Η παραγωγή μελιού στον Άγιο Κωνσταντίνο Κεφαλονιάς!

https://nemeculab.dmc.ionio.gr/studentmedia/wp-content/uploads/2019/05/img_0909.jpg

Ένας ερασιτέχνης, γεμάτος με μεράκι μελισσοκόμος της Κεφαλονιάς…

Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Κεφαλονιάς συναντήσαμε τον κ. Παναγή Γασπαρινάτο, έναν ερασιτέχνη μελισσοκόμο ο οποίος μας φιλοξένησε στον τόπο όπου παράγει το μέλι του και μας εξήγησε την ενδιαφέρουσα αυτή διαδικασία, την οποία πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.

Η περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, στο Δυτικό σημείο της Κεφαλονιάς.

 

Ο κ. Παναγής διαθέτει 70 κυψέλες όπου παράγει μέλι για δική του χρήση αλλά και για να πουλάει στο μικρό τουριστικό του μαγαζάκι. Μας ξενάγησε στο φυσικό τοπίο παραγωγής όπου βρίσκονται οι κυψέλες με τις μέλισσες και μας ανέλυσε τη διαδικασία παραγωγής του μελιού, μια περίπλοκη διαδικασία για την οποία απαιτείται συνεργασία όλων των μελισσών-εργατριών.

Φυσικό τοπίο παραγωγής όπου βρίσκονται οι κυψέλες

 

Ο άλλος χώρος του με τα μελίσσια λίγο πιο ψηλά στο βουνό.

Στον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και στην περισσότερη Κεφαλονιά η παραγωγή γίνεται από το φυτά θυμάρι και φασκόμηλο που βγάζουν πολύ καλή ποιότητα μελιού. Δύο φυσικά φυτά, που δίνουν όχι μεγάλη παραγωγή, αλλά καλή σε ποιότητα. Στην πραγματικότητα όπως μας ανέφερε, οι μέλισσες παράγουν το μέλι για δική τους χρήση, προκειμένου να επιβιώσουν το χειμώνα, όμως οι μελισσοκόμος ¨κλέβει¨  ένα μέρος αυτού του αποθέματος ώστε να συνεχίσουν οι μέλισσες τον κύκλο τους.

Η κίνηση στα μελίσσια ξεκινάει  το μήνα Μάρτιο όπου αρχίζει η ανθοφορία, γίνεται ο πολλαπλασιασμός και τελειώνει τον Αύγουστο με τη συγκομιδή του μελιού. Οι περισσότερες μέλισσες κουβαλάνε γύρη, την οποία μεταφέρουν μέσα στην κυψέλη και τη παραδίδουν σε άλλες που βρίσκονται μέσα για να  την επεξεργαστούν και να τη μεταφέρουν στις κηρήθρες.

Η μέλισσα παίρνει τη γύρη των λουλουδιών.

Μέσα υπάρχει η βασίλισσα που η δουλειά της είναι να γεννάει καθημερινώς, να πολλαπλασιάζει το μελίσσι και οι υπόλοιπες μέλισσες την ταΐζουν βασιλικό πολτό. Άλλες μέλισσες πάλι κάνουν αέρα με τα φτερά τους προκειμένου να εξατμιστεί το νερό που περιέχεται και να γίνει το μέλι πιο παχύρρευστο.

Όταν ο καιρός είναι καλός, ευνοϊκός  και υπάρχει περισσότερη ανθοφορία τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται περισσότερο. Έτσι οι μέλισσες δημιουργούν καινούρια βασίλισσα στην κυψέλη και η παλιά είναι αναγκασμένη να φύγει. Η παλιά βασίλισσα δεν απομακρύνεται πολύ,  αλλά κρεμιέται σε μια ελιά ή σε ένα κοντινό δέντρο, όπου μελισσοκόμος με συνεχές έλεγχο εντοπίζει που έχει κάτσει το «ρήμμα» ή «σμήνος» όπως μας είπε ο κ.Παναγής και με προσεκτικές κινήσεις το μαζεύει σε καλάθι και το τοποθετεί σε νέα κυψέλη και έτσι γίνεται ο πολλαπλασιασμός με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν και οι τεχνικοί τρόποι , όπου το μελίσσι χωρίζεται, είναι «ορφανό» μας είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει τη βασίλισσα και μέσα στο μελίσσι υπάρχουν μόνο οι μέλισσες που δημιουργούν τη βασίλισσα.

Στο τέλος της επίσκεψης, μπήκαμε στο χώρο όπου γίνεται η επεξεργασία του μελιού και ο κ.Παναγής μας εξήγησε τον τρόπο όπου ¨τρυγάει¨ το μέλι και το βγάζει από τις κηρήθρες.

Συσκευές επεξεργασίας μελιού, χειροκίνητη η παραδοσιακή και η σύγχρονη ηλεκτρική.

 

Δοχεία και βάζα αποθήκευσης του μελιού.

Τέλος, μας πήγε στο μικρό του μαγαζάκι όπου υπάρχουν συσκευασμένα μέλια, κηραλοιφές, φυσικές κερήθρες και παρθένο κερί από την μέλισσα.

Το μικρό τουριστικό του μαγαζάκι όπου πουλάει τα μέλια.

Δεν είναι επαγγελματίας, είναι ένας ερασιτέχνης μελισσοκόμος, του αρέσει πολύ αυτό που κάνει και το έχει σαν χόμπι. Πρόκειται για μικρή αλλά ωραία παραγωγή. Το μέλι που παράγει είναι ό,τι το καλύτερο και υγιεινό για τα μικρά παιδιά, τους μεγάλους και φυσικά είναι αυτό που λέμε μέλι παρθένο.