Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την καραντίνα και η ύφεση της οικονομίας

λιθοστρωτο

Μετά την πανδημία του Κορωνοιού, η οικονομία αλλάζει

Το άδειο λιθόστρωτο του Αργοστολίου πίσω από τα δικαστήρια

 

Ένα άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην νέα πραγματικότητα μετά την καραντίνα. Επίσης έφερε αλλαγές που στην καθημερινότητα των πολιτών με αποτέλεσμα να είναι οι πολίτες σε κοινωνική αποστασιοποίηση καθώς και την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

   Έπειτα από το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς  το τελευταίο μήνα, μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και το πάγωμα σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας παρατηρείται μια επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα. Η πανδημία του Co-vid 19 που ξέσπασε σε όλο τον πλανήτη ήταν ένα γεγονός που επηρέασε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και την παγκόσμια οικονομία.

    Στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια η οικονομία είχε ανακάμψει και μάλιστα το 2019 υπήρξε ανάπτυξη. Ωστόσο η φετινή χρονιά επηρεάστηκε αρκετά από την κρίση του κορωνοιού. Οι πολίτες βρίσκονται σε ένα καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κλείστηκε στα σπίτια του διότι το κράτος είχε κλείσει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις μέσω των μέτρων που πάρθηκαν για την προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελληνική Πολιτεία οδήγησαν στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοιού αλλά επηρεάστηκε η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Ο κόσμος μειώνει τις εξόδους του από το σπίτι ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή.Ενδεικτικά οι καταναλωτές προτιμούν να μαγειρέψουν στο σπίτι σε σχέση με μια έξοδο σε ένα ψητοπωλείο ή ένα εστιατόριο. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό είναι το κόστος καθώς και η αποφυγή του συγχρωτισμού. Παράλληλα οι κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποθαρρύνουν αρκετούς καταναλωτές να πραγματοποιήσουν μια έξοδο.

    Όσο για τα καταστήματα του γενικού λιανικού εμπορίου, οι πολίτες προτιμούν την αγορά μέσω διαδικτύου, διότι μπορούν να τα παραλάβουν κατευθείαν στην πόρτα τους χωρίς να έρθουν σε επαφή με κάποιο φυσικό κατάστημα. Επιπλέον οι ανταγωνιστικότερες τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο για τον καταναλωτή καθώς και οι διάφορες προσφορές για παραγγελίες μέσω διαδικτύου.

Η αγορά του Αργοστολίου στην παραλία

Τα καταστήματα τροφίμων που εκτείνονται στην περιοχή της αγοράς έχουν ελάχιστη κίνηση,σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Τα φυσικά καταστήματα έχουν μικρότερη επισκεψιμότητα καθώς και οι πελάτες ψωνίζουν λιγότερο σε σχέση με πριν την καραντίνα. Ένα μεγάλο κεφάλαιο της οικονομίας στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός, στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και αποτελεί τη βάση της οικονομίας σε μικρά νησιά καθώς και έχει επιδράσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την οικονομία μεγάλων νησιών όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος καθώς και πολλές παραθαλάσσιες περιοχές. Η τουριστική περίοδος έχει μειωθεί και παράλληλα οι επιχειρηματίες και το κράτος έχει στηρίξει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία είτε με οικονομικές ενισχύσεις είτε με καμπάνιες για την διαφήμιση και την προβολή της Ελλάδος ως ενός τουριστικού προορισμού που είναι ασφαλής. Η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση των μέτρων και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το άνοιγμα των συνόρων.Το άνοιγμα γίνεται μεταξύ των κρατών σε Ευρωπαϊκό ή Διακρατικό επίπεδο για την ασφάλεια των πολιτών και για να μην δημιουργηθούν εξάρσεις του κορωνοιού με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν ξανά αυστηρά μέτρα στον περιορισμό της μετακίνησης των πολιτών δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας για να πραγματοποιήσουν  ταξίδια στην Ελλάδα. Ωστόσο μεγάλη σημασία έχει ο έλεγχος στα αεροδρόμια καθώς και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας τόσο για το προσωπικό όσο για τους επισκέπτες.

Συνέντευξη από τον Πέτρο,ένα εργαζόμενο φοιτητή που δουλεύει σε κλάδο ο οποίος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας.Μας περιγράφει την εμπειρία της δουλειάς του και τις αλλαγές που έγιναν λόγω κορωνοιού,οι οποίες επηρέασαν τις συνήθειες των καταναλωτών.

 

Τέλος, η οικονομία έπειτα από αυτήν την υγειονομική κρίση θα επηρεαστεί σημαντικά, διότι οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρομεσαίες χρήζουν άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την λειτουργία τους. Οι περίπου 2 μήνες που ήταν κλειστό σχεδόν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων οδήγησε σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος,με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δίνουν αγώνα ώστε να μετριάσουν τις απώλειες λόγω της πανδημίας.Διότι για να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις είναι αναγκαία η στήριξη από το τραπεζικό σύστημα και το κράτος για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.