Ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο για τη Κεφαλονιά, αλλά και όλο το Χριστιανισμό.
Πλήθος κόσμου από διάφορες χώρες επισκέπτεται καθημερινά το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στη περιοχή Ομαλά, ανάμεσα στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα, είτε για να προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου είτε να το δει από περιέργεια.
Στην ήσυχη περιοχή των Ομαλών βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Πολλοί επισκέπτες ορθόδοξοι και μη, Έλληνες αλλά και Ρώσοι, Άγγλοι και Ουκρανοί καταφθάνουν καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για να δουν από κοντά το μοναστήρι, το άφθαρτο σώμα του Αγίου, να προσκυνήσουν και ίσως να εκπληρώσουν κάποιο θαύμα. Το Μοναστήρι απέχει 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού, το Αργοστόλι και η μετακίνηση μπορεί να γίνει εύκολα με λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι προστάτης της Κεφαλονιάς και σχεδόν κάθε οικογένεια στο νησί έχει δώσει προς τιμή του το όνομα του σε κάποιο μέλος της. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506 και το όνομα του ήταν Γεώργιος Νοταράς. Γύρισε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως Κρήτη, Ζάκυνθο αλλά και τα Ιεροσόλυμα και τη Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια πήγε στο Άγιο Όρος όπου και έγινε μοναχός. Αποφάσισε να έρθει στη Κεφαλονιά γύρω στο 1560 όπου και ασκήτεψε περίπου 5 χρόνια σε ένα σπήλαιο κοντά στη Λάσση στο Αργοστόλι. Σύντομα η πολυκοσμία τον κούρασε, καθώς τον επισκεπτόταν συνεχώς κόσμος για να πάρει την ευχή του. Έτσι αποφάσισε να πάει στον ήσυχο κάμπο στη περιοχή των Ομαλών να απομονωθεί. Εκεί ιδρύει ένα γυναικείο μοναστήρι, τη Νέα Ιερουσαλήμ,στη θέση από ένα μικρό εκκλησάκι που ήταν αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκεί λειτουργούσε καθημερινά ως ιερέας. Δεκαεννέα χρόνια έμεινε στο μοναστήρι, όπου ασκήτεψε σε μία πολύ μικρή υπόγεια σπηλιά με δύο χώρους. Το ασκητήριο υπάρχει ακόμα και σήμερα στο εσωτερικό του Μοναστηρίου και είναι μάλιστα επισκέψιμο. Για να περάσει κανείς από τον ένα χώρο στον άλλο, υπάρχει μία πολύ μικρή και στενή τρύπα, όπου λέγεται ότι μπορεί να περάσει από εκεί ακόμα και ο πιο παχύς άνθρωπος!
Ο Άγιος Γεράσιμος απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στις 15 Αυγούστου, το 1579. Λόγω του ότι εκείνη η μέρα είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή της κοίμησης του μετατέθηκε στις 16 Αυγούστου. Τρία χρόνια αργότερα στις 20 Οκτωβρίου το 1582 έγινε η εκταφή, όπου διαπιστώθηκε ότι το σώμα του, αλλά και τα άμφια του ήταν άφθαρτα και ακέραια. Έτσι καθιερώθηκε και εκείνη η μέρα ως γιορτή του. Γι΄αυτό το λόγο αυτές τις δύο φορές του χρόνου γίνεται πανηγύρι στη Χάρη του. Επίσης κατά τη περιφορά που γίνεται, κατά τη παράδοση ,πολλοί πιστοί ξαπλώνουν στο έδαφος με σκοπό να περάσει από πάνω τους ο Άγιος για να τους βοηθήσει να γιατρευτούν από κάτι που έχουν. Ο Άγιος Γεράσιμος θεωρείται ως ο Άγιος που “ξορκίζει τα δαιμόνια” και πολλά θαύματα έχουν καταγραφεί.
Όλοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς τον τιμούν,τον αγαπούν και τον πιστεύουν. Όποιος βρεθεί στο νησί για διακοπές η για οποιοδήποτε άλλο λόγο, είτε πιστεύει είτε όχι, καλό είναι να τον επισκεφτεί και να δει από κοντά αυτό το θαυμαστό γεγονός.