Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης

0.00 Avg rating0 Votes
Publisher: Κριτική
Genres: Διεθνείς σχέσεις/Παγκοσμιοποίηση
Authors:
Pages: 400 pages
Binding: Hardcover
ISBN13: 9789602187142
Physical Form: Book
Size: Huge
Type: Digital

Σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσιάζει το πολιτικό "τρίλημμα" της παγκόσμιας οικονομίας: είναι αδύνατον να προωθήσουμε, όπως λέει, ταυτόχρονα τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Αν θέλουμε να προωθήσουμε την παγκοσμιοποίηση, θα πρέπει
να εγκαταλείψουμε το έθνος-κράτος. Αν πάλι διατηρήσουμε και εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο έθνος-κράτος και τη διεθνή οικονομική ολοκλήρωση. Τέλος, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την εθνική κυριαρχία, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην εμβάθυνση της δημοκρατίας ή της παγκοσμιοποίησης.
Κάποιες επιλογές είναι συνεπώς αναγκαίες. Με ισχυρά επιχειρήματα, ο Dani Rodrik υποστηρίζει ότι η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία πρέπει να υπερισχύσουν της υπερπαγκοσμιοποίησης. Οι δημοκρατικές χώρες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις κοινωνικές αποφάσεις τους. Κάθε χώρα δικαιούται να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αξίες της, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την παγκόσμια οικονομία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης" είναι μια προκλητική ματιά στις υπερβολές της υπερπαγκοσμιοποίησης, ένα βιβλίο απαραίτητο για όσους θέλουν να αποτρέψουν τις οικονομικές κρίσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που τροφοδοτούν την αντίδραση ενάντια στις ανοικτές αγορές". (Nouriel Roubini, συγγραφέας του βιβλίου "Η οικονομία της κρίσης")