλης, έπιπλα και πίνακες που αντιπροσωπεύουν το ιστορικό υπόβαθρο της Κεφαλονιάς και τον πολιτιστικό χαρακτήρα της ζωής της. Είναι η συλλογή του μουσείου που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να μυηθεί στο κλίμα της τοπικής καθημερινότητας και ιστορίας των κατοίκων του νησιού. Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή του Ευάγγελου Μπασιά στην λειτουργία του μουσείου το 1966.
Η παρακαταθήκη που άφησε ο πετυχημένος τραπεζίτης και επιχειρηματίας Μαρίνος Κοργιαλένιος δραπετεύει από τα στενά όρια του νησιού και αποκτά παγκόσμια εμβέλεια. Τόσο η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη όσο και το Λαογραφικό Μουσείο της συμπληρώνουν το πολιτιστικό προφίλ του νησιού και συνδράμουν στα πολιτιστικά – τουριστικά κοιτάσματα της Κεφαλονιάς.