Ο Αλιευτικός Τουρισμός ως κερδοφόρα επιχείρηση αλλά και διάδοσης της παράδοσής μας.
Ο Αλιευτικός Τουρισμός είναι ένας πρωτότυπος τρόπος ώστε οι αλιείς τους θερινούς μήνες να εκμεταλλεύονται τον τεράστιο αριθμό τουριστών που εισέρχονται στην χώρα και να προωθούν προιοντα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία.
Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες αλιείς μπορούν να διεγερθούν εάν έχουν άδεια Τουριστικής Αλιείας. Επίσης θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής είτε αυτά είναι ιδιωτικά, ενοικιαζόμενα ή τουριστικά. Τα σκάφη θα πρέπει να είναι άνω τον 7 μέτρων σε Θάλασσα και Γλυκά Νερά και τέλος, ο οδηγος τον σκαφών θα πρέπει να είναι έμπειρος και ικανός για μια τέτοια δραστηριότητα. Όπως είναι γνωστό η αλιεία είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός κλάδος ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας μας διότι ο θαλάσσιος πλούτος έχει πολλα να προσφέρει σε πολλούς τομείς ένας από αυτούς είναι ο Τουρισμός. H Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο προνόμιο για την χώρα μας αφου η αλιεια αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομίας μας αλλά και της παράδοσής μας. Ο Αλιευτικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλει θετικά πάνω στο θέμα του πολιτισμού αφού μέσα από την προσπάθεια που καταλαμβάνουν οι επαγγελματίες αλιείς να προσελκύσουν επισκέπτες γίνεται αναβίωση παραδοσιακών στοιχείων δηλαδή ήθη, έθιμα και πρότυπα. Ο τουρισμός σε γενικά πλαίσια γίνεται η αιτία να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ με θέμα με τον Ελληνικό πολιτισμό κι αυτο έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας. Κι έτσι ο τουρισμός επιφέρει την δημιουργία νέων υποδομων στην Ελλάδα επί προσθέτως βοηθά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό σε δρόμους και υπηρεσίες.
Mε την νομοθεσία ΦΕΚ (97/20-1-2015, τ.Β) έγινε η πρώτη εφαρμογή του “Αλιευτικού τουρισμού”. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΚΥΑ αριθ. 414/2354/12.1.2015 καθορίζονται οι «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» οι κατοχοι αλιευτικών σκαφών που επιθυμουν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμο θα πρεπει να ακολουθούν τις εξής προϋποθέσεις : 1. Ο Αλιευτικός Τουρισμός να μπορεί να περιλαμβάνει την άμεση και ενεργή συμμετοχή σε αλιευτικές δραστηριότητες των τουριστων. 2. Η συγκεκριμένη αλιεία να λαμβάνει χώρα σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος που θα φτανει μεχρι και τα 24 μετρα και να υπάρχει η απαραίτητη αλιευτική άδεια για την δραστηριότητα αυτη. 3. Οι επιμέρους δραστηριότητες θα μπορούν να περιλαμβανουν φιλοξενία και σίτιση των τουριστών και αμεση προβολη και πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα. 4. Απαραιτητη είναι και η άδεια επιβίβασης η οποία εκδίδεται αρμόδια λιμενική επαγγελματική άδεια αλιείας. 5. Απαραίτητη θα πρέπει να είναι επίσης η συνοδεια απο ενηλικα σε ατομα κατω των 14 ετών. 6. Σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 666/1966 Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να διεξάγεται με την χρήση αλιευτικών μέθοδων. 7. Η αίτηση για τη χορήγηση αδείας πρέπει να υποβάλλεται στις Λιμενικές Αρχές που βρίσκονται στον τόπο.
Τέλος τα εν λόγω σκάφη θα πρέπει να έχουν πάρει τα απαραίτητα ασφαλιστικά μέτρα δηλαδή σύμφωνα με τα άρθρα 14, 16 και 17 του Προεδρικού Διατάγματος 270/1988 (ΦΕΚ Α’ 120/7-6-1988) και το ΠΔ 918/79. πάνω στο σκάφος θα πρέπει να υπάρχουν τα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, το ιατρό-φαρμακευτικό υλικό. Να προσθεσουμε οτι πολύ σημαντικο ειναι να δηλώνεται και φορολογείται ως εισόδημα από την αλιεία αφού οι επαγγελματίες αλιείς ειναι να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αλιευτικό τουρισμό.