Gentilini ονομάζεται ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Κεφαλονιάς.
Το όνομα Gentilini το έδωσε ο ιδιοκτήτης Σπύρος Κοσμετάτος λόγω της νονάς του Μαρία Γκεντιλίνη, ο οποίος άνοιξε το οινοποιείο στις αρχές του 1980 έχοντας μεγάλες ιδέες και ορμές που οδήγησαν σε αρκετά καλές σοδειές.
Τα πρώτα αμπέλια της Gentilini φυτεύτηκαν το 1978, σε υψόμετρο 60 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η πρώτη εμπορική σοδειά έγινε το 1984, όπου διοχετεύθηκε ταυτόχρονα στην αγορά της Ελλάδας και στον πολύ δύσκολο χώρο της αγοράς της Αγγλίας
Στους αμπελώνες έχουν αμπέλια του 2008, του 2018 και του 2019 και θέλουν σε όλο το κτήμα να έχουν την ίδια ποικιλία για αυτό το λόγο ο αμπελώνας ήταν ποικιλία savignion blank αλλα το έβγαλαν και έβαλαν μαυροδάφνη. Καλλιεργούν επίσης την ποικιλία του SYRAH, του μοσχοφίλερου και του τσαούσι. Τσαούσι είναι μία τοπική ποικιλία της Κεφαλονιάς που παράγει λευκά σταφύλια. Το μοσχοφίλερο είναι μία ελληνική ποικιλία που παράγει ροζ, γκρι σταφύλι. Το SYRAH είναι μία γαλλική ποικιλία που παράγει κόκκινα σταφύλια. Επίσης το οινοποιείο αγοράζει Ρομπόλα από την ζώνη της Ρομπόλας που βρίσκεται στα Ομαλά, είναι 600 μέτρα υψόμετρο, είναι προσταστευόμενη ονομασία προέλευσης, και όταν τα σταφύλια προέρχονται από αυτή την συγκεκριμένη περιοχή, μπορούμε να ονομάσουμε και το κρασί Ρομπόλα και να γραψουμε πάνω στο χαρτί ότι είναι Π.Ο.Π.
Το οινοποιείο αγοράζει από παραγωγούς της Ρομπόλας, της Νεμέας και της Αταλάντης στην Αθήνα μόνο σταφύλια, δεν αγοράζει χυμούς για να έχει το οινοποείο όλο τον έλεγχο. Άλλος ένας λόγος είναι ότι το 60% του χυμού από τα σταφύλια πάει στο Gentilini και το άλλο 40% στα homewines για το σπίτι και κρασιά που κάνουν παραγωγή για εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Για να πάρουμε το 60% ψύχουμε τα σταφύλια στους 7 βαθμούς γιατί αν αφήσουμε τα σταφύλια έστω και μια νύχτα έξω από τα τελάρα αυτά αρχίζουν και χάνουν χυμούς. Το πρωί τα πατάνε με την πρέσα, όπου από μέσα περνάει ένα υγρό ψύξης που διατηρεί τους 14 βαθμούς. Οπότε με τον νόμο της βαρύτητας τρέχει ο χυμός από πάνω προς τα κάτω και ξεκινούν να γεμίζουν τις δεξαμενές από κάτω προς τα πάνω και το κάνουν αυτό για να μην μείνει τίποτα από οξυγόνο και τίποτα από φυσαλίδες μέσα στο χυμό. Τα κόκκινα κρασιά δεν φυλάσσονται σε βαρέλια αλλά σε δεξαμενές όπου τοποθετούν μέσα μόνο τα φλούδια του σταφυλιού. Εκεί κρατιούνται όλα τα φυσικά αρώματα και χρώματα. Επίσης από ποικιλίες κόκκινου κρασιού μπορούμε να φτιάξουμε και λευκό κρασί και ο χυμός που προέρχεται είναι λευκός αν δεν πατήσουμε τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών.
Για την μηχανή που κάνει το γέμισμα των μπουκαλιών χρησιμοποιούμε πλαστικό καπάκι η πλαστικό φελό. Με τον φελό δεν επιτρέπεται να μπει οξυγόνο μέσα στο κρασί οπότε έχουμε καλύτερη ωρίμανση και παλαίωση και μένει καλύτερο το κρασί.
Η παρακάτω ηχογράφηση είναι μια περιγραφική παρουσίαση του ροζέ κρασιού notes gentilini.
Η ξενάγηση σε ένα οινοποιείο είναι απαραίτητη σε όσους λατρεύουν το κρασί καθώς το οινοποιείο προσφέρει πολλές ποικιλίες και γεύσεις κρασιού καθώς η Κεφαλονιά φημίζεται για το τοπικό κρασί της την Ρομπόλα.